Marktplaats en IGJ treden strenger op tegen illegale medicijnhandel

Marktplaats en IGJ treden strenger op tegen illegale medicijnhandel

Vorig artikel Volgend artikel

Online kun je al jaren medicijnen kopen, bijvoorbeeld bij DocMorris. Echter, op online verkoopsites, zoals Marktplaats, worden ook medicijnen aangeboden. Vaak betreft het hier de illegale handel in geneesmiddelen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Marktplaats hebben afspraken gemaakt om die handel een halt toe te roepen.

Handel terugdringen, bewustwording vergroten

De partijen gaan samenwerken om de handel in geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is terug te dringen en de bewustwording bij zowel kopers als verkopers te vergroten. Het is niet verstandig om zogenoemde receptplichtige medicijnen online te kopen. Vaak is het bij die medicijnen niet duidelijk of de werkzame stof die op de verpakking staat ook daadwerkelijk in het geneesmiddel aanwezig is. In veel gevallen betreft het nep-geneesmiddelen. Kopers worden feitelijk opgelicht dus.

Daarnaast weten artsen natuurlijk niet of een patiënt degelijke online gekochte medicijnen gebruikt of gebruikt heeft. Het gebruik van medicatie waarvoor een patiënt een recept gekregen heeft, wordt (automatisch) opgeslagen in het medisch dossier van deze patiënt, zodat de arts op de hoogte is van welke geneesmiddelen de patiënt gebruikt (heeft) als die ziek wordt.

Medicijn-Marktplaats-a
Medicijnen zoals deze, die je ook gewoon in de supermarkt kunt kopen, mogen wel online verkocht worden. Helaas worden online ook nog steeds veel nep-geneesmiddelen aangeboden.

IGJ meldt, Marktplaats verwijdert

Nu de IGJ en Marktplaats gaan samenwerken, kunnen advertenties voor illegale medicijnen die op het verkoopplatform van Marktplaats geplaatst worden sneller verwijderd worden. De IGJ kan nu via een versneld proces eenvoudig en efficiënt melding doen van producten en geneesmiddelen die op Marktplaats aangeboden worden en niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Nadat de melding gemaakt is, zorgt Marktplaats ervoor dat de betreffende advertentie(s) direct verwijderd worden.

De aanbieder krijgt vervolgens van de verkoopsite een melding dat hun advertentie(s) op last van de IGJ verwijderd zijn omdat wat zij verkopen in strijd is met de Geneesmiddelenwet.

“Onze inspecteurs hebben nu een grote troef in handen om de handel in illegale geneesmiddelen verder terug te dringen. Helaas komt het nog regelmatig voor dat mensen met klachten naar de huisarts gaan, die veroorzaakt worden door de illegale geneesmiddelen die ze via internet gekocht hebben. Wij vragen huisartsen en apothekers hier alert op te zijn. Daarnaast moeten consumenten zich niet laten verleiden deze onveilige geneesmiddelen op deze manier in huis te halen”, aldus Henk de Groot, hoofdinspecteur van de IGJ.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...