Online13.05.2024

Dit zijn de banen die AI juist creëert


Artificial Intelligence, afgekort AI, in goed Nederlands kunstmatige intelligentie is wereldwijd een hot-topic. Het lijkt erop of tegenwoordig alles is uitgerust met AI en niets is minder waar. Veel toepassingen zijn immers gebaseerd op machine learning dat systemen in staat stelt om nieuwe manieren te leren en zich aan te passen op basis van data. Hoewel er serieuze negatieve kanten zitten aan AI, biedt het fenomeen ongekend veel kansen en mogelijkheden.

Zo wordt er serieus gevreesd voor het verlies van banen, zeker in combinatie met robotica (robots). AI zou immers mensen vervangen, terwijl het een technologie is die probeert menselijke intelligentie na te bootsen en daar blijkbaar snel vorderingen in maakt. Maar AI creëert kansen en nieuwe uitdagingen. De kunstmatige intelligentie bestaat immers uit eentjes en nulletjes en om daar mee om te gaan heb je mensen nodig. Mensen die weten hoe ze met AI kunnen omgaan en in staat zijn de juiste conversaties te voeren. Die conversatie gaat behoorlijk ouderwets via een balkje, een prompt waar je je gesprek kunt voeren met AI. Het is een inkopper maar een ‘AI prompt creator’ is een van die nieuwe banen. Voor wie nog niet precies weet wat een prompt is, hierbij een korte uitleg.

AI Prompt Creater

Je kunt prompts het beste vergelijken met het vragen om een duidelijke routebeschrijving aan een GPS-systeem: hoe beter de kwaliteit van de aanwijzingen, hoe nauwkeuriger en relevanter de uitkomst zal zijn. Een goede prompt helpt de AI om te begrijpen wat je precies zoekt of nodig hebt. Het kan de context, het doel en de verwachtingen van de interactie duidelijk maken. Hierdoor kan de AI beter aansluiten bij je behoeften en gerichter reageren met relevante informatie of suggesties.

Deze nieuwe jobs zijn de toekomst

Naast AI prompt creators zijn er inmiddels als verschillende andere AI-gerelateerde functies op de markt, zoals AI-ethici, AI-trainers, AI-projectmanagers, AI-architecten, AI-ontwikkelaars voor specifieke toepassingsgebieden zoals gezondheidszorg, financiën en marketing, en AI-consultants die bedrijven helpen bij het implementeren van AI-oplossingen. Het zijn vooral ondersteunende beroepen die AI toegankelijk maken voor bedrijven.

Van AI-forensisch analisten tot aan AI-augmented reality en virtual reality ontwikkelaars

Er komt een overvloed aan nieuwe banen op de markt die duidelijk een impuls zal zijn voor de industrie. AI is een fantastisch hulpmiddel om processen en zoveel meer te verbeteren. We nemen je even mee langs een lijstje met banen die voor jou wie weet wel je volgende uitdaging gaat worden. Echt opleidingen zijn er nog niet en dat maakt de uitdaging alleen nog maar groter.

Een kort overzicht van meer specifieke AI-gerelateerde banen1. AI-opspecialisten: Zij richten zich op het optimaliseren van AI-modellen en het beheren van de infrastructuur voor AI-implementaties.

2. Conversational AI-ontwikkelaars: Zij ontwikkelen chatbots en virtuele assistenten die natuurlijke taal begrijpen en menselijke interactie nabootsen.

3. AI-creativiteitsspecialisten: Zij ontwikkelen AI-systemen die kunst, muziek of literatuur kunnen genereren.

4. AI-forensisch analisten: Zij onderzoeken en analyseren digitale sporen met behulp van AI-technieken om misdaden op te lossen of fraude op te sporen.

5. AI-gezondheidszorgspecialisten: Zij werken aan AI-oplossingen voor medische diagnose, patiëntenzorg en gezondheidszorgbeheer.

6. AI-veiligheidsspecialisten: Zij richten zich op het identificeren en oplossen van veiligheidsproblemen met betrekking tot AI-systemen, zoals het voorkomen van misbruik van AI-algoritmen voor kwaadwillende doeleinden.

7. AI-linguïsten: Zij richten zich op het begrijpen en verfijnen van taalmodellen en natuurlijke taalverwerkingssystemen.

8. AI-robotica-ingenieurs: Zij ontwikkelen en optimaliseren robots en autonome systemen die AI gebruiken voor navigatie, besluitvorming en interactie met de omgeving.

9. AI-voorspellingsanalisten: Zij maken gebruik van geavanceerde AI-algoritmen om trends te voorspellen en prognoses te maken in diverse domeinen zoals financiën, retail, en supply chain management.

10. AI-augmented reality (AR) en virtual reality (VR) ontwikkelaars: Zij integreren AI-technologieën in AR- en VR-toepassingen om interactieve en gepersonaliseerde virtuele ervaringen te creëren.

11. AI-ethische auditors: Zij evalueren AI-systemen op ethische grondslagen, zoals privacy, bias en transparantie, en adviseren over verantwoorde AI-implementaties.

12. AI-landbouwdeskundigen: Zij ontwikkelen AI-oplossingen voor precisielandbouw, waaronder het analyseren van gegevens uit drones, satellieten en IoT-apparaten om de landbouwproductiviteit te verbeteren en hulpbronnen efficiënter te gebruiken.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

Scarlett Johansson is boos. OpenAI heeft voor zijn ChatGPT-stem Sky een stem gekozen die erg lijkt op haar vertolking in Her. Nu is Sky er (tijdelijk) niet meer.

Online21.05.2024

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

In het steeds veranderende landschap van kunstmatige intelligentie neemt conversational-AI een belangrijke plek in. Het aantal spraakinteracties groeit gestaag, waarbij ze naadloos worden geïntegreerd in alledaagse taken, zoals het samenwerken in teamgesprekken.

Technology15.05.2024

De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

Online14.05.2024

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven