Social Media24.09.2016

9 redenen waarom we Hyves missen


22 september was het 12 jaar geleden dat Hyves werd opgericht. Op 2 december 2013 werd de stekker uit Hyves getrokken en we missen Hyves natuurlijk allemaal ontzéttend.

We zaten allemaal op Hyves. We krabbelden en tikten erop los! Het werkwoord Hyven werd zelfs opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, omdat Hyves zo populair was. Vanaf 2010 verloor de site steeds meer bezoekers door de populariteit van Facebook. In december 2013 is de site gestopt als sociaalnetwerksite en ging het verder als spelletjesplatform Hyves Games.

Het lijkt wel eeuwen geleden dat we met z’n allen op Hyves zaten. In werkelijkheid valt dat natuurlijk wel mee, maar Facebook heeft zo’n prominente plaats in ons leven ingenomen dat we gewoon vergeten zijn dat Hyves ook nog bestond. Missen jullie onderstaande dingen ook van Hyves?

1. De dansende banaan

Deze bewegende emoticon, die gebruikers vanaf 2005 konden toevoegen aan hun krabbels en andere teksten, was zo populair, dat toen Hyves op 31 oktober aankondigde te veranderen, opvallend veel reacties ingingen op het einde van de banaan. Er werd zelfs een Facebook-groep opgericht die pleitte voor het behoud van dit dansende icoon. De dansende banaan is nog steeds super cool, wij willen hem terug!

2. Krabbelen

Krabbelen was dé manier om met elkaar te communiceren op Hyves. Je liet een krabbel achter bij iemand die je dan volzette met alle emoticons die je kon vinden. Van de dansende banaan tot de :cheerleader: en :dj: natuurlijk!

krabbelen-hyves
krabbelen-hyves

3. Tikken

Tikken was de manier om even kort iets tegen elkaar te zeggen. Zo kon je jezelf aanbieden in ruil voor een breezer (dus…), en je had natuurlijk de ‘bitch slap’ en ‘laat een zeepje vallen’. Hele bijzondere acties als je het mij vraagt, helemaal omdat er ook veel jongeren op de site zaten.

4. Jan Paparazzi

Als je geen profielfoto had ingesteld op Hyves, kreeg je standaard de foto van Jan Paparazzi met een rode neus. Hij presenteerde een programma op Sterren.nl Radio bekend als ‘de onbekende’. Op Hyves werd daarom een foto van hem gebruikt als default bij een nieuw account. Mensen met een hyve zonder eigen profielfoto kregen daardoor in hun profiel automatisch zijn portret (met clownsneus) met een vraagteken ernaast.

jan-paparazzi-hyves
jan-paparazzi-hyves

5. Ik-schijn-boos-te-kijken groep

Op Hyves had je verschillende groepen waar je lid van kon worden. De groep Ik-schijn-boos-te-kijken was erg populair. Was jij er ook lid van? Of was jij lid van de ‘Muggen-zijn-kut’ groep of de ‘Hippe tekenfilms van vroegâh’?

6. Pimp your profile

Weet je nog dat je je hele Hyves-profiel kon pimpen? Zo kon je je eigen pagina helemaal designen met jouw favoriete kleuren. Of je gaf je wachtwoord aan een vriend of vriendin om ‘in te breken’ en jouw pagina helemaal aan te passen. Cool!

7. Goldmembership

Wie van jullie was Goldmember? Zo kon je kijken wie jouw profiel had bekeken, kon je meer emoticons gebruiken en mocht je meer vrienden hebben van Hyves. Je moest hier wel voor betalen! Voor een jaar legde je ongeveer 25 euro neer. Als je een maand Goldmember wilde zijn, betaalde je ongeveer 4 euro.

8. Wie Wat Waar?

Je statusupdates deed je op Hyves via Wie Wat Waar. Uiteraard ook vol met emoticons (lees: een stuk of 28) en je vertelde precies wat je had gedaan. Eerst had je je hond uitgelaten, toen ging je naar de wc, daarna smeerde je een boterham met kaas en toen kwam je sgatje langs.

9. Alle oude foto’s

Toen Hyves ermee stopte, kreeg je de mogelijkheid om je profiel te downloaden. Ik weet zeker dat heel veel mensen dit niet hebben gedaan (waaronder ikzelf), waardoor alle oude foto’s gone forever zijn. Jammerrrr!

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.

Verder lezen over Hyves

​Tijdmachine: Hyves was Neerlands trots op social mediagebied

Social media, we leven er al zo lang mee dat we bijna zouden vergeten hoe het leven zonder was. Nou ja, tot je het Hyves-profiel van Premier Rutte voor je neus krijgt, dan besef je je weer: Oh ja, zo waren de begindagen...

Social Media23.10.2023

​Tijdmachine: Hyves was Neerlands trots op social mediagebied

​5 social media-apps die het nooit hebben gehaald – en waarom

De makers van Instagram komen met een nieuw soort social medium, al is het vooral een nieuwsapp. Via kunstmatige intelligentie gaat deze app je nieuws voorschotelen dat bij je past. En je kunt reageren op het nieuws van...

Social Media06.02.2023

​5 social media-apps die het nooit hebben gehaald – en waarom

Nostalgie: Kun je je oude CU2-profiel nog teruglezen?

Social media hebben het compleet overgenomen, maar er was een tijd dat we onszelf op het internet uitten door profielen te maken op de voorlopers van sociale netwerksites, namelijk CU2, That’s Me, Sugababes/Superdudes...

Social Media22.02.2022

Nostalgie: Kun je je oude CU2-profiel nog teruglezen?

En Partyflock en Hyves?
Hyves is terug en heet nu Hyven.nl

De dansende banaan, de avatar van Jan Paparazzi, een old school interface en elkaar krabbelen: Hyves is terug. En alles is nog steeds hetzelfde, behalve de url: dat is nu Hyven.nl. Pure nostalgie Hyves is pure nostalgie...

Social Media01.05.2018

Hyves is terug en heet nu Hyven.nl

Ode aan de “dansende banaan” – emoticon van Hyves

Op maandag 2 december verandert Hyves definitief in een games-platform. Dat betekent het einde van Hyves als sociaal netwerk, en daarmee het einde van een tjidperk. Na maandag is het gedaan met pimpen en krabbelen, en da...

Video29.11.2013

Ode aan de “dansende banaan” – emoticon van Hyves

Alleen vandaag kan je nog jouw Hyves content downloaden

Eind oktober werd bekend gemaakt dat Hyves zou gaan stoppen als sociaal netwerk en verder zou gaan als online gaming platform. Op de servers van Hyves stond echter nog meer dan 1 Petabyte aan content van gebruikers. Con...

Social Media29.11.2013

Alleen vandaag kan je nog jouw Hyves content downloaden

Het Telegraaf Concern en Hyves: onvermogen tot hervormingen

Op 15 augustus 2013 kondigt de grote baas van het Telegraaf Concern (TGM) - Cees van Steijn - aan dat Hyves tot het einde van het jaar de tijd heeft om te bewijzen dat ze winst kunnen maken. Deze spierballen taal van een...

Media03.11.2013

Het Telegraaf Concern en Hyves: onvermogen tot hervormingen

Generatie Y en Social Media [infographic]

David Ebersman, de financiële topman van Facebook, heeft in een gesprek over de kwartaalcijfers voor het eerst openlijk toegegeven dat jongeren minder interesse hebben in Facebook.Het aantal gebruikers is niet gedaald,...

Social Media02.11.2013

Generatie Y en Social Media [infographic]