Search19.09.2008

Google versterkt handmatige controles zoekresultaten


google-versterkt-handmatige-controles-zo.jpg
google-versterkt-handmatige-controles-zo.jpg

Google staat bekend om haar terughoudendheid bij het informeren over de totstandbrenging van de zoekresultaten. Scott Huffman, ‘Engineering Director’ bij Google en verantwoordelijk voor de evaluatie van zoekresultaten deed hier afgelopen week een boekje over open.

Uit analyse van de log gegevens van meer dan 1.000 websites blijkt volgens de zoekmachine specialisten van Indenty dat handmatige controles van de resultaten steeds vaker voorkomen.

Dat Google handmatige controles uitvoert om de zoekresultaten bij te stellen is niet nieuw. Met de meest recente informatie vanuit Google wordt ook duidelijker hoe dit precies gebeurt. Het technische team achter Google is continu bezig om de resultaten van de zoekmachine te verbeteren.

Google meldde dat er in 2007 meer dan 450 verbeteringen zijn doorgevoerd. Het gaat hierbij om nieuwe methoden om spam te weren, kleine veranderingen in de grafische interface of aanpassingen in de volgorde van de zoekresultaten.

Sinds in maart dit jaar de confidentiële richtlijnen van Google voor zogenoemde Quality raters zijn uitgelekt is bekend hoe Google negatieve resultaten wil weren. Voornamelijk sites die misleidende technieken gebruiken om de resultaten te manipuleren worden hierbij uit de zoekresultaten verwijderd. De evaluatie van zoekresultaten blijkt echter veel verder te gaan en gebeurd op twee manieren:

1.    Menselijke beoordelaars in dienst van Google beoordelen de resultaten. Dit zijn de zogenaamde “human evaluators”. Zij bekijken handmatig de resultaten en beoordelen de websites die daarop een positie behalen.
2.    Real time experimenteren. Dit betekent dat Google voor kleine groepen zoektermen bepaalde wijzigingen doorvoert en op basis van het zoekgedrag evalueert of de wijziging een positieve of negatieve uitwerking heeft.

Marissa Mayer, ‘Vice president of Search Products’ bij Google, gaf in 2007 aan dat Google wereldwijd een groep van meer dan 10.000 testers in dienst heeft die handmatig de kwaliteit van de zoekresultaten beoordelen. Zij schatten in of de resultaten het doel van de zoeker bereiken. Wanneer een zoeker zoekt met de term “vacatures Amsterdam”, dan wil hij of zij vacatures zien van openstaande functies in Amsterdam. Resultaten die slechts algemeen informerend van aard zijn, of vacatures in andere regio’s tonen, zijn niet relevant. Een menselijke beoordelaar zal in dat geval het specifieke resultaat handmatig uit de top 10 verwijderen. Google beoordeelt dagelijks duizenden resultaten op deze wijze.

Websites die gevonden worden op bepaalde zoektermen, maar daarop niet datgene bieden wat de zoeker verwacht zijn dus gewaarschuwd.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Google

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter