FBI arresteert man die 'aanslag op het internet' wilde plegen

FBI arresteert man die 'aanslag op het internet' wilde plegen

Amazon was doelwit

Vorig artikel Volgend artikel

Dat er soms gekke dingen gebeuren in Amerika dat weten we wel. Maar nu is er een man gearresteerd door de FBI die een datacenter van Amazon wilde bombarderen. BBC meldt dat de man geloofde dat het bombardement 'ongeveer 70% van het internet zou doden'.

Amerikaan opgepakt

De 28-jarige Seth Aaron Pendley werd gearresteerd nadat hij onder de aandacht kwam van de FBI doordat iemand zijn online berichten had gemeld. Als Pendley wordt veroordeeld, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Onderzoek van de FBI

Volgens onderzoekers van de FBI was het belangrijkste doelwit van de man om het webserver netwerk van Amazon te beschadigen. Hij geloofde dat er 24 gebouwen waren die '70% van het internet exploiteren'. Inclusief diensten die worden gebruikt door de CIA en de FBI, zo valt te lezen in de aanklacht.

Het wordt nog gekker want hij dacht dat als die servers schade zouden oplopen, er een kleine groep elite en oliemagnaten dwarsgezeten zouden worden.

Amazon als doelwit

Volgens de BBC speelt Amazon Web Services (AWS) een enorm belangrijke rol in het hedendaagse internet en het hosten en verwerken van de informatie achter veel populaire online services en websites.

Een aanval op de servers zorgt ervoor dat services maximaal enkele uren offline gaan. Een woordvoerder van Amazon zegt "We willen de FBI bedanken voor hun werk in dit onderzoek. We nemen de veiligheid en beveiliging van onze personeels- en klantgegevens ongelooflijk serieus."

FBI-informant helpt een handje mee

Eind januari begon de Pendley de gecodeerde berichten-app Signal te gebruiken om zijn plannen om Amazon servers te bombarderen gedetailleerd te beschrijven. Hij deelde dat met een aantal mensen. Hij wist alleen niet dat een van de ontvangers van die berichten een vertrouwelijke FBI-informant was.

In februari en maart deelde Pendley meer details van zijn plannen. Eind maart stelde de vertrouweling Pendley voor aan een vermeende leverancier van explosieven - die eigenlijk een undercover-lid van de FBI was. Bij de overdracht van de bommen in april liep Pendley tegen de lamp.

[foto: Marija Zaric on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...