Social Media02.12.2009

4 Social Media tips voor bedrijven


4-social-media-tips-voor-bedrijven.jpg
4-social-media-tips-voor-bedrijven.jpg

Vorige week presenteerde Alex Dale en Jacqueline Smit van Microsoft op Eurobest “A Journey through Social Media”. Op Frankwatching staat een verslag van het eerste deel van de presentatie die gegeven werd door Alex Dale. In het tweede deel vertelde Jacqueline Smit (CMO Microsoft) hoe Microsoft Nederland social media inzet bij de introductie van Windows 7. In tegenstelling tot andere landen volgt Microsoft Nederland een compleet eigen koers, en investeert het gehele campagnebudget in social media.

Steeds meer grotere bedrijven gaan serieus aan de slag met social media. Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten waar bedrijven bij de implementatie aan moeten denken:

1. Start met deelnemen aan het gesprek. Dit is mogelijk het belangrijkste punt voor bedrijven. Niets van je laten horen is het slechtste wat je kunt doen. Tijdens de DSB ramp durfde Maurice Beerthuyzen zelfs te stellen dat de radiostilte van DSB heeft bijgedragen aan het uitendelijke fallisement van het bedrijf. Online wordt enorm veel gesproken over merken, Luister naar de wensen en problemen van klanten, en reageer op wat ze te zeggen hebben. Los klachten op en bouw een relatie op met de fans van je merk.

2. Ieder personeelslid kan bijdragen. In Nederland zijn rond de 12 miljoen mensen online, iedereen die werkt zit regelmatig op internet en heeft een sociaal netwerk. Breng in kaart wie in je organisatie twittert en blogt. Betrek en informeer je personeel hoe zij kunnen bijdragen aan de online zichtbaarheid van de organisatie. Dat klinkt misschien eng, maar is verstandiger dan iedereen maar zijn gang laten gaan. Social media activiteiten ontstaan vaak spontaan en vallen soms buiten de kaders van het georganiseerde bedrijf. Houd het flexibel en beloon degene die een positieve bijdrage levert.   

3. Leg contact met de invloedrijken. Er is een grote variatie van invloed die mensen kunnen hebben op het online gesprek rond je merk. Het aantal mensen dat daadwerkelijk invloed heeft kan beperkt zijn, de rest luistert. Leg persoonlijk contact met de invloedrijken en bouw een relatie op. Voorzie ze pro actief van informatie rond je merk en dienst. De identificatie van invloedrijke personen kan een lastige zaak zijn. Er zijn diverse bedrijven die helpen de online doelgroep en grootste beinvloeders in kaart te brengen. Microsoft Nederland maakt bijvoorbeeld gebruik van SocialMedia8 (onderdeel van LaComunidad).

4. Maak je campagnes sociaal. Stel bij elke nieuwe online campagne jezelf de vraag: waarom zou mijn doelgroep dit met anderen willen delen? Hoe maak ik het delen van campagnes zo eenvoudig mogelijk? En: hoe kan ik er voor zorgen dat mijn boodschap gebracht wordt via de bestaande sociale structuren van het netwerk? Wees bewust dat internet een interactief medium is en faciliteer het gesprek in je campagne waar mogelijk.

Verder lezen over Microsoft

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt