Social Media23.02.2010

Kan Social Bookmarking gebruikt worden om leads te genereren?


Social Bookmarkingdiensten worden al jaren gebruikt door SEO-experts om gratis links en virale ‘Long Tail’ trafiek te krijgen. Maar de waarde van Social Bookmarking gaat veel verder dan enkel en alleen maar Search Engine Optimization.

Social bookmarking is ook een krachtige marketingtool voor het opbouwen van communities. Er is echter één ding dat social media marketeers, community marketers en SEO-experts met social bookmarking nooit of zelden hebben kunnen realiseren: het genereren van leads en verkoop.

Nu is dat niet meteen het doel van Social Bookmarking maar toch kan het als je het op de juiste manier aanpakt.

Waarom werkt het zelden? Omdat Social Bookmarking communities, de gebruikers er van dus, niet houden van pogingen om producten te verkopen. Zelfs als je gratis staaltjes aanbiedt of andere producten via een ietwat neutraal postje zul je waarschijnlijk nul leads genereren.

Hoe kan het dan wel? Verkoop nooit rechtstreeks maar doe aan voorverkoop! Social Bookmarking websites zullen zoals gezegd zelden of nooit voor trafiek zorgen die tot een echte verkoop leiden.

Mensen bezoeken Social Bookmarking websites niet voor speciale aanbiedingen of advertenties maar om interessante content te vinden en die van hen te bookmarken. Als je wilt dat product- of dienstengerelateerde content goed scoort in Social Bookmarking sites moet je je richten op de zogeheten pre-sell.

Zorg voor relevante content waarin je je richt op de typische eerste stappen in een verkoopsproces. Peil wat er leeft, identificeer behoeften en gebruik een blogpost die op een relevante manier hierover gaat en vermeld ten hoogste enkele ‘unique selling points’ van je product of dienst, met een verwijzing er naar en dan nog zonder commercieel of intrusief te zijn. Wanneer gebeurt de verkoop of komt de lead? Altijd pas na de klik. En trouwens: een goede positie in zoekmachines betekent meer traffic en dus ook meer kans op verkoop. Maar goed die laatste wisten we al.