Social Media06.11.2012

2013 wordt het jaar van Google+


Ondanks zijn drukke schema van de komende dagen in Europa wist Bradley Horowitz,VP Google+, toch een uurtje vrij te maken om de Nederlandse pers te woord te staan op het Google kantoor in Amsterdam. Hierbij gaf hij naast de standaard presentatie ook antwoorden op de vragen die hem gesteld werden.

2013-wordt-het-jaar-van-google.jpg
2013-wordt-het-jaar-van-google.jpg

In het verleden heeft Google een aantal publieke missers gemaakt. Denk hierbij aan Buzz en Wave. Google+ is verre van een misser. Al anderhalf jaar timmert Google hard aan de weg om met Google+ de verschillende Google-diensten bij elkaar te brengen. Horowitz: “We are working hard to remove the silos”. 

Advertenties

Op dit moment worden er nog geen advertenties getoond op Google+. Data, die verzameld wordt via Google+, wordt gebruikt om advertenties bij andere diensten van Google beter te kunnen targetten.

Een sociaal netwerk is niet de juiste plaats om advertenties te tonen. Er is namelijk nooit een goed moment waarop ze getoond kunnen worden en daarnaast is de gebruiker bezig met een sociale interactie waarbij advertenties niet gewenst zijn. Advertenties worden nu voornamelijk getoond op het moment en de wijze waarvoor een adverteerder kiest. Dit betekent niet dat dit past binnen de gebruikerservaring.

Diensten als Facebook en Twitter verzamelen ook gigantische hoeveelheden data over gebruikers, maar kunnen deze data alleen gebruiken door advertenties te tonen binnen het sociale netwerk. Daar zit het grootste verschil tussen Google+ en bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Vooralsnog zijn er nog geen plannen om advertenties te gaan tonen binnen Google+, maar dit kan in de toekomst natuurlijk veranderen aldus Bradley.

Advertenties via Google Adwords hebben wel al de mogelijkheid om gebruik te maken van social extensions. Hierbij worden het aantal +1’s die gegeven zijn aan een advertentie of merk getoond bij de advertentie. Horowitz geeft aan dat data laat zien dat dit zorgt voor een hogere CTR. 

API

Waar andere sociale netwerken developers en diensten vanaf het begin gelijk toegang geven, is Google+ al sinds dag één volledig dichtgetimmerd. Momenteel kan er alleen maar publieke data worden ontrokken aan de dienst en is Flipboard de enige app (buiten de Google+ app) die het ook toestaat om informatie te delen op Google+.

De API zal op den duur zeker geopend worden. Het is echter een bewuste keuze dat de API nu nog niet open is. Google wilde er eerst voor zorgen dat het aantal gebruikers organisch zou groeien. Om dit te bewerkstelligen moet er gezorgd worden dat mensen de dienst zelf gebruiken en dit niet doen door het bijvoorbeeld doorplaatsen van een Tweet of Facebook-update. Horowitz: “Je wilt een conversatie authentiek houden. En dit doe je niet door een boodschap op alle mogelijke netwerken te knallen. Adverteerders doen dit wel graag maar dat helpt een platform niet op de juiste manier groeien.”

Daarbij gelooft Google ook volledig in het model van “considered sharing”. “Friction-less sharing” is iets wat op den duur tegen gebruikers en het netwerk gaat werken. Het is beter om een gebruiker er bewust van te maken wat er met wie wordt gedeeld, in plaats van alles maar gewoon online te zetten. Dit staat uiteraard lijn-recht op de strategie die Facebook volgt waarbij gebruikers juist zonder al teveel moeite bepaalde updates kunnen delen.

Mobiel

De helft van alle bezoeken aan Google+ gebeurt via een mobiel apparaat (telefoon of tablet). Daarom is het dan ook belangrijk dat de gebruikerservaring voor deze apparaten optimaal is. Meer en meer mensen gebruiken sociale netwerken via een mobiel apparaat. De website die je op je desktop gebruikt gewoon omzetten naar een tablet gaat niet werken.

