Online04.12.2017

De eindtijd van het geld is begonnen!


Bitcoin slechts volgende stap naar totale opheffing van valuta

Op een dag, niet zo heel ver in de toekomst, zullen we heel hard lachen om het geldsysteem dat we nu nog gebruiken. En denken we met ontroering, en wellicht een vleugje nostalgie, aan de vreemde gewoonte overal een – tamelijk willekeurige – prijs op te plakken, die we dan met euro’s, dollars, yen’s of andere door banken gevalideerde valuta betalen.

  • We zullen lachen om dat rare gedoe met briefjes en muntjes uitwisselen.
  • We zullen lachen dat we ooit met geld in onze zakken liepen, waar een bankpresident in Frankfurt de waarde van bepaalde.
  • We zullen lachen om al die bankpasjes waarmee we langs contactpunten streken.
  • En vooral zullen we ons een kriek lachen om de verplichting bij een officiële bank te zijn aangesloten ten einde überhaupt te kunnen betalen.

We zullen terugkijken op de tijd van nu als een belachelijk onevenwichