Online27.09.2018

Equity crowdfunding tips voor investeerders


De komst van equity crowdfunding, oftewel crowdfunding op basis van aandelen, opent deuren voor investeerders. Zij hebben nu toegang tot kansrijke scale-ups en MKB-bedrijven uit alle branches en wereldwijd. En dit van achter hun laptop. In Nederland zijn onder andere Symbid en Eureeca bekende platformen die equity crowdfunding aanbieden. Het aandeel in equity campagnes in relatie tot andere vormen van crowdfunding groeit elk jaar. Met welke aspecten moeten investeerders rekening houden bij deze alternatieve investeringsvorm? Christopher Thomas, oprichter van Eureeca, deelt een aantal tips.

Investeerders hebben één doel voor ogen en dat is winst maken. De kans hierop wordt aanzienlijk verhoogd door het creëren van een gediversifieerd investeerdersportfolio. Een onderzoek uitgevoerd door non-profit organisatie Kauffman Foundation laat de kracht zien: bij het investeren in tussen de 25 en 50 bedrijven ontvangen investeerders jaarlijks gemiddeld 27% winst. Bij een budget van €10.000 kun je er dus beter voor kiezen om €1.000 in tien bedrijven te investeren, dan all-in te gaan op één bedrijf. Bouw een gevarieerd portfolio op met bedrijven uit verschillende branches voor een periode van twee tot drie jaar en wacht dan geduldig af.

Daarbij is het ook verstandig om niet al de beschikbare financiering in te zetten op crowdfunding. Investeren in groeiende bedrijven is en blijft een risky business. Het is slim om het percentage in een volledig investeerdersportfolio op vijf tot tien te houden.

Naast het strategisch opbouwen van het portfolio, maken ook de keuzes in de crowdfunding platforms en ondernemers een groot verschil. Hieronder tien tips.

Tips voor het kiezen van een platform

1. Let op fraude-detectie

Het laatste wat je als investeerder wil, is investeren in een ‘nep’ bedrijf dat er vervolgens met jouw financiering vandoor gaat. Zoek naar een platform dat zelf due dilligence doet, werkt met uitgebreide procedures en onderzoeken uitvoert voordat bedrijven een campagne mogen starten op het platform. Op zijn minst moeten investeerders onderzoek doen naar de bedrijfsstructuur, het businessplan én naar de oprichters en grotere aandeelhouders.

2. Check de verzekering

Een ander belangrijk aspect om op te letten is of het platform wel of geen verzekering aanbiedt. Hoeveel onderzoek er ook wordt uitgevoerd (door jou of het platform), 100% garantie dat het bedrijf er niet met de financiering vandoor gaat kan niet worden gegeven. Hoe onwaarschijnlijk ook, een verzekering biedt uitkomst en zorgt ervoor dat je niet met lege handen komt te staan.

3. Regulatie voor controle

Een AFM-vergunning of ontheffing is bij de crowdfunding op basis van donaties en beloningen niet verplicht. Bij leningen en aandelen wel. AFM-gereguleerde platforms zijn onder meer gecontroleerd op 1) betrouwbare en integere bedrijfsvoering en diensten, 2) geschiktheid van beleidsbepaler, 3) vakbekwame adviseurs, 4) aansprakelijkheid, 5) aansluiting bij Stichting Bureau Krediet Registratie. Hierbij is de ondernemer maar ook de investeerder zeker van een legitiem platform.

Tips voor de keuze in te investeren bedrijven

1. Doe marktonderzoek

Om de succeskans van een bedrijf in te schatten moet er onderzoek gedaan worden naar de behoefte in de markt. Ontdek of het product of de dienst een bepaalde vraag beantwoordt, wat bestaande alternatieven zijn, hoe jouw product zich hiervan onderscheidt en weet dit te onderbouwen. Is er bijvoorbeeld marktonderzoek gedaan of een afgeronde proof-of-concept? Als de behoefte is aangetoond, is de kans van slagen vele malen groter. Kijk hierbij ook naar de grootte van de markt.

2. Strategie is een must

Een idee is één, de uitvoering is twee. Zorg ervoor dat de ondernemers waarin jij investeert precies weten hoe de implementatie van het idee of product in zijn werk zal gaan. Een duidelijke en onderbouwde strategie is een must.

3. Kijk naar de oprichters

Een andere succesfactor zijn de oprichters van het bedrijf. Ga na wat hun achtergrond is. Is dit hun eerste venture of hebben zij al meerdere (succesvolle) bedrijven op hun naam staan? Bekijk hun opleiding, ervaring, competenties, cv. Twijfel je over bepaalde skills? Vraag dan of de ondernemers hier ondersteuning in krijgen of hiervoor open staan.

4. Denk in termen van schaalbaarheid

Niet alleen de huidige behoefte op de markt van het product of dienst kan toekomstige ontwikkelingen voorspellen. Schaalbaarheid kan groei tegenhouden of juist stimuleren. Zoek naar bedrijven met de potentie om op te schalen. Is het een product met een grote (afzet)markt? Kan het product verder ontwikkelen? Zou het project of de dienst het ook goed doen in het buitenland? Allemaal aspecten die potentiële groei in kaart brengen.

5. Geef input

Een van de grootste voordelen van equity crowdfunding voor zowel de ondernemer als de investeerder is dat investeerders invloed kunnen hebben op het succes door het inzetten van eventuele connecties. Bespreek met de ondernemer of input en/of hulp welkom is om zo samen te werken naar een succesvol bedrijf én investering.

6. Breng je exit strategie in kaart

Bekijk ook goed hoe de vervolgstappen na de investering in elkaar zitten. Wordt er bijvoorbeeld maandelijks rente uitgekeerd of ontvang je alleen een bedrag uitgekeerd voor jouw aandelen bij fusies, acquisities of IPO’s waarbij liquiditeit vrijkomt. Breng voor het investeren de uitbetaling en exit strategie in kaart. Dan weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.

7. Kijk af

Een laatste tip? Je kunt vaak zien welke andere investeerders al bij een project zijn aangehaakt. Zie je dat een expert in bijvoorbeeld e-commerce geïnvesteerd heeft in een bedrijf in deze branche? Of zie je dat een gevestigde investeerder aandelen heeft aangekocht? Dan zegt dit waarschijnlijk iets over de waarde van de investering. Gebruik dit als inspiratie en laat het jouw vertrouwen in het succes van een bedrijf en investering boosten.

Met de voorgaande tips voor strategische keuzes in bedrijven en in platformen verhoog je jouw kans op een winstgevend investeerdersportfolio. Daarnaast helpen de tips je de risico’s te beperken zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan. Investeren met equity crowdfunding kan heel winstgevend zijn, maar is ook hard werken. Succes!

[Afbeelding © BillionPhotos.com – Adobe Stock]

Verder lezen over Crowdfunding

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

Kickstarter komt met een functie die de concurrent al 10 jaar heeft: de mogelijkheid om nadat een campagne is afgelopen nog geld te geven voor een project.

Startups17.04.2024

Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter

​Dit zijn de risico’s van een product kopen op Kickstarter

Er staan geweldige uitvindingen op Kickstarter en vaak jeuken onze handen om deze allemaal van fondsen te voorzien om deze droom waar te maken. En natuurlijk omdat we het product als eerste willen. Echter blijken die pro...

Online02.08.2022

​Dit zijn de risico’s van een product kopen op Kickstarter

Fans startten crowdfunding voor Mol en Plooij

UPDATE 6 mei 07u10: Het was een nobel idee. Een fanatieke fan van Olav Mol en Jack Plooij die een crowdfunding actie startte om de twee Formule 1 commentatoren de mogelijkheid te bieden hun verslag en interviews – tege...

Entertainment06.05.2022

Fans startten crowdfunding voor Mol en Plooij

UPDATE: Crowdfunding gestopt, donateurs krijgen geld terug
Crowdfunding moet 1 miljoen opleveren voor gouden tip in zaak Tanja Groen

Van Tanja Groen, de studente die in de zomer van 1993 in de buurt van Maastricht verdween, ontbreekt sindsdien elk spoor. De afgelopen jaren – de laatste keer enkele dagen geleden nog – is op veel plaatsen in en buit...

Nieuws23.06.2021

Crowdfunding moet 1 miljoen opleveren voor gouden tip in zaak Tanja Groen

Documentaire ‘Kinderen van Ruinerwold’ brengt succesvolle crowdfundingactie op gang

Een paar jaar geleden was de Drentse plaats Ruinerworld wereldnieuws. In een afgelegen boerderij werden een vader en 5 kinderen ontdekt, die daar in het geheim een leven leidden. Documentairemaakster Jessica Villerius ma...

Nieuws19.04.2021

Documentaire ‘Kinderen van Ruinerwold’ brengt succesvolle crowdfundingactie op gang

​Startup InvestID introduceert een interactief dashboard

InvestID lanceert als eerste partij in Europa een interactief dashboard voor investeerders. Zij introduceren dit op basis van een automatische koppeling met de grootbanken (PSD2). Alle investeringen en uitbetalingen die...

DC Business04.02.2021

​Startup InvestID introduceert een interactief dashboard

voor investeerders
Postmysteries zijn de escape rooms voor thuis

Escape rooms zijn al jaren mateloos populair en inmiddels in zo'n beetje elke Nederlandse plaats te vinden. Van redelijk eenvoudig ingerichte puzzelkamers tot in de details uitgewerkte rooms, je bent wel even bezig om ze...

Entertainment03.12.2019

Postmysteries zijn de escape rooms voor thuis

Succesvolle crowdfunding van opvolger XS4ALL

KPN maakte eerder dit jaar bekend te gaan stoppen met de andere merken, zodat het zich volledig kan focussen op het KPN-merk. Dat zou dan ook het einde van XS4ALL betekenen. En daar waren klanten niet blij mee. Een onlin...

Nieuws05.11.2019

Succesvolle crowdfunding van opvolger XS4ALL

Nieuwe provider komt eraan!

Verder lezen over Investeren

​Veiligheid en transparantie begint bij crypto-educatie

Centralized Exchanges (CEX) vervullen een belangrijke rol bij de adoptie van cryptovaluta. Met zijn ineenstorting veroorzaakte FTX echter een schokgolf door de gehele cryptospace, waarbij het vertrouwen in CEX’s een de...

Technology14.07.2023

​Veiligheid en transparantie begint bij crypto-educatie

Investeren met AI: revolutie of slecht idee?

Kunstmatige intelligentie (AI) staat in de spotlight. In veel sectoren wordt AI gebruikt om voorspellingen of gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Ook wordt het steeds vaker toegepast op investeringsstrategieën, bij...

Online06.07.2023

Investeren met AI: revolutie of slecht idee?

Hoopvol leven: crowdfunding voor bier is een investering in het leven

Investeren kan op veel manieren. Je kunt je bank je geld laten beleggen, je kunt een vakantiehuis kopen of je kunt bijvoorbeeld op Kickstarter investeren in een opkomend bedrijf. Waar je misschien nog niet aan hebt gedac...

DC Business16.06.2023

Hoopvol leven: crowdfunding voor bier is een investering in het leven

​Beleggen in crisistijd

Het is onrustig in de wereld. Dat is ook te merken op de beurzen. De oorlog in Oekraïne en de hardnekkige inflatie maakten 2022 tot een teleurstellend jaar voor veel beleggers. Maar 2023 begon weer optimistisch, al lees...

DC Business03.04.2023

​Beleggen in crisistijd

Liander breidt stroomnetwerk uit

Het is een probleem dat steeds groter wordt, de overbelasting van het Nederlandse stroomnetwerk. Netbeheerder Liander heeft nu aangekondigd dat het bedrijf de komende jaren (tussen 2022 en 2024), 3,5 miljard euro uittrek...

Technology11.04.2022

Liander breidt stroomnetwerk uit

Netbeheerder steekt ruim 3,1 miljard in het elektriciteitsnetwerk
​Kan je in crypto investeren zonder fomo?

Als je crypto noemt, denken velen aan het snelle geld. Echter, veel winst in korte tijd betekent ook veel risico. Zo snel als je verdient, kan je ook weer verliezen. Wist je dat er manieren zijn om op een veilige manier...

Online04.04.2022

​Kan je in crypto investeren zonder fomo?

​3 interessante crypto’s om in te investeren in 2022

Investeren in cryptocurrency is razend populair. In een tijd waarin de rente op je spaarrekening 0% nadert en de prijzen aan de benzinepomp blijven stijgen, durven steeds meer Nederlanders de sprong te wagen en in crypto...

Online07.03.2022

​3 interessante crypto’s om in te investeren in 2022

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

De prijzen blijven maar stijgen. Dat merk je aan alles, van de huizenprijzen tot aan de energierekening en de benzinepomp. Vroeger kon je nog sparen, maar tegenwoordig nadert de rente op je rekening 0%. Het gevolg: je ge...

Online22.02.2022

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

Verder lezen over Toekomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers