Online13.08.2018

Google trackt je locatie ook als je zegt dat het niet mag


De ene instelling is de andere blijkbaar niet

Associated Press heeft een diepgravend onderzoek gedaan naar de locatievoorzieningen van Google en daar kwam een schokkende conclusie uit: Google trackt je locatie via een iPhone of Android toestel altijd, zelfs als je expliciet geen toestemming hebt gegeven om je locatie door te geven. Nadat Google’s locatievoorzieningen in Amerikaanse strafzaken werden gebruikt om te kijken waar verdachten op een bepaald moment waren is er een ‘pauzeknop’ gekomen voor wat Google de Location History noemt. Dat zou er voor moeten zorgen dat Google niet weet waar je geweest bent. Maar zelfs als je dat doet blijven verschillende Google-apps opslaan wanneer je waar was.

Dat gebeurt op verschillende manieren. Elke keer als je Google Maps opent wordt er een snapshot gemaakt van waar je bent en automatische weer-updates op Android-toestellen doen hetzelfde, zij het iets minder specifiek. Maar zelfs compleet willekeurige zoekopdrachten zoals ‘chocolate chip cookies’ zorgden ervoor dat de locatie van waaruit gezocht werd opgeslagen werd in de Google account in kwestie, zo bleek uit het onderzoek.

Veel ‘slachtoffers’

Het komt er op neer dat ongeveer twee miljard mensen met Android-toestellen en enkele honderden miljoenen mensen met iPhones die Google maps of search gebruiken te maken hebben met dit probleem. Google maakt veel gebruik van locatiedata voor het targeten van advertenties en dus is het belangrijk voor het bedrijf dat zo veel mogelijk mensen hun locatie delen. Dat verklaart misschien ook waarom het hele systeem volstrekt ondoorzichtig is en het delen van data standaard op ‘aan’ staat.

Dit is trouwens een andere situatie dan de Android-telefoons die structureel locatiedata doorstuurden naar Google, want die data wordt inmiddels niet meer doorgestuurd. Google zei ook die data niet te gebruiken, en de locatiedata waar het hier om gaat wordt zeker wel door het bedrijf gebruikt.

google-pauze-settings
google-pauze-settings

Lastig te volgen

Als je het niet ziet zitten dat ‘ze’ weten waar je bent moet je wel even wat instellingen gaan veranderen. Het pauzeren van je locatiehistorie moet via het web waar je ‘beheer je activiteit’ moet kiezen bij het kopje ‘persoonlijke info & privacy’. Dan moet je daar nog naar de activiteitsopties en daar kun je dan je locatiehistorie pauzeren. Maar als je dat hebt gedaan verandert er dus niks aan de achterkant: Google blijft je locatie gewoon opslaan. Het wordt alleen niet meer getoond in je locatiehistorie.

Als je echt wilt dat er niets die kant uit gaat moet je namelijk ook nog ‘web and app activity’ pauzeren. Dat is de enige mogelijkheid om de datastroom richting Google een halt toe te roepen. Logischerwijs heb je daar – zeker als je gebruikt wilt maken van de handigheidjes van Google die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de Assistent je goede suggesties kan geven – ook nadeel van.

Maar zou je het doen, dan komt er dus ook niks meer bij ‘mijn activiteit’ te staan, waar je alles kunt zien. Je kunt uit je activiteit ook dingen verwijderen, maar dat gaat met de één tegelijk, als je niet alles wilt wissen.

Prima te volgen

De onderzoekers van Associated Press deden een experiment waarbij iemand een Android-telefoon met de locatievoorzieningen uit bij zich had. Nadat ze toegang (met permissie) hadden gekregen tot de Google-account van de man konden ze feilloos zien waar hij was geweest, waar hij woonde en was het niet lastig om een tijdlijn te maken waarin ze zijn hele dag konden uittekenen.

Voor de goede orde: daar is op zich niet per se iets mis mee. Als je het prima vindt dat Google weet waar je bent geweest en waar je daar naar gezocht hebt hoef je helemaal niks te doen aan deze situatie. De grootste issue is er eentje van transparantie: als je een setting hebt die ‘locatie’ heet en je die qua delen op ‘uit’ of ‘nooit’ zet, mag je wel verwachten dat je locatie niet wordt opgeslagen. Uit betekent namelijk uit, niet ‘alleen niet hier.’ Google heeft weliswaar uitgelegd hoe de vork in de steel zit, maar het zou beter zijn als de knoppen deden wat ze beloofden.

[Afbeeldingen © Google]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Google

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

We blijven ondanks dat TikTok ook steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt toch vrolijk door-Googelen. Dit was trending in 2024.

Search10.12.2024

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Hij zei dat je zelfs al vroeg in 2025 heel nieuwe dingen kunt doen dan nu. Hij spreekt over een duidelijke shift en zegt dat er nog heel veel innovatie aankomt.

Search06.12.2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

Google en OpenAI zijn verwikkeld in een strijd: wie heeft straks de generatieve AI-tool voor video's in handen?

Online05.12.2024

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Elk jaar publiceert Google een overzicht van de meest trending zoekopdrachten wereldwijd, beter bekend als de "Year in Search" (voorheen Zeitgeist). Dit rapport geeft inzicht in de onderwerpen die mensen het afgelopen jaar het meest bezighielden.

Search03.12.2024

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Je steekt elke dag heel veel tijd en liefde in je website, maar dat wordt niet beloond in de vorm van meer bezoekers of inkomsten? De manier om je website meer op het vizier te krijgen van bijvoorbeeld Google, en daarmee indirect dus ook meer mensen, dat is om je content te verrijken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met beeld, maar ook met backlinks. Dit is wat dat is en vooral: hoe je ze gebruikt.

DC Business02.12.2024

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Het is bij bijvoorbeeld Slack letterlijk hoe een snelle call heet: Huddles zijn mogelijk om te houden als videomeetings, straks ook in Google Chat.

Online28.11.2024

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Verder lezen over Location Based

​Waarom folders zo goed werken onder doe-het-zelvers

Je wil iets in je huis veranderen maar je weet niet wat. Je hoeft niet heel ver te zoeken naar inspiratie. Social media? Nee hoor, helemaal niet nodig: je kunt gewoon de folder van je lokale doe-het-zelf-winkel openslaan...

DC Business16.10.2023

​Waarom folders zo goed werken onder doe-het-zelvers

​Waarom Apple’s AirTag een slecht idee blijkt te zijn

Toen ze werden aangekondigd waren de reacties op AirTag gemengd. Apple’s superkleine gadget die je aan je sleutels kunt bevestigen om ze terug te vinden als je ze weer eens te nonchalant door de kamer hebt gegooid bij...

Gadgets27.01.2022

​Waarom Apple’s AirTag een slecht idee blijkt te zijn

Defensie Nederland volgt voorbeeld VS: geen locatietrackers meer

Het kwam deze week naar buiten dat het Pentagon een verbod had ingesteld op de locatie-optie die onder andere in fitnesstrackers zit. Dat was een reactie op een eerder incident waarbij diezelfde locatiedata uit Strava h...

Nieuws09.08.2018

Defensie Nederland volgt voorbeeld VS: geen locatietrackers meer

gps-locatie geeft te veel weg
Facebook gaat meer prioriteit geven aan lokaal nieuws

Facebook is de laatste tijd weer druk bezig met de tijdlijn. Begin dit jaar kwam het bedrijf naar buiten met het nieuws dat gebruikers meer dingen van vrienden te zien krijgen, en wat minder nieuws. Maar New York Times k...

Nieuws30.01.2018

Facebook gaat meer prioriteit geven aan lokaal nieuws

WhatsApp laat je nu ook je locatie live delen

Het delen van je locatie in real-time met anderen is inmiddels al in veel apps mogelijk, maar WhatsApp krijgt de mogelijkheid nu ook. In de komende tijd gaat er een update live die dat mogelijk maakt, zodat je via de app...

Social Media18.10.2017

WhatsApp laat je nu ook je locatie live delen

Snapchat onduidelijk over delen locatie bij gebruik van Snap Map

Als je niet wilt dat iedereen waar je vrienden mee bent op Snapchat je locatie kan checken, hoop ik dat je nog geen gebruik maakt van Snap Map. Die nieuwe functie die vorige week geïntroduceerd is blijkt namelijk verre...

Social Media26.06.2017

Snapchat onduidelijk over delen locatie bij gebruik van Snap Map

Facebook Places: ontdek de beste locaties in steden wereldwijd

Facebook heeft een nieuwe Places Directory uitgebracht, hiermee kan je zoeken naar de beste bestemmingen in steden over de hele wereld. Zo wist searchengineland te melden.Als je eenmaal een specifieke stad of dorp h...

Social Media13.11.2014

Facebook Places: ontdek de beste locaties in steden wereldwijd

gerangschikt op basis van jouw facebook-netwerk
Locatie-gebaseerde analyses bieden echt inzicht en nieuwe kansen

Consumenten ontvangen veel reclame die op dat moment niet interessant voor hen is. Wil reclame effectief zijn, dan moet het zoveel mogelijk aansluiten op de specifieke situatie van de ontvanger. Hoe zou het dan zijn om b...

Online21.10.2013

Locatie-gebaseerde analyses bieden echt inzicht en nieuwe kansen

Verder lezen over Privacy

Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata

Bluesky, het opkomende sociale mediaplatform dat de laatste tijd steeds meer aandacht trekt, heeft een duidelijk standpunt ingenomen tegen het gebruik van gebruikerscontent voor AI-training.

Social Media25.11.2024

Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig