Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Google heeft bekendgemaakt dat de zoekmachine haar systeem voor de ranking van content verder gaat verfijnen. Doel is om unieke en waardevolle content, met artikelen die een substantiële lengte hebben, meer autoriteit te geven en dus hoger in de resultaten te laten verschijnen. Daarmee valt (deels) het doek voor de vaak onleesbare, puur op SEO gerichte, artikelen. De zogenoemde ‘clickbait’ content.
Waardevolle content beter ‘ranken’
Het is een ontwikkeling waar Google al langere tijd mee bezig is: het beter ranken van waardevolle content en het uit de zoekresultaten filteren van clickbait en ‘copy-paste content. Toch gebeurt het nog regelmatig dat je op een artikel klikt omdat het hoog in de Google resultaten staat, maar dat in werkelijkheid nauwelijks ‘body’ heeft, of over heel iets anders gaat dan waar jij naar zocht. Een fenomeen dat iedereen die regelmatig over het web surft en de Google zoekmachine gebruikt wel herkent.
Volgende week lanceert Google de “helpful content update” om conent aan te pakken die in de eerste plaats lijkt te zijn gemaakt om goed te scoren in zoekmachines in plaats van om mensen te helpen of te informeren. Deze rangschikkingsupdate helpt ervoor te zorgen dat niet-originele inhoud van lage kwaliteit niet hoog scoort in Search. De update wordt in eerste instantie alleen uitgerold voor de Engelstalige zoekresultaten.
Populaire tags en keywords in onzinnige content
Ooit, ‘in den beginne’ van het Google tijdperk, kon je artikelen bovenaan de zoekmachine laten verschijnen door populaire tags en zoekwoorden in de tekst en metabeschrijving op te nemen. Een goed voorbeeld uit die tijd wat ‘Britney Spears’ de, toen nog, megaster was zo populair dat het toevoegen van haar naam in de metabeschrijving en/of tags een artikel al snel naar de top 5 van de zoekresultaten kon laten stijgen. Ook al ging het artikel zelf heel ergens anders over.
Google had dat natuurlijk zelf ook snel door en dus ging de zoekmachine daar en stokje voor steken. De aankondiging die Google vandaag doet is de zoveelste stap in het ‘ongoing’ proces om de relevantie van zoekresultaten te verbeteren.
Alleen vorig jaar al heeft Google duizenden updates voor Search uitgerold op basis van honderdduizenden kwaliteitstests, waaronder evaluaties waarbij ook de feedback van menselijke reviewers gebruikt werd.
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence12.09.2024
Podcast maken? AI doet het vanaf je notities
Zeg maar niksTechnology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile14.08.2024
5 dingen die Google vernieuwt met de Pixel 9-line-up
Gadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Mobile13.08.2024
Alles wat je moet weten over de nieuwe Google Pixel 9
Gadgets06.08.2024
Google introduceert opvolger van de Chromecast: Google TV Streamer
Search06.08.2024
Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter
Search05.08.2024