Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Associated Press heeft een diepgravend onderzoek gedaan naar de locatievoorzieningen van Google en daar kwam een schokkende conclusie uit: Google trackt je locatie via een iPhone of Android toestel altijd, zelfs als je expliciet geen toestemming hebt gegeven om je locatie door te geven. Nadat Google’s locatievoorzieningen in Amerikaanse strafzaken werden gebruikt om te kijken waar verdachten op een bepaald moment waren is er een ‘pauzeknop’ gekomen voor wat Google de Location History noemt. Dat zou er voor moeten zorgen dat Google niet weet waar je geweest bent. Maar zelfs als je dat doet blijven verschillende Google-apps opslaan wanneer je waar was.
Dat gebeurt op verschillende manieren. Elke keer als je Google Maps opent wordt er een snapshot gemaakt van waar je bent en automatische weer-updates op Android-toestellen doen hetzelfde, zij het iets minder specifiek. Maar zelfs compleet willekeurige zoekopdrachten zoals ‘chocolate chip cookies’ zorgden ervoor dat de locatie van waaruit gezocht werd opgeslagen werd in de Google account in kwestie, zo bleek uit het onderzoek.
Veel ‘slachtoffers’
Het komt er op neer dat ongeveer twee miljard mensen met Android-toestellen en enkele honderden miljoenen mensen met iPhones die Google maps of search gebruiken te maken hebben met dit probleem. Google maakt veel gebruik van locatiedata voor het targeten van advertenties en dus is het belangrijk voor het bedrijf dat zo veel mogelijk mensen hun locatie delen. Dat verklaart misschien ook waarom het hele systeem volstrekt ondoorzichtig is en het delen van data standaard op ‘aan’ staat.
Dit is trouwens een andere situatie dan de Android-telefoons die structureel locatiedata doorstuurden naar Google, want die data wordt inmiddels niet meer doorgestuurd. Google zei ook die data niet te gebruiken, en de locatiedata waar het hier om gaat wordt zeker wel door het bedrijf gebruikt.
Lastig te volgen
Als je het niet ziet zitten dat ‘ze’ weten waar je bent moet je wel even wat instellingen gaan veranderen. Het pauzeren van je locatiehistorie moet via het web waar je ‘beheer je activiteit’ moet kiezen bij het kopje ‘persoonlijke info & privacy’. Dan moet je daar nog naar de activiteitsopties en daar kun je dan je locatiehistorie pauzeren. Maar als je dat hebt gedaan verandert er dus niks aan de achterkant: Google blijft je locatie gewoon opslaan. Het wordt alleen niet meer getoond in je locatiehistorie.
Als je echt wilt dat er niets die kant uit gaat moet je namelijk ook nog ‘web and app activity’ pauzeren. Dat is de enige mogelijkheid om de datastroom richting Google een halt toe te roepen. Logischerwijs heb je daar – zeker als je gebruikt wilt maken van de handigheidjes van Google die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de Assistent je goede suggesties kan geven – ook nadeel van.
Maar zou je het doen, dan komt er dus ook niks meer bij ‘mijn activiteit’ te staan, waar je alles kunt zien. Je kunt uit je activiteit ook dingen verwijderen, maar dat gaat met de één tegelijk, als je niet alles wilt wissen.
Prima te volgen
De onderzoekers van Associated Press deden een experiment waarbij iemand een Android-telefoon met de locatievoorzieningen uit bij zich had. Nadat ze toegang (met permissie) hadden gekregen tot de Google-account van de man konden ze feilloos zien waar hij was geweest, waar hij woonde en was het niet lastig om een tijdlijn te maken waarin ze zijn hele dag konden uittekenen.
Voor de goede orde: daar is op zich niet per se iets mis mee. Als je het prima vindt dat Google weet waar je bent geweest en waar je daar naar gezocht hebt hoef je helemaal niks te doen aan deze situatie. De grootste issue is er eentje van transparantie: als je een setting hebt die ‘locatie’ heet en je die qua delen op ‘uit’ of ‘nooit’ zet, mag je wel verwachten dat je locatie niet wordt opgeslagen. Uit betekent namelijk uit, niet ‘alleen niet hier.’ Google heeft weliswaar uitgelegd hoe de vork in de steel zit, maar het zou beter zijn als de knoppen deden wat ze beloofden.
Verder lezen over Google
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Search10.12.2024
Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024
Search06.12.2024
Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar
Online05.12.2024
Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Search03.12.2024
Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?
DC Business02.12.2024
Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan
Online28.11.2024
Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken
Verder lezen over Location Based
DC Business16.10.2023
Waarom folders zo goed werken onder doe-het-zelvers
Gadgets27.01.2022
Waarom Apple’s AirTag een slecht idee blijkt te zijn
Nieuws09.08.2018
Defensie Nederland volgt voorbeeld VS: geen locatietrackers meer
gps-locatie geeft te veel wegNieuws30.01.2018
Facebook gaat meer prioriteit geven aan lokaal nieuws
Social Media18.10.2017
WhatsApp laat je nu ook je locatie live delen
Social Media26.06.2017
Snapchat onduidelijk over delen locatie bij gebruik van Snap Map
Social Media13.11.2014
Facebook Places: ontdek de beste locaties in steden wereldwijd
gerangschikt op basis van jouw facebook-netwerkOnline21.10.2013
Locatie-gebaseerde analyses bieden echt inzicht en nieuwe kansen
Verder lezen over Privacy
Social Media25.11.2024
Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024