Social Media29.02.2012

Ruim 40 procent studenten gebruikt sociale media voor studiedoeleinden


ruim-40-procent-studenten-gebruikt-socia.jpg
ruim-40-procent-studenten-gebruikt-socia.jpg

Sociale media is voor 41,3 procent van de studenten een instrument voor studie-onderzoek. Dat is de conclusie van een onderzoek van de digitale bibliotheek eBrary. Daarentegen blijkt dat 69,2 procent van de studenten sociale media gebruikt om contact te onderhouden met collega’s die dezelfde interesses delen. Bovendien is bijna 60 procent geïnteresseerd om sociale media te gebruiken voor het delen van research-informatie en het bekijken van materiaal dat door collega’s is aanbevolen.

Volgens de onderzoekers blijken studenten minder geneigd om sociale media te gebruiken voor het onderhouden van contacten met onderwijs-autoriteiten. Daarbij blijkt dat 54,7 procent niet van plan is om langs sociale media een research-vraag te stellen aan hun docenten, terwijl 64,9 procent niet geneigd is om het platform te hanteren voor het opvragen van informatie bij bibliothecarissen. Ook blijkt dat 50,8 procent van de studenten gebruik maakt van smartphones voor het werken met sociale media, tegenover 95,9 procent voor computers en 16,6 procent voor tablets.

De onderzoekers stelden verder vast dat 85 procent van de studenten gebruikt maakt van Google en andere zoekmachines voor studiedoeleinden, tegenover 81 procent vier jaar geleden. Daarbij blijken zoekmachines volgens het rapport populairder te zijn dan gedrukte boeken (79 procent) of elektronische boeken (74 procent). Dat heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met het feit dat de studenten ook voor persoonlijke doeleinden het vaakst gebruik maken van zoekmachines. Sociale web-applicaties halen slechts een score van 16 procent.

Er wordt wel opgemerkt dat gedrukte boeken nog steeds de meest betrouwbare bronnen worden bestempeld (92 procent), gevolgd door elektronische boeken (89 procent). Slechts 54 procent heeft een groot vertrouwen in zoekmachines, terwijl Wikipedia slechts een score haalt van ongeveer 25 procent. 

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.