Er moet goed worden nagedacht over hoe de gebruiker door de app navigeert. “Dit is niet alleen een gevoelskwestie maar er komt ook data bij kijken”, voegt Horowitz hier aan toe. De apps zoals deze nu beschikbaar zijn voor iOS en Android laten zien dat er goed wordt gekeken naar hoe een app gebruikt wordt. 

Gebruikerscijfers

Op vragen over gebruikerscijfers is Horowitz duidelijk; “De meest recente gebruikerscijfers zijn al weer een aantal maanden oud en flink achterhaald. Echter is er op dit moment niets wat ik kan delen met jullie. Gebruikerscijfers hangen samen met financiele gegevens en moeten derhalve eenzelfde controle ondergaan. Larry Page of Vic Gundotra zullen aan het einde van dit kalenderjaar zeker nieuwe cijfers delen. De gebruikscijfers van Google+ overstijgen onze eigen verwachtingen. En iedere dag wordt er wel weer een record verbroken.”

De voornaamste reden waarom Google dus niet alle cijfers over het +-gebruik deelt is dus simpel: Het kan impact hebben op de aandelen en winstverwachting. Daarnaast worden ze als “Public Company” ook verplicht deze cijfers vervolgens jaar-op-jaar te publiceren. Dit geldt overigens niet alleen voor Google+, ook van YouTube, Gmail en andere Google-diensten wordt niet alle data gedeeld. 

Horowitz voegt verder toe dat zelfs Google soms moeite heeft om de juiste data te vinden. 3rd party bedrijven die menen inzicht te hebben in het gebruik van bepaalde diensten, hebben het dus nog lastiger. Zo missen deze diensten altijd het mobiele gebruik omdat hier gebruik wordt gemaakt van clients. Voor Google+ is de helft van al het verkeer van mobiele apps.  

Verkiezingen

Tijdens de Nederlandse verkiezingen maar ook nu tijdens de Presidentsverkiezingen in de VS wordt Google+ en dan met name de Hangout-functionaliteit veelvuldig ingezet. Dit zorgt er ook voor dat andere mensen Google+ weer gaan gebruiken omdat ze er bekend mee raken. Ook artiesten zijn gaan inzien dat ze met Hangouts een ander publiek kunnen bereiken. Dit zorgt er dan ook weer voor dat Google functionaliteiten toevoegt dat gebruik nog meer stimuleert zoals de onlangs toegevoegd Studio Mode-functie in Hangouts. 

Verdere ontwikkelingen

Hoewel Horowitz geen uitspraken kon doen over eventuele nieuwe functionaliteiten, deed hij wel enkel uitspraken over onder andere de integratie met Google Nieuws, Google Talk/Chat en het zakelijk gebruik van Google+.

In het afgelopen jaar zijn er al verschillende functies van Google+ aan Google Nieuws toegevoegd maar vice versa is er nog niets toegevoegd. Het Google Nieuws-team is onderdeel van het Google+-team waardoor er een hechte samenwerking plaats vindt. Door te kijken naar de interesses van een Google+-gebruiker kan hier handig op worden ingesprongen bij het tonen van nieuws. In de komende maanden gaan we dan ook wel zeker iets zien.

Al maanden gaan de geruchten dat Google de verschillende communicatie/messaging-diensten binnen Google en dan wellicht Google+ gaat samenvoegen. Momenteel zijn er twee varianten van Google Talk (buiten en binnen Google+), is er Gmail, Google Voice, Hangouts en Google+ Messenger. Dit maakt het niet makkelijk voor de gebruiker om iets te delen met iemand anders. Hoewel Horowitz ook hier niet veel over kon zeggen, zou er het een en het ander in de komende maanden gaan veranderen. 

Voor de zakelijk gebruiker moeten er nog een aantal zaken worden aangepakt. Zo zijn er nog teveel losse Google-diensten die ondernemers gebruiken waarbij ze niet eenvoudig kunnen inloggen met maar één Google-account. Horowitz: “Ook hier moeten we zorgen dat de afzonderlijke producten moeten worden gekoppeld. Wil je dat een ondernemer je producten gebruikt, dan moeten ze dat zonder al teveel moeite kunnen doen.”

De Google+-roadmap laat zien dat in de afgelopen anderhalf jaar slechts een klein deel van de functionaliteiten die gepland zijn zijn uitgerold. Het zou hier gaan om slechts 20% van het totaal aantal functionaliteiten. “2013 wordt het jaar van Google+”, aldus Horowitz.

Later die dag zou Horowitz nog spreken op het #Think2013 event en doorreizen naar Duitsland voor een ontmoeting met het team van Nik Software.

20121106-092537.jpg
20121106-092537.jpg

Verder lezen over Google

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Verder lezen over Hangout

De Slack-killer van Google, Hangouts Chat, eindelijk uit bèta

Google heeft vandaag in ondermeer een e-mail aan gebruikers van G Suite (en deze blogpost) bekend gemaakt dat Hangouts Chat nu een vast onderdeel gaat zijn van G Suite. Daarmee is de dienst nu officieel uit de bètafase,...

Online01.03.2018

De Slack-killer van Google, Hangouts Chat, eindelijk uit bèta

Google Hangouts krijgt eigen website

Google heeft bekendgemaakt dat Google Hangouts nu draait op een eigen website, dit betekent dat je niet langer via Google+ of Gmail hoeft te starten. Inloggen doe je gewoon via de nieuwe website, te vinden op hangouts.g...

Online18.08.2015

Google Hangouts krijgt eigen website

Geen Gmail of Google+ meer nodig!
Chrome lanceert nieuwe Google Hangouts App voor Chrome en Windows

Google lanceerde gisteren een nieuwe Hangouts App voor Chrome OS en Chrome op Windows-computers.De Hangouts App heeft een gestroomlijnd design en zorgt ervoor dat je chatgesprekken beschikbaar blijven, wat je dan ook aan...

Social Media10.10.2014

Chrome lanceert nieuwe Google Hangouts App voor Chrome en Windows

Hangouts nu ook zonder desktop Plugin

Google kondigde eerder de mogelijkheid tot grotere hangouts aan voor overheden, bedrijven en scholen. Hierbij konden ook grotere groepen tot zo'n 15 mensen met elkaar communiceren. Verder heeft Google bekendgemaakt de de...

Technology29.06.2014

Hangouts nu ook zonder desktop Plugin

Preso.tv komt met real-time presentatie app voor Google Hangouts

Met Preso.tv kun je presentaties in retina-kwaliteit delen op smartphones, tablets en computers in real-time. Vandaag lanceert het bedrijf de eerste real-time digitale presentatie app voor Google Hangouts aan. Met de app...

Technology13.06.2014

Preso.tv komt met real-time presentatie app voor Google Hangouts

Google Helpouts

"Real help from real people in real time." Zo luidt de headline op de nieuwe Google Helpouts pagina. Helpouts is een nieuwe manier van Google om mensen die ergens hulp bij nodig hebben te verbinden (via een Hangout) m...

Technology21.08.2013

Google Helpouts

Hangout wordt Google’s “iMessage”

Gisteren werd de wereld overspoeld door nieuws vanaf de Google I/O meetup in San Francisco. Een minder belicht feit was de uitbreiding van Google's Hangout naar een breder "messaging" platform die doet denken aan Faceboo...

Social Media16.05.2013

Hangout wordt Google’s “iMessage”

De regie in handen bij @UploadTV via een Google+ Hangout

Vanavond om 21.25 start VPRO met een nieuw TV concept genaamd; UploadTV. Bij UploadTV krijgt de kijker de mogelijkheid om "in te breken" in de uitzending. Door middel van stemmen bepaalt de kijker wat er uitgezonden word...

Media05.04.2013

De regie in handen bij @UploadTV via een Google+ Hangout