Marietje is Europarlementariër voor D66 sinds 2009. Ze zet zich in voor digitale vrijheid. Het Europees Parlement steunde in 2014 haar voorstellen voor Europese netneutraliteit. Momenteel werkt ze aan een rapport over de impact van technologie op mensenrechten. Naast haar parlementaire werk is Marietje onder andere commissaris bij de Global Commission on Internet Governance en neemt als vicevoorzitter zitting in de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.
Na eerder zeer terughoudend geweest te zijn,
stemde de Amerikaanse Federal Communications Commission vorige week in meerderheid voor netneutraliteit. Voor mensen die zoals ik, het open internet willen behouden, kwam dit als een aangename verrassing. Bij een vrije markt hoort eerlijke concurrentie, en het blokkeren en afknellen van ‘voice over IP’ diensten door telecom bedrijven gaat hier lijnrecht tegenin. Toch bestempelden de traditiegetrouw juist vrije markt denkers aan Republikeinse kant elk wetsvoorstel voor netneutraliteit als ‘over regulering’ en dus gevaarlijk. Er werd zelfs gezegd dat netneutraliteit de ‘Obamacare voor internet’ is; een vergelijking die niet opgaat, maar wel tot de verbeelding spreekt, zeker voor hen die tegenover elk voorstel uit Obama’s koker een ‘nee’ zetten. Toch is het gelukt om voldoende Republikeinen te overtuigen van het belang van moderne wetgeving. Na het positieve besluit van de FCC zal het gevecht voor netneutraliteit zich naar de Capitol Hill verplaatsen.
In Europa is het tegenovergestelde gebeurd en heeft de discussie over netneutraliteit juist een negatieve wending gemaakt. Terwijl het Europees Parlement de voorstellen van Commissaris Kroes aanscherpte, en
aandrong op heldere definities van netneutraliteit, is de Raad van Ministers nu de grote dwarsligger. De Raad moet na de Europese Commissie en het Europees Parlement haar standpunt innemen en is hierin veel te weinig ambitieus. Gelekte voorstellen leiden tot grote zorgen over de haalbaarheid van de internet telecom markt. Het Raadsstandpunt wordt waarschijnlijk op 13 maart formeel goed gekeurd. Ze lijken niet alleen netneutraliteit te willen afzwakken, maar ook het afschaffen van roaming wordt ernstig verzwakt en uitgesteld. Dit is niet per ongeluk.
Het
voorstel om in plaats van het afschaffen van roamingkosten, gebruikers 5 MB per dag te geven, is ronduit een belediging. Met 5 MB kan je bijna niets. Door met hele lage ambities op het gebied van roamingkosten de onderhandelingen in te gaan, dreigt het volgende rampscenario zich te voltrekken. Het Europees Parlement zet in de onderhandelingen met de Europese Commissie en de Raad waarschijnlijk volop in op het afschaffen van roamingkosten. Dat zal een enorme strijd worden, omdat er heel veel ruimte zit tussen 5 MB en het helemaal afschaffen. Het gevecht over roaming zal veel energie gaan kosten, en is populair, dus kan op steun rekenen. De kans is groot dat er daardoor te weinig aandacht zal zijn om voor netneutraliteit te vechten. Dit terwijl de meeste telecombedrijven toegeven dat het met hun cash cow van torenhoge roamingkosten vroeger of later gedaan zou zijn.
Nederland was na Chili het eerste land ter wereld dat het principe van netneutraliteit in de wet vastlegde. De beslissingen in Europa zullen de Nederlandse wet aanpassen en zijn dus heel belangrijk. Bovendien is het onmogelijk om zonder ambitieuze interne telecommarkt te bouwen aan een digitale interne markt. Juist die digitale markt is het
parade paardje van de Commissie Juncker, die moet banen opleveren en Europa future proof maken. Het is inderdaad van groot belang dat bestaande barrières worden afgebroken, zodat de digitale interne markt tot stand komt en zorgt voor groei en innovatie. Maar zonder stevige en ambitieuze telecom markt, zal de digitale markt er niet komen. De basis ontbreekt, en de huidige impasse doet weinig goeds vermoeden over de haalbaarheid van ambitieuze hervormingen in de toekomst. Hopelijk zal de draai die in Amerika werd gemaakt ook de sceptici in Europa overtuigen. Voor het open internet en voor een toekomstbestendige interne digitale markt zijn de komende weken cruciaal.
Gisteren lanceerden meer dan 50 politieke jongeren organisaties uit 24 landen een gemeenschappelijke oproep voor netneutraliteit. Dat de volgende generatie in Europa (dwars door het politieke spectrum heen) pleit voor het open internet, zou de Raad van Ministers moeten aanmoedigen voor netneutraliteit te kiezen.
Verder lezen over Europa
Technology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile09.08.2024
Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Nieuws24.06.2024
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EULifestyle29.04.2024
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente
De voordelen van reizen met de autoOnline26.04.2024
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels
Verder lezen over Internet
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Online25.04.2024
Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties
Verder lezen over Privacy
Social Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Online23.01.2024
Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel
Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?Nieuws15.01.2024