Online15.06.2020

​Sharenting: 4 op de 10 Belgische ouders deelt zonder toestemming foto’s van hun kids


Het Belgische Telenet heeft onderzoek gedaan naar het delen van foto’s van de kinderen, zonder daarbij toestemming te vragen. Er zijn meer ouders die op deze manier aan ‘sharenting’ doen dan je denkt. 40 procent van de ouders doet het wel eens.

Portretrecht

Hoewel je als ouder veel mag bepalen voor je kind, is het portretrecht in principe altijd in handen van het kind. Nu komt het vaak voor dat ouders al een hele internetaanwezigheid voor het kind creëren, zonder dat hij of zij kan aangeven of dit gewenst is. Meestal is het geen probleem, maar het kan later zomaar problemen opleveren.

Vlaamse -maar ook een heleboel Nederlandse- ouders vragen nooit of misschien heel soms toestemming aan hun kind voor er een foto van hem of haar op social media wordt geslingerd. Een beetje hypocriet, want in hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 80 procent van de ouders het belangrijk vindt dat hun toestemming of mening gevraagd wordt voordat men publiceert.

Je kinderen op Facebook

Telenet doet zo’n onderzoek trouwens niet toevallig. Het heeft een bewustwordingscampagne gecreëerd rondom sharenting. Zo krijgen ouders extra handvatten om met kindlief te bespreken wat er al dan niet online verschijnt. Er worden diverse bekende en minder bekende Belgen in opgevoerd. Daarnaast kunnen ouders ook achteraf alsnog toestemming aan hun kinderen vragen of een bepaalde foto online had gemogen. Zo niet, dan is het bij Telenet mogelijk om de foto gratis te laten afdrukken en thuis te laten bezorgen.

Hoewel dat heel sympathiek is, is het natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling dat je achteraf nog met die vraag komt. Staat een foto eenmaal op social media, dan is die op het internet vereeuwigd. Zelfs als je goed oplet wie de foto zoal kunnen zien, ook als dat alleen bekenden van het kind zijn, dan nog moet je even vragen of hij of zij het goed vindt. Een baby kan waarschijnlijk niet antwoorden, maar dat is dus geen kwestie van: wie zwijgt, stemt toe. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je dan beter de foto niet plaatsen.

Foto’s op social media

Er zijn veel verschillende meningen over het plaatsen van kinderfoto’s op social media, of dat nu met of zonder toestemming wordt gedaan. Of je nu een daddy influencer bent die constant foto’s plaatst of een moeder die één keer een foto van haar pasgeboren baby op Facebook zet om het goede nieuws wereldkundig te maken, je keuzes zullen altijd wel spanning opleveren met andere ouders, of intern.

Juist daarom is het goed om af en toe bij deze beslissingen en meningen stil te staan. 15 procent van de respondenten uit het Telenet-onderzoek kiest er bewust voor nooit foto’s van hun kinderen te delen. Maar ook dat kan een uitdaging zijn: via een vriendje of een kinderdagverblijf kan er toch een foto online komen te staan. Goed om daar dus meer aandacht voor te vragen, zodat gesprekken met anderen iets makkelijker te volgen zijn.



Bron foto: OkBoks

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Facebook

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Eerst bood hij zijn excuses aan, maar nu zegt Zuckerberg: sociale media hebben geen causaal verband met geestelijke problemen van tieners.

Social Media26.09.2024

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Geen zin om met al je fans te praten? Laat je AI-avatar het voor je doen. Meta introduceert het nu voor iedereen. Of althans, ook voor niet-influencers in de VS.

Social Media30.07.2024

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Meta treedt harder op tegen Yahoo Boys en andere kwaadwillenden op Facebook en Instagram om meer slachtoffers te voorkomen.

Online25.07.2024

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads