Zo weet je of er binnenkort een Street View auto bij je langskomt

Zo weet je of er binnenkort een Street View auto bij je langskomt

Vorig artikel Volgend artikel

Vanaf 22 juni rijden er weer Google Street View-auto’s in Duitsland om te zorgen dat de dorpjes, steden en alles daar tussenin weer up-to-date zijn. Streetview was nogal een probleem in Duitsland, omdat veel mensen er in verband met privacyredenen niets van wilden weten. Nu, 13 jaar later, gaat Google het na een onderzoek met positief resultaat weer doen: Duitsland op de gevoelige plaat leggen. Hoe zit dat eigenlijk met de Street View-auto’s, wanneer rijden ze rond?

Maps met detail

Google Maps is heel handig: je kunt er makkelijk mee naar een plek navigeren. Wil je echter wat meer detail, even zien waar je aan toe bent, dan kun je overschakelen naar Google Street View. Je ziet dan letterlijk foto’s die zijn gemaakt van die bepaalde straat of dat gebouw en dat helpt je beter je weg te vinden, maar bijvoorbeeld ook beter in te schatten of je in een bepaalde buurt wil wonen of zelfs, als je niet meer weet hoe een bepaalde winkel heet maar wel waar hij zit, om op te zoeken hoe die plek waar ze die heerlijke bonbons verkochten ook alweer heet.

Street View van Google is inmiddels alweer 15 jaar oud en in die tijd heeft het extreem veel gedaan. Het heeft meer dan 220 miljard Street View-foto’s gemaakt en dat in meer dan 100 landen. Op die manier is er een vrij heldere 360 graden-kaart van de aarde gemaakt. Inmiddels heeft Google echter een nieuwe camera op voor zijn Street View-auto’s. Deze maakt het mogelijk om bijzondere plekken vast te leggen, zoals de Arabische woestijn en Antarctica.

Nieuwe camera

Volgend jaar verschijnt de nieuwe camera en die moet hoge kwaliteit afbeeldingen gaan maken. Bovendien is hij veel kleiner, waardoor hij handzamer is en nog beter alles op de wereld kan vastleggen, zoals bergtoppen aan toe. De nieuwe camera weegt minder dan 7 kilo en er kan onder andere lidar op worden toegepast waarmee bijvoorbeeld wegmarkeringen kunnen worden vastgelegd. Bovendien, en dat is voor Google helemaal een voordeel, kan de camera op elke auto worden geplaatst. Op die manier hoopt Google naar een duurzamere vloot te gaan.

Google Street View is een bijzonder project. Het is gratis te gebruiken, terwijl er megaveel geld in wordt gestoken. Bovendien heeft het al wat bijzondere zaken opgelost, zoals de verdwijning van een bejaarde vrouw uit België, maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat bijvoorbeeld een bankberover makkelijker zijn vluchtroute kan plannen: het werkt dus beide kanten op. Daarnaast is het ook vaak een bron van entertainment: sommige kinderen vinden het leuk om ‘dood’ te liggen op het beeld, of gewoon te zwaaien. Het is ook leuk om je eigen huis op te zoeken en te zien of je bijvoorbeeld je kat voor het raam zit liggen. Er zijn veel leuke dingen te doen met Street View.

Street View auto bij jou in de buurt

Wil je weten wanneer er zo’n auto in jouw buurt is? Dat kan, je kunt op deze site zien wanneer en waar de Google-auto’s binnenkort in Nederland rijden. Tenminste, het is wel een vrij breed begrip: je ziet alleen de maanden dat ze in een bepaalde regio rijden en dat is wel een half jaar. Helaas is er geen mogelijkheid om meer informatie te krijgen, wat enerzijds jammer is, en anderzijds wel begrijpelijk: anders zouden er massaal mensen gek doen op de foto's, in plaats van dat het een serieus medium is om belangrijke informatie op te zoeken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...