Social Media14.03.2019

Berichtendienst Telegram profiteert van storing Facebook


3 miljoen nieuwe gebruikers in 1 dag

De storing van Facebook heeft berichtendienst Telegram geen windeieren gelegd. Facebook, Instagram en WhatsApp hadden de afgelopen 24 uur te kampen met een storing, waardoor gebruikers niet in konden loggen of berichten uploaden. Dat heeft blijkbaar veel mensen richting Telegram gedreven. Met 3 miljoen extra aanmeldingen is deze storing voor de berichtendienst behoorlijk lucratief gebleken. Oprichter Pavel Durov meldt namelijk het volgende: “Ik zie dat er de afgelopen 24 uur 3 miljoen nieuwe gebruikers zijn aangemeld voor Telegram.”

Facebook en problemen rondom privacy

Pavel Durov geeft niet direct een verklaring voor de enorme toename, maar dat dit te maken heeft met de storing van Facebook is een aanname die we wel kunnen doen. De oprichter gaf eerder al af op de privacy issues van Facebook en zegt daar nu over: “We bieden echte privacy en onbeperkte ruimte voor iedereen.” Daarmee geeft hij toch een steek onder water in de richting van Facebook oprichter Mark Zuckerberg. Telegram meldde eerder al dat ze ‘profiteren’ van de problemen rondom privacy bij Facebook. Omdat hier meer aandacht voor is, weten gebruikers nu de weg te vinden naar Telegram.

Telegram weigerde gebruikersinformatie af te geven

Hoeveel gebruikers het berichtenplatform precies heeft, is niet bekend. Een jaar geleden gaf Telegram aan 200 miljoen actieve gebruikers te hebben. In thuisland Rusland, maar ook in China, hebben ze te maken gehad met beperkingen en blokkades. Blijkbaar weigerde Durov de verzoeken van de overheid voor het verstrekken van coderingsleutels en/of gebruikersinformatie. De regering in Rusland is bezig met het aanscherpen van wetgeving, vorig weekend werd in Moskou geprotesteerd tegen deze groeiende censuur.

Storing voorbij

Inmiddels is de grote storing voorbij en dat is na zo’n 24 uur eindelijk ook door Facebook zelf bevestigd via Twitter. Als reden voor de storing wordt “een gevolg van een wijziging in de serverconfiguratie” gegeven. Daardoor hadden veel mensen problemen met apps en services.