​Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer

​Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer

Vorig artikel Volgend artikel

Eén van de meest gebruikte apps om illegaal verkregen films en series te kijken is Popcorn Time. Piraterij is verboden, maar toch heeft de app lang kunnen bestaan. Inmiddels is die tijd voorbij: Popcorn Time gaat offline.

Popcorn Time

De app van Popcorn Time was erg populair, want je kon er gratis films en series op kijken. Dat is beter dan een tientje per maand betalen voor Netflix, maar tegelijkertijd droeg je zo wel bij aan cybercriminaliteit. Het schaarde zich namelijk in dezelfde categorie als Napster en Kazaa door films en series aan te bieden zonder daarvoor te hebben betaald of toestemming te hebben van de makers.

Het probleem met deze platforms is vaak dat het niet zozeer Popcorn Time zelf is dat de content aanbiedt, maar het slechts een platform heeft gemaakt dat ertoe in staat is om films en series tegen de regels in te delen. Het had namelijk, net als Pirate Bay, niet kunnen bestaan als zijn gebruikers geen films en series up- en downloadden.

Vreemde timing

Popcorn Time verscheen in 2014, maar zijn makers verdwenen snel uit de picture. Vervolgens gingen andere ontwikkelaars met de code aan de haal, waardoor er toch nog updates verschenen. Nu is het klaar met Popcorn Time, zo hebben mensen achter de app aangegeven. Waarom is echter niet bekend.

Het lijkt ook een vreemde timing, want juist in de pandemie zullen meer mensen de app gebruiken dan ooit. Nog vreemder: ze plaatsten er een grafiek bij met daarin hoe de interesse naar Popcorn Time naar 0 ging.

Aan de andere kant is dat ook juist waardoor de ergernis van uitgevers en filmhuizen groter en groter was: terwijl de bioscopen niet eens open mochten, of half leeg waren, kon je op Popcorn Time films kijken die in principe alleen nog in de bios te zien mochten zijn.

Veel vijanden

Waarschijnlijk zal Popcorn Time genoeg rechtszaken aan hun broek hebben gekregen. Netflix is zich bijvoorbeeld ook erg bewust van de aanwezigheid van dit platform en de inkomsten die het daardoor mogelijk misloopt. Het zal ons dus niets verbazen als een groot platform als dat er achter de schermen voor heeft gezorgd dat stoppen met Popcorn Time ongetwijfeld een betere optie was dan de strijd aangaan.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...