Online01.11.2019

​Is WordPress het juiste platform voor jouw nieuwe startup website?


Heb je een startend bedrijf en zoek je naar het perfecte CMS systeem? De beslissing met welk systeem jij je nieuwe bedrijf online wilt vormgeven, kan lastig zijn. Er zijn veel alternatieven, met ieder hun voor- en nadelen, op budgettair vlak, gebruiksvriendelijkheid of de functionaliteiten. Is WordPress het juiste platform voor jouw startup-site? In dit artikel zullen we de belangrijkste redenen uitlichten waarom je zou kunnen overwegen om voor WordPress te kiezen. Dan kun je kijken of dit voor jou voldoende informatie is om de stap te maken, of toch te kiezen voor een ander CMS.

1 – WordPress is beginnersvriendelijk

Ben je zelf geen developer en niet ervaren met het bouwen van websites? Met WordPress vormt dat geen belemmering. Het platform is zowel gebruikers- als beginnersvriendelijk. Werken met de WP backend is zelfs minder ingewikkeld dan het beheren van een Facebook-pagina. Je hebt tot vrijwel alles toegang vanuit één interface, waaronder:

 • Het maken van nieuwe pagina’s
 • Blogberichten publiceren en beheren
 • Het website ontwerp aanpassen
 • Beheer van je mediabibliotheek
 • Toevoegen van nieuwe functionaliteiten aan je site
 • (Technisch) onderhoud aan de website
 • De verschillende auteurs of medewerkers beheren en ook hun gebruikersrechten

En alles via een overzichtelijk dashboard, zonder enige codeerkennis. Met de nieuwe editor kun je de meest complexe ontwerpen maken met het gemak van een tekstverwerker.

DutchCowboys WPL 1
DutchCowboys WPL 1

WordPress verwelkomt je in de wondere wereld van blokken! Zo luidde de slogan van de Gutenberg editor. Klik op de “+” knop (“Blok toevoegen”) om een nieuw blok toe te voegen, voor alle soorten content: je kunt tekst, kopjes, afbeeldingen, lijsten en nog veel meer toevoegen! Dit is de vernieuwde editor. Mocht je al ervaring hebben met WordPress en heimwee hebben naar de oude klassieke content editor, installeer dan de plugin Klassieke Editor.

DutchCowboys WPL 2
DutchCowboys WPL 2

2 – Uit te breiden tot exact wat je nodig hebt

Naast gebruiksvriendelijkheid kun je je WordPress website uitbreiden tot vrijwel alles wat je kunt bedenken. Het platform biedt een geweldig kernproduct dat je kunt optimaliseren naar je persoonlijke behoeften. Alleen al de plugin-directory van WordPress bevat meer dan 55.000 plugin extensies, waarmee je nieuwe functionaliteiten kunt toevoegen aan je site.

Dit reikt van Google Maps-integratie via social share buttons tot contactformulieren, webshop met betaalgateways, lidmaatschapsmogelijkheden en meer. Als je iets nodig hebt voor je startup-website, is de kans vrij groot dat het één muisklik verder is, in de plugin store, gratis of betaald.

Bovendien WordPress compatibel metveel externe services. Door middel van embedden (een stukje van een andere website of applicatie opnemen in je eigen site) kun je bijvoorbeeld eenvoudig content van derden delen, zoals YouTube-video’s. Bovendien stelt het platform met de nieuwe Gutenberg-editor en de REST API nog meer open voor de rest van het web. Je kunt nog meer toevoegen, lezen en updaten aan de hand van de API. Zo kun je met de REST API bijvoorbeeld in WooCommerce een koppeling maken met Exact Online, zodat je boekhouding automatisch wordt doorgezet!

3 – Online veiligheid

Een primaire zorg van elke site op het web: beveiliging. Vooral wanneer het gevoelige informatie of financiële transacties betreft. Helaas wordt WordPress vanwege zijn enorme populariteit ook steeds meer een doelwit voor hackers. Geen gebruik maken van WordPress dus?

Flauwekul. De makers van WordPress zich hiervan meer dan bewust en investeren zeer veel om het platform veilig te houden. Er is een deskundig WordPress beveiligingsteam dat continu controleert op mogelijke issues en direct updates verstuurt als er iets opduikt op de radar. Bij de nieuwe WordPress-versies worden beveiligingsupdates automatisch uitgevoerd, tenzij je dit handmatig hebt uitgeschakeld. De laatste grote veiligheidsupdate (WordPress versie 5.2.4) is van 14 oktober.

Een grotere bedreiging voor de veiligheid van je website ligt eigenlijk bij jezelf. De meeste inbreuken gebeuren door nalatigheid en menselijke fouten. Dat betekent at je veel kunt doen om dat te voorkomen, zoals:

 • Kiezen voor een betrouwbaar hostingbedrijf.
 • Slimmere inloggegevens, geen ‘admin’ als gebruiker.
 • Up-to-date blijven qua WordPress versie, één van de belangrijkste achterliggende redenen voor die updates is namelijk veiligheid.
 • Waakzaam zijn over het gebruik van plugins en thema’s. Geen overload aan plugins installeren, je plugins frequent updaten, geen plugins installeren van onbekende bronnen en je template controleren op betrouwbaarheid. Het laatste kun je doen met de Theme Check.
 • Regelmatig een backup (laten) maken van je website.
 • Een tweestapsverificatie hanteren. Eén van de plugins die hiervoor geschikt is, is de Google Authenticator.
 • Extra veiligheid creëren middels een beveiligingsplugin als Wordfence.

4 – Een krachtig marketingmiddel voor je nieuwe bedrijf

De gedachte dat – als je eenmaal iets goeds hebt gebouwd – je klanten je zullen vinden, is door de drukke online omgeving achterhaald. Tegenwoordig moet je in de meeste bedrijfstakken erg veel uit de kast halen om opgemerkt te worden.

WordPress biedt startende bedrijven veel marketingtools. Ten eerste is WordPress een krachtig SEO-vriendelijk platform. Dat betekent dat, als je het WordPress-platform kiest voor je nieuwe bedrijf, jouw content gemakkelijk te optimaliseren is voor zoekmachines.

Daarnaast kun je ook verder tweaken op het gebied waarop je website in de zoekmachine wordt weergegeven. Hiervoor zijn verschillende plugins beschikbaar die dit proces deels automatiseren. Dit omvat onder andere het maken van catchy titels, meta omschrijvingen die je organische klikfrequentie helpen verhogen. Een extra verrijking kun je bereiken met structured data, die rich snippets maakt waarmee je écht opvalt.

Hieronder een voorbeeld van één van onze eigen snippets; dit is een “normale” snippet in Google.

DutchCowboys WPL 3
DutchCowboys WPL 3

Een zogenaamde rich snippet kan extra visuele informatie geven, zoals review-sterren en nog veel meer. Wanneer de desbetreffende website over bijvoorbeeld een recept gaat, kan er zelfs de kooktijd, naam van de kok of auteur, eventuele prijs etc. worden vertoond. Wanneer het om een (evenementen)kalender gaat, kunnen de eerstvolgende data worden uitgelicht. Hieronder een voorbeeld van een rich snippet, waarin Amsterdamse festivals extra worden uitgelicht.

DutchCowboys WPL 4
DutchCowboys WPL 4

Klaar voor e-mailmarketing?

Het platform wordt ook geleverd met integraties voor e-mailmarketing diensten zoals MailChimp, zodat je vanaf het begin een nieuwsbrief kunt maken. Plus, WordPress content is geoptimaliseerd voor het delen op sociale netwerken, zodat het goed oogt.

Kortom, als het gaat om inbound marketing, biedt het platform jou ook voldoende tools.

5 – Onafhankelijkheid van technische support

Last but not least, WordPress gebruikers hebben de luxe om online kennisbanken gratis te raadplegen. Over WordPress wordt er zeer veel geschreven en er zijn veel tutorials beschikbaar. Zo kun je autodidactisch aan de slag en hoef je niet te betalen aan technische support, zoals bij sommige andere CMS systemen wel het geval is.

Online WordPress kennisbanken

Het Amerikaanse WPBeginner geeft hier een mooi voorbeeld van. In Nederland is er WPLounge, de Nederlandstalige equivalent van WPBeginner. Op deze websites kun je met de diverse tutorials en Q&A’s antwoord krijgen op de meest gestelde vragen en zelfstandig verder.

WordPress is niet perfect; enkele potentiële nadelen

De marktleider (65% van alle – op CMS gedreven – websites draaien op WordPress) heeft ook enkele nadelen, die je wellicht in je achterhoofd wilt houden bij het kiezen van je platform.

 1. Je bent de baas over je site. Dit betekent dat je ook verantwoordelijk bent voor de beveiliging, het maken van backups en het installeren van updates. Je kunt al deze taken automatiseren, maar ze vereisen nog steeds persoonlijke aandacht.
 2. WordPress wordt niet geleverd met een ingebouwde websitebouwer met drag & drop. Het duurt enige tijd voordat de meeste beginners er vertrouwd mee raken en de basis leren. Je kunt ook gebruikmaken van een van de populaire plugins als Page Builder mét drag & drop.
 3. Je hoeft niet te leren coderen. Sommige basiskennis van HTML en CSS maakt het echter een stuk eenvoudiger. De meeste beginners verwerven deze basisvaardigheden als ze WordPress gebruiken. Ook een voordeel dus.

Conclusie: prima keuze voor een online kickstart voor startups

Met een startende onderneming kan het behoorlijk lastig zijn om een CMS te kiezen. Er zijn veel kandidaten op de markt. Hopelijk heeft ons artikel je geholpen om te zien dat WordPress veel te bieden heeft voor startende ondernemers. In één oogopslag:

 • Voordelig
 • Geschikt voor onervaren gebruikers
 • Uitbreidbaar en aanpasbaar
 • Klaar om jouw merk(naam) te presenteren
 • Een mooie marketingtool
 • Sterke beveiligingsfuncties
 • Maakt jouw website mobielvriendelijk
 • Volledige e-commerce mogelijkheden
 • Weinig tot geen onafhankelijkheid

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Verder lezen over Wordpress

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

WordPress onderhoud stappenplan

E-commerce staat nooit stil en jouw webshop dus ook niet. Door het continu analyseren, doorontwikkelen, verbeteren en optimaliseren van jouw webwinkel speel je in op het klantgedrag en de bijkomende nieuwe mogelijkheden....

Online20.10.2020

WordPress onderhoud stappenplan

Update: Apple biedt excuses aan WordPress

UPDATE - Apple heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan WordPress. Het doet dat wel op een heel zakelijke manier: “Het probleem met de WordPress-app is opgelost. Daar de ontwikkelaar niet langer de betaaldiensten to...

Online25.08.2020

Update: Apple biedt excuses aan WordPress

Tumblr wordt verkocht aan WordPress-eigenaar Automattic Inc.

Verizon heeft een overeenstemming bereikt met Automattic Inc. om Tumblr te verkopen. Dat meldt The Wall Street Journal. Volgens Axios zou het bedrijf rond de 3 miljoen dollar hebben betaald voor het platform. Dat is een...

Social Media14.08.2019

Tumblr wordt verkocht aan WordPress-eigenaar Automattic Inc.

WordPress is kwetsbaar voor misbruik verborgen directory

WordPress en Joomla behoren nog altijd tot de meest populaire contentmanagementsystemen (CMS’en). Maar hierdoor zijn ze ook populair voor cybercriminelen die deze platformen targeten voor hacking en het injecteren van...

Cybercrime08.04.2019

WordPress is kwetsbaar voor misbruik verborgen directory

Ook Joomla-sites blijken geïnfecteerd
YoastCon 2019: Dé SEO & online marketing conferentie die je niet wilt missen!

Wil je alles weten over SEO & online marketing in 2019? Ga naar YoastCon op 7 en 8 februari in Nijmegen! Laat je inspireren en bijpraten door internationale experts uit diverse vakgebieden. Meer dan 20 internationale ex...

Search19.12.2018

YoastCon 2019: Dé SEO & online marketing conferentie die je niet wilt missen!

Dit is waarom je YoastCon 2019 niet wil missen!

Op 7 en 8 februari 2019 staat alweer de derde editie van YoastCon op het programma. Een interactieve conferentie die volledig gefocust is op zoekmachine optimalisatie (SEO) en online marketing. De conferentie zal gehoude...

Search12.11.2018

Dit is waarom je YoastCon 2019 niet wil missen!