Social Media06.03.2010

Beursgang Facebook nog geen onderwerp


beursgang-facebook-nog-geen-onderwerp.jpg
beursgang-facebook-nog-geen-onderwerp.jpg

Een beursgang van het sociaal netwerk Facebook zal van de 25-jarige eigenaar Mark Zuckerberg zonder twijfel de rijkste twintiger ter wereld maken, maar haast heeft de ex-Harvardstudent niet.

Zuckerberg zei in een interview met The Wall Street Journal dat zijn bedrijf op een dag een notering op Wall Street zal krijgen. ”Maar we hebben absoluut geen haast. Dat hebben wij zo met onze investeerders en onze medewerkers afgesproken”’, aldus de Amerikaan in een interview met de zakenkrant. Meer dan 400 miljoen mensen zitten op de vriendensite, die volgens de krant dit jaar op een omzet tussen de 1,2 miljard en 2 miljard dollar zal uitkomen.

Analisten rekenen zich ondertussen suf om de beurswaarde van Facebook vast te stellen. Volgens investeerders trekt het bedrijf in 2011 naar de beurs met een marktkapitalisatie van 35 à 40 miljard dollar. Die cijfers zijn gebaseerd op de huidige en toekomstige inkomsten van het sociaal netwerk en die dan te vermenigvuldigen met een factor die ook voor andere techbedrijven, waaronder Google werd gehanteerd. Een aantal analisten hanteert een andere rekenwijze en komen uit op een cijfer van 59 miljard dollar in 2011 en 100 miljard dollar in 2015.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.