Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden


In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden. Van beveiligingsmaatregelen tot het kiezen van de juiste domeinnaam, leer hoe u uw aanwezigheid op het web kunt optimaliseren.

Een veilige basis creëren

Het belang van websitebeveiliging kan niet genoeg worden benadrukt. Met de opkomst van cybercriminaliteit, met name AI-gestuurde aanvallen zoals beschreven in het rapport van 2024, is een veerkrachtige beveiligingsinfrastructuur van cruciaal belang.

Implementatie van geavanceerde beveiligingssystemen

Een uitgebreide beveiligingsstrategie omvat regelmatige software-updates en de integratie van robuuste back-upoplossingen die gegevensverlies voorkomen. Encryptietechnieken beschermen de overdracht van gevoelige gegevens, terwijl verificatieprocedures op meerdere niveaus de toegang tot kritieke systeemgebieden verder beveiligen. Deze stappen zijn essentieel om zowel gebruikersgegevens als bedrijfsmiddelen te beschermen.

Systematische beveiligingstests en de analyse van logboeken moeten regelmatig worden uitgevoerd om potentiële beveiligingslekken in een vroeg stadium te identificeren. Verder is het essentieel om werknemers te trainen in beveiligingsprotocollen, aangezien veel beveiligingslekken worden veroorzaakt door menselijke fouten. De implementatie van web application firewalls (WAF) en regelmatige penetratietests versterken de verdediging tegen aanvallen van buitenaf.

Het opzetten van een incident response team zorgt ervoor dat er snel en effectief wordt gereageerd in het geval van een inbreuk op de beveiliging. Daarnaast moeten gegevensbeschermingsmaatregelen transparant worden gemaakt en regelmatig worden herzien om het vertrouwen van de gebruiker te versterken en aan de wettelijke vereisten te voldoen.

De juiste domeinnaam helpt bij zichtbaarheid

Een beknopte domeinnaam is cruciaal voor de online-identiteit van een merk. Voordat u een domeinnaam kiest, is het belangrijk om de beschikbaarheid ervan te controleren. Dit voorkomt juridische problemen en conflicten met reeds gevestigde merken.

De eerste stap voordat u de website ontwerpt, is het domeinnaam checken. Zo weet u zeker dat de gewenste term niet al bezet is. De controle biedt ook inspiratie over welke naamcreaties en -eindes geschikt en misschien zelfs beter zijn voor uw eigen project.

De domeinextensie speelt een belangrijke rol

De keuze van een domeinextensie kan van grote invloed zijn op de perceptie en het bereik van een website. Het dient als een digitale locatie-indicator en geeft aan gebruikers en zoekmachines aan voor welk publiek of welke regio de inhoud bijzonder relevant is.

De extensie .nl is bijvoorbeeld ideaal voor bedrijven die zich richten op de Nederlandse markt, terwijl .com een internationale en algemeen erkende extensie is. Een .eu-domein is geschikt voor instellingen of bedrijven die hun Europese identiteit willen benadrukken en .be verwijst specifiek naar België.

Voor een online platform dat digitale diensten zoals webhosting aanbiedt, kan de combinatie van .nl en .online gunstig zijn. Dit maakt duidelijk dat de diensten zowel lokaal als in de bredere online ruimte beschikbaar zijn. Een non-profitorganisatie die Europese integratie promoot, zou baat hebben bij het .eu-domein om haar supraregionale focus te communiceren.

De domeinnaamcontrole vooraf helpt je om je later van de concurrentie te onderscheiden.
De domeinnaamcontrole vooraf helpt je om je later van de concurrentie te onderscheiden.

Zorgen voor gebruiksvriendelijkheid

De gebruikerservaring (UX) is een belangrijk aspect voor het succes van een website. Het bepaalt hoe gemakkelijk en aangenaam het is voor bezoekers om met de site te interageren. Een duidelijke navigatie leidt gebruikers intuïtief door de inhoud, verlengt de tijd die ze op de site doorbrengen en stimuleert zo de interactie met de aangeboden informatie of producten. Om de gebruikersbegeleiding te optimaliseren, moeten menu’s logisch gestructureerd zijn en zoekfuncties zinvol geplaatst.

Versnelling en aanpassingsvermogen

Laadtijden hebben een directe invloed op de tevredenheid van bezoekers. Een vertraging van slechts enkele seconden kan ertoe leiden dat bezoekers de site verlaten. De snelheid kan aanzienlijk worden verhoogd door afbeeldingen te comprimeren en CSS- en JavaScript-bestanden te minimaliseren. Responsive design zorgt ervoor dat de website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, wat vooral voordelig is bij gebruik op mobiele apparaten.

Optimalisatie voor mobiele apparaten is nu essentieel, omdat steeds meer gebruikers webinhoud voornamelijk benaderen via smartphones en tablets. Het is ook belangrijk dat alle elementen van de website gemakkelijk te gebruiken zijn via een touchscreen.

Consistente analyse van gebruikersgedrag en feedback maakt het mogelijk om de UX voortdurend te verbeteren. Dit omvat ook regelmatige A/B-tests om verschillende ontwerp- of inhoudsvarianten te vergelijken. Toegankelijkheid moet ook gegarandeerd zijn, zodat mensen met verschillende capaciteiten de website kunnen gebruiken.

Als de AVG niet wordt nageleefd, staan websitebeheerders enorme boetes te wachten
Als de AVG niet wordt nageleefd, staan websitebeheerders enorme boetes te wachten

Voldoen aan wettelijke vereisten

Naleving van de General Data Protection Regulation (GDPR), ook bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is essentieel voor alle websitebeheerders die persoonlijke gegevens van EU-burgers verwerken. Deze wettelijke vereisten beschermen de privacy van gebruikers en zorgen ervoor dat er veilig en verantwoord met hun gegevens wordt omgegaan. Websites moeten transparante informatie over gegevensverzameling verstrekken die gemakkelijk te begrijpen en toegankelijk is. Het is noodzakelijk om zowel een wettelijke kennisgeving als een privacybeleid te hebben dat gebruikers informeert over hun rechten en hoe hun gegevens worden gebruikt.

Belangrijke elementen van AVG-naleving

De beveiliging van gegevens wordt gewaarborgd door passende technische en organisatorische maatregelen, zoals versleuteling en regelmatige beveiligingscontroles. Daarnaast moeten gebruikers op elk moment hun toestemming voor gegevensverwerking kunnen intrekken. Dit bevordert niet alleen de naleving van de wet, maar versterkt ook het vertrouwen van gebruikers in het platform. Functionarissen voor gegevensbescherming spelen een cruciale rol bij het monitoren en continu verbeteren van de richtlijnen. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat alle processen in overeenstemming zijn met de meest recente vereisten voor gegevensbescherming. Regelmatige training van het personeel is essentieel om het bewustzijn over gegevensbescherming te vergroten en het risico op datalekken te minimaliseren.

[Fotocredits: UKRAINIAN & lvnl © Adobe Stock & viarami © Pixabay.com ]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Developers

Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

Samsung organiseert op 3 oktober de Samsung Developer Conference 2024 (SDC24) in het San Jose McEnery Convention Center in Californië. Deze alweer tiende editie van de SDC viert een decennium vol open innovatie en samenwerking met developers, partners en klanten. Dit jaar legt Samsung de focus op de nieuwste AI-innovaties.

Events29.08.2024

Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

en nu met AI in de spotlight
Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023

Vandaag start de internationale fase van de James Dyson Award 2023, een wereldwijde ingenieursprijs die studenten en pas afgestudeerden oproept om een ontwerp te maken dat een probleem oplost. Dit is de wereldwijde short...

Technology18.10.2023

Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023

​Buitenlandse professionals oplossing voor tekort software ontwikkelaars

Het tekort aan IT-talent wordt in Nederland steeds nijpender. Vooral software ontwikkelaars zijn op onze arbeidsmarkt amper te vinden. De oplossing ligt voor de hand: buiten de eigen vijver vissen. Wereldwijd is er een z...

Online18.10.2023

​Buitenlandse professionals oplossing voor tekort software ontwikkelaars

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

No Fluff Jobs is een nieuwe vacaturebank voor voornamelijk gespecialiseerd IT-personeel waarbij de belangrijkste waarden eerlijkheid, respect en transparantie zijn. Dat betekent duidelijkheid over alle aspecten van een b...

Technology13.07.2023

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Twitter-gebruikers die willen tweeten via een derde partij zijn de laatste tijd van een koude kermis thuisgekomen. De reden? Twitter heeft zijn API (een stukje software dat je in je software moet inbouwen en dat Twitter...

Social Media05.06.2023

Waarom dure API’s problematisch zijn voor het internet

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

De toepassing van containers wordt steeds gangbaarder. Volgens Gartner zal tegen 2024, 15% van alle applicaties in containers draaien en zal 75% van alle organisaties containers gebruiken in productie. Dit komt door de s...

Technology22.02.2023

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

Het is mede door de chiptekorten niet heel eenvoudig om een Raspberry Pi te kopen. Jammer, want deze apparaten zijn enorm veelzijdig en kunnen onder andere in een smarthome een leuke rol spelen. Is er een alternatief? Ja...

Gadgets25.10.2022

​Raspberry Pi? Je kunt ook Odroid proberen

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

Er zijn heel veel stereotyperingen van ontwikkelaars, maar natuurlijk klopt dat zeker niet allemaal. De nieuwe film Prometheus is gearriveerd om je beeld weer even wat te veranderen want hierin komen diverse grote ontwik...

Technology24.10.2022

​Prometheus biedt een kijkje in de wereld van grote developers

Verder lezen over Domeinextensie

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

.tech, .fun, of zelfs .amsterdam: wie een bijzondere domeinnaam wil, die kan vele kanten op, maar nu komt Google met een domeinnaam die wel echt vraagt om allerlei gekke woordgrappen: .ing. Het doelt niet op de bank met...

Online01.11.2023

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

Op een relatief korte termijn komt er een nieuwe mogelijkheid voor het aanvragen van een eigen internetextensie of domeinnaamextensie. Deze komen naast bestaande extensies als .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen sted...

Online24.05.2023

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

De groei van het aantal domeinnamen met de Nederlandse .nl extensie neemt af. En domeinnamen met nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn juist in opkomst. Dit en meer blijkt uit een nieuw domeinnaamonderzoek...

Online28.01.2020

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

Populariteit .shop, .online en .fun groeit
Google rolt shortcut .new uit voor andere websites

Goed nieuws voor mensen die graag snel werken en zo min mogelijk handelingen willen verrichten om op de gewenste webpagina uit te komen: Google gaat namelijk de shortcut .new uitbreiden naar andere websites. Door deze ex...

Online09.11.2019

Google rolt shortcut .new uit voor andere websites

​10 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een domeinnaam

Een essentieel onderdeel van je website is de domeinnaam. Het is het uithangbord van je online aanwezigheid en een goede kiezen is niet eenvoudig. Trap niet in onderstaande valkuilen bij het registreren van je domeinnaam...

Online03.12.2018

​10 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een domeinnaam

De .shop domeinnaam overtreft verwachtingen

Binnen een half uur nadat de nieuwe domeinnaam extensie beschikbaar werd om te registeren, waren er al 39.801 .shop domeinnamen geregistreerd. Twee uur later, waren dat er maar liefst 45.427. Uit deze cijfers blijkt dat...

Online28.09.2016

De .shop domeinnaam overtreft verwachtingen

​Hoger scoren in Google met een .amsterdam domeinnaam

Heb je moeite met hoog scoren in Google? En kan je wel wat hulp gebruiken om jouw website zichtbaarder te krijgen? Dat kan misschien wel met een .amsterdam domeinnaam. Domeinwinkel heeft in samenwerking met Searchmetric...

Search18.07.2016

​Hoger scoren in Google met een .amsterdam domeinnaam

Deze kaart laat zien hoe groot landen zijn op basis van domeinnamen!

Hoe groot zouden landen zijn op basis van het aantal domeinnamen? Dat vroegen de medewerkers van het Engelse bedrijf Nominet zich af. Het bedrijf registreert alle .uk domeinnamen en wilde dit wel eens het uitzoeken. Het...

Online12.03.2016

Deze kaart laat zien hoe groot landen zijn op basis van domeinnamen!

Verder lezen over Domeinnamen

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

.tech, .fun, of zelfs .amsterdam: wie een bijzondere domeinnaam wil, die kan vele kanten op, maar nu komt Google met een domeinnaam die wel echt vraagt om allerlei gekke woordgrappen: .ing. Het doelt niet op de bank met...

Online01.11.2023

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

Op een relatief korte termijn komt er een nieuwe mogelijkheid voor het aanvragen van een eigen internetextensie of domeinnaamextensie. Deze komen naast bestaande extensies als .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen sted...

Online24.05.2023

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

Veel waarschuwingen voor phishing: 27.000 .nl’s

Er wordt vooral sinds het coronavirus is uitgebroken enorm veel gephisht. We doelen op phishingmails die hackers versturen om mensen op te lichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld of om het verkopen van mensen hun pers...

Cybercrime24.01.2022

Veel waarschuwingen voor phishing: 27.000 .nl’s

​Een domeinnaam registreren: alles wat je moet weten over je .nl

Heb je een goed idee voor een weblog, of heb je een bedrijf dat online helemaal niet aanwezig is? Een domeinnaam registreren is helemaal niet zo duur: voor een tientje per jaar heb jij al je eigen internetadres. Maak er...

Online09.01.2022

​Een domeinnaam registreren: alles wat je moet weten over je .nl

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

Precies 35 jaar geleden, op 1 mei 1986, registreerde Piet Beertema het eerste Nederlandse domein cwi.nl voor het Centrum Wiskunde en Informatica. Een week eerder zorgde diezelfde Piet Beertema ervoor dat het Nederlandse...

Online01.05.2021

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

SIDN haalde in 2019 bijna 4500 nepwebwinkels offline

Dat er veel neppe webwinkels zijn weten we inmiddels. Helaas is het aanbod ervan zo enorm, dat het een grote klus is om deze te detecteren en offline te halen. SIDN is beheerder van het .nl-domein. Zij zetten zich ook in...

Cybercrime18.02.2020

SIDN haalde in 2019 bijna 4500 nepwebwinkels offline

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

De groei van het aantal domeinnamen met de Nederlandse .nl extensie neemt af. En domeinnamen met nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn juist in opkomst. Dit en meer blijkt uit een nieuw domeinnaamonderzoek...

Online28.01.2020

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

Populariteit .shop, .online en .fun groeit
Google rolt shortcut .new uit voor andere websites

Goed nieuws voor mensen die graag snel werken en zo min mogelijk handelingen willen verrichten om op de gewenste webpagina uit te komen: Google gaat namelijk de shortcut .new uitbreiden naar andere websites. Door deze ex...

Online09.11.2019

Google rolt shortcut .new uit voor andere websites

Verder lezen over Software

Mailbird nu ook beschikbaar voor Mac: populaire e-mailclient breidt uit

Mailbird, de populaire e-mailclient die wereldwijd door miljoenen Windows-gebruikers wordt vertrouwd, heeft zijn langverwachte Mac-versie gelanceerd. Deze release brengt dezelfde overzichtelijke eenvoud en strakke vormgeving naar Apple-gebruikers, waardoor e-mailbeheer op macOS efficiënter en gebruiksvriendelijker wordt.

Online04.12.2024

Mailbird nu ook beschikbaar voor Mac: populaire e-mailclient breidt uit

Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken

Het blijft Zoom heten, maar in plaats van Zoom Video Communications wordt het nu Zoom Communications. En het wil dat je minder gaat werken.

Online26.11.2024

Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken

Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt

Er zit in de nieuwe versie van de Outlook-client een bug waardoor een nieuwe afspraak in de agenda zetten geen optie is.

Online12.11.2024

Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt

HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf

Breeze heeft Microsoft Copilot ten grondslag liggen en biedt een AI-collega die niet je werk overneemt, maar het wel eenvoudiger maakt.

Marketing11.11.2024

HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf

Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit

Even snel iets kopieren-plakken is er niet meer bij voor mensen die Klassieke Outlook gebruiken. Maar er is een oplossing.

Online04.11.2024

Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit

Er is een workaround
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken

Adobe heeft het nog niet ingebouwd in tool, maar het is gemaakt voor Illustrator. De tool heet nu nog Project Turntabel en het laat mensen versteld staan van wat de computer allemaal kan bedenken.

Artificial Intelligence21.10.2024

Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Verder lezen over Website

5 snelle tips om je website zelf toegankelijker te maken

Hoe toegankelijk is jouw website? Met deze 5 snelle tips kun je het mensen makkelijker maken om op je site te navigeren.

Online03.12.2024

5 snelle tips om je website zelf toegankelijker te maken

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Je steekt elke dag heel veel tijd en liefde in je website, maar dat wordt niet beloond in de vorm van meer bezoekers of inkomsten? De manier om je website meer op het vizier te krijgen van bijvoorbeeld Google, en daarmee indirect dus ook meer mensen, dat is om je content te verrijken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met beeld, maar ook met backlinks. Dit is wat dat is en vooral: hoe je ze gebruikt.

DC Business02.12.2024

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

De beste Website van het Jaar 2024 is van een voetbalclub

De VakantieDiscounter won ook een van de belangrijkste prijzen, namelijk die voor Populairste Website van het Jaar 2024.

Online22.11.2024

De beste Website van het Jaar 2024 is van een voetbalclub

Online poker wordt nu al gedomineerd door AI

Online poker is groot, maar voor zowel pro’s als recreatieve spelers wordt het een stuk minder leuk en interessant met AI erbij.

Online23.09.2024

Online poker wordt nu al gedomineerd door AI

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

Booking.com gaat de laatste tijd niet heel lekker. De EU heeft een oogje op het bedrijf en nu geven de Spanjaarden zelfs al een boete.

Online31.07.2024

Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

De lelijkste website van 2024 kun je bijna niet meer gemaakt krijgen in 2024: de programma’s die je kunt gebruiken om sites te maken zijn simpelweg veel te goed geworden, daarmee kun je een gedrochtje als deze er niet meer uit weten te halen.

Online04.07.2024

De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Websites met Comic Sans, of gekke kleurencombi's. Je kunt nu stemmen op de website die jij eruit vindt springen op het gebied van lelijkheid.

Online29.05.2024

Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie