Marktplaats neemt afscheid van ‘Gelijk Oversteken’ betaaloptie

Marktplaats neemt afscheid van ‘Gelijk Oversteken’ betaaloptie

Vorig artikel Volgend artikel

De grootste tweedehands ‘webshop’ van Nederland, Marktplaats, heeft besloten te stoppen met de betaaloptie ‘Gelijk Oversteken’. Daarmee kon je er tot vandaag voor kiezen om een product dat de aanbieder van een product dat je via het online marktplein kocht zijn of haar geld pas kreeg op het moment dat jij dat product ontvangen had. Jij moest dan wel gewoon betalen op het moment van bestellen, maar dat geld ging pas door naar de rekening van de leverancier als jij het product in handen had.

Steen in smartphone doos

Gelijk Oversteken was een uitkomst voor kopers die niet het risico wilden lopen dat het product na bestelling niet geleverd werd. Waar de betaaloptie echter geen bescherming tegen bood, was wanneer het ontvangen product beschadigd bleek, al dan niet tijdens de verzending. Gelijk Oversteken was ook geen oplossing voor de spreekwoordelijke ‘kat in de zak’, of beter gezegd, een steen in een smartphone doos.

Na ontvangst werd, ongeacht de staat van het product, het geld naar de verkoper gesluisd. Het enige dat de verkoper hoefde te doen om zich te verzekeren van betaling was het pakket versturen met een Track&Trace optie/code. Als koper kon je de bevestiging wel een aantal dagen (maximaal zeven) ‘tegenhouden’, maar uiteindelijk ging het geld dan alsnog naar de verkoper.

TweedehandsWinkel
Soms zijn offline tweedehands winkels nog altijd veiliger' dan online varianten als Marktplaats. Je ziet wat je koopt en betaalt voor wat je krijgt.

Betere betaaloptie in de maak

Daarmee beschermde deze betaaloptie met name de verkopers tegen klanten die iets kochten maar niet betaalden. Veel kopers willen op Marktplaats juist niet vooruit betalen omdat zij dan het risico lopen opgelicht te worden door aanbieders die wel producten verkopen, geld innen, maar niets leveren.

Markplaats werkt naar eigen zeggen nu aan een beter alternatief voor Gelijk Oversteken. Een alternatief dat de koper ook moet beschermen tegen de levering van beschadigde producten of de ‘steen in een smartphone doos’.

“Bij deze nieuwe service ben je niet alleen beschermd als je pakket niet is verstuurd door de verkoper, maar ook wanneer het product beschadigd aankomt of de inhoud van het pakket anders is dan afgesproken met de verkoper”, aldus Marktplaats.

Wanneer de nieuwe betaaloptie beschikbaar komt, dat is nog niet bekend.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...