Zes tips om kosten te besparen op printen

Zes tips om kosten te besparen op printen

Is het eigenlijk wel nodig om iets te afdrukken?

Vorig artikel Volgend artikel

Het leven is al duur genoeg, dus besparen waar dat kan is altijd welkom. Dat kan op verschillende plekken in huis, waaronder in je thuiskantoor. Heb je daar een printer, dan zijn er een aantal zaken waar op je kunt letten die kunnen leiden tot besparingen. We zetten 6 tips om kosten te besparen op printen op een rijtje.

Is printen wel noodzakelijk?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is hoe noodzakelijk het eigenlijk is dat je je beoogde printje maakt. Tegenwoordig is het in veel gevallen helemaal niet nodig om iets te afdrukken, omdat het ook elektronisch bekeken en verspreid kan worden. Verspil dus geen inkt en papier als dit niet noodzakelijk is.

Concept

Print je alleen tekst en is het alleen voor eigen gebruik? Dat kun je besparen op de kwaliteit van je printje. Daarvoor moet je voordat je het finale afdrukcommando geeft de afdrukstand op ‘concept’ zetten. Dan krijg een wat vager printje dat echt nog wel leesbaar is, maar waar aanzienlijk minder inkt voor gebruikt is.

Dubbelzijdig afdrukken

Je kunt papier besparen door dubbelzijdig te printen. Ook dit is een instelling die je kunt invoeren voor het finale afdrukcommando, tenminste als je een printer hebt die dit ondersteunt en zelf automatisch kan doen. Het kan ook handmatig, maar dan moet je eerst de oneven paginanummers afdrukken, de blaadjes omdraaien en terug in de printer doen en vervolgens de even paginanummers printen. Maak je dan echter een misrekening of gaat er iets fout, dan heb je wel inkt en papier verspild.

dubbelzijdig_printen
Let op bij dubbelzijdig printen!

Hoeveel kost de inkt?

Voordat je een printer aanschaft, kan het geen kwaad om te inventariseren wat de inktcartridges voor die printer eigenlijk kosten. Misschien zijn ze wel duurder dan de inktpatronen voor een andere printer. Inktkosten zijn immers toch een soort vaste lasten. Overigens is het lang niet altijd nodig om de ‘officiële’ cartridges van de fabrikant van de printer te gebruiken. Je koopt online eenvoudig goedkope cartridges om te printen in je thuiskantoor.

Verschillende hoeveelheden

Als je bij het zoeken naar cartridges voor je printer goed oplet, loop je mogelijk tegen verschillende inhoudsmaten aan. Niet alle inktcartridges zitten even vol. Het is eigenlijk in de regel relatief gezien goedkoper om voor cartridges met een grotere inhoud te gaan. Bovendien doe je daar langer mee en bespaar je op die manier op de langere termijn op verzendkosten als je je cartridges online bestelt.

Printer regelmatig gebruiken

Het lijkt haaks te staan op het zuinig zijn met printen, maar het regelmatig gebruiken van je printer kan juist helpen om kosten te besparen. Wanneer je printer lang inactief is geweest, moet hij de printkoppen spoelen om weer goede prints te kunnen leveren. Dit doet de printer met inkt uit de cartridges. Hoe langer de printer inactief is geweest, hoe meer inkt er nodig is om dit proces met succes af te ronden. Dat kan dus veel dure inkt gaan kosten die je je had uitgespaard als je regelmatig een printje had gemaakt.