Social Media18.07.2011

SNTMNT : AEX koersen voorspellen met social media


sntmnt-aex-koersen-voorspellen-met-socia.jpg
sntmnt-aex-koersen-voorspellen-met-socia.jpg

SNTMNT, een van de winnaars van het Startup Weekend, is een nieuwe tool waarmee de beurskoers kan worden voorspeld aan de hand van het sentiment van online berichtgeving over de AEX fondsen. Dit maakt het voor investeerders mogelijk om met één blik op de grafieken tijdig in te spelen op beursfluctuaties.

SNTMNT is een online tool die investeerders inzicht geeft in het online sentiment en vanuit dat sentiment voorspellingen doet over het koersverloop rondom 25 AEX bluechip fondsen. SNTMNT gebruikt op sentiment geïndexeerde data van Clipit online media monitoring. Dagelijks worden meer dan 10.000 online en social bronnen gescand, waaronder social networks als Twitter en Facebook.

Aan de gevonden berichten wordt vervolgens een sentiment gekoppeld. SNTMNT gebruikt een machine learning algoritme om tot een voorspellend model te komen. De voorspellingen tot 10% van de koersfluctuatie hebben een betrouwbaarheid van 99% en kunnen tot zeven dagen in de toekomst voorspellen.

Op SNTMNT heeft iedereen toegang tot de publieke beta. Naast de trend in sentiment en de voorspelling voor de beurskoers, wordt de voorspellende kracht berekend: in hoeverre kan SNTMNT de uit de sentiment gebleken richting van een specifiek aandeel correct voorspellen. Met onze huidige dataset ligt deze waarde rond de 52 en 60 procent. Dit betekent dat we in bepaalde situaties de gemiddelde beleggingsadviseur nu al met maximaal 10% verslaan Daarnaast geeft SNTMNT een indicatie van de kracht van de koersfluctuatie. Hoe sterker het signaal, hoe sterker wij verwachten dat een stijging of daling zal zijn. Follow the bulls aldus de ontwikkelaars!