Social Media11.12.2009

LeWeb: Ik heb meer gemeen met online vrienden dan met de buren


leweb-ik-heb-meer-gemeen-met-online-vrie.jpg
leweb-ik-heb-meer-gemeen-met-online-vrie.jpg

Er waren op LeWeb niet veel sprekers die voor boute uitspraken zorgden. Chris Pirillo was er wel een van, zie ook @johanvoets zijn uitgebreidere post op Frank-ly. ‘Ik heb meer dingen gemeen met mensen die ik alleen online ken, of jullie hier in deze zaal, dan met mijn eigen buren’. En het is precies die opmerking tussen de regels door die aangeeft hoe ons sociale leven in de toekomst veranderen zal. Nederlandse Twitteraars weten dat al veel langer: Wat is het toch fijn om online gelijkgestemden te vinden binnen hetzelfde vakgebied en met soortgelijke interesses.

Communities worden niet langer gelimiteerd door fysieke grenzen. Dat betekent niet dat we onze buren in de toekomst helemaal niet meer kennen, maar het zal ook niet meer zo zijn dat we er op zaterdagmiddag zonodig op de koffie moeten. Dan Facebooken we liever met onze oud-studiegenoten in Amerika.

Maakt dat mensen asocialer? Nee. Volgens Pirillo zijn communities juist de antithese van het ego. Uit onderzoek blijkt dat mensen die actief online sociaal netwerken juist actiever zijn in offline sociaal contact. Van vereenzaming of asocialisering is dus geen sprake.

‘Communities zijn oncontroleerbaar’ zegt Pirillo. ‘Bedrijven die de conversatie doodzwijgen begaan een enorme fout, die vindt plaats en er is geen enkele manier dat je ‘m kunt managen. Het enige wat je kunt doen is er aan deelnemen. Als jij denkt dat sociale netwerken niet meer dan een ‘marketing tool’ zijn ben je zelf een tool‘ aldus Pirillo. ‘It isn’t about the tools, it’s about the people using it. The voice of the people is not a commodity’.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.