Social Media27.11.2009

Hyves introduceert virtuele portemonnee


hyves-introduceert-virtuele-portemonnee.jpg
hyves-introduceert-virtuele-portemonnee.jpg

Hyves introduceert begin volgend jaar een virtuele portemonnee die draait op het Minitix-platform van Rabobank. De crossmediale betaaldienst mikt op een miljoenenpubliek en zal ook buiten het sociale netwerk te gebruiken zijn.

Dat zeiden Yme Bosma van Hyves en Maarten Korz van de Rabobank gisteren op het IAB Jaarcongres tegen Twinkle. Volgens beide betrokkenen wordt de betaaltoepassing mogelijk al tijdens de Horecava in januari gelanceerd. Bosma: ‘We gaan het groot promoten en aanjagen. Ik vermoed dat het heel hard kan gaan.

Aan alle 8 miljoen Nederlandse accounts van Hyves wordt straks een virtuele portemonnee gekoppeld. Daarmee kunnen Hyvers zowel binnen als buiten het sociale netwerk betalen, bijvoorbeeld in webwinkels. De afrekenmethode wordt ook geschikt gemaakt voor mobiel. Bosma voert naar eigen zeggen gesprekken met ondernemers in de online én offline wereld.

De manager business development & partnerships bij Hyves biedt geen nadere technische details, maar maakt duidelijk dat de betaalwijze in ieder geval laagdrempelig zal zijn: ‘De flow wordt een stuk makkelijker dan bij iDeal. En iedereen die een stukje code kopieert kan straks transacties verwerken via zijn website en zo bijvoorbeeld donaties accepteren.

Er is volgens Bosma nog geen naam gekozen voor de betaalservice die onder de vlag van Hyves zal worden aangeboden: ‘Intern noemen we het voorlopig Hyves Betalen. Laat duidelijk zijn dat we geen bank willen zijn, maar dat we slechts de koppeling maken met de achterkant van banken. Dat neemt niet weg dat we het over een echt betaalsysteem hebben en niet over een virtual currency met credits, de basis van betalingen op Facebook bijvoorbeeld.´

Voor de Rabobank biedt Hyves de kritische massa voor de definitieve doorbraak van zijn Minitix-platform, waar ook Rabo SMS Betalen, horeca-applicatie Myorder en het binnenkort te lanceren Chat Betalen op draaien.

Net als Bosma spreekt ook Rabo’s innovatiemanager Korz van ‘het doorbreken van het kip-ei-probleem´: ‘Dankzij de samenwerking met Hyves hebben straks miljoenen Nederlanders een Minitix-portemonnee, waarmee ze eenvoudig kleine betalingen kunnen doen. Die portemonnee kan worden gevuld met geld van alle bankrekeningen, ook van concurrenten dus. De betaaldienst past helemaal in ons streven om waarde toe te voegen aan een netwerk, terwijl we hiermee wel dicht bij onszelf blijven.’

De Horecava, van 11 tot en met 14 januari aanstaande, geldt volgens Bosma en Korz als een mooi lanceermoment. Bosma: ‘Dan kan in potentie bij 30 procent van de Nederlandse horecagelegenheden met Hyves worden betaald (een dienst die de Rabobank testte onder de naam MyOrder, red.). Het is een deel van de totale dienstverlening op het gebied van betalen, maar wel een belangrijke om ons op te richten: de horecawereld sluit goed aan bij de belevingswereld van onze leden, die elkaar graag in de kroeg ontmoeten.’ (via Twinkle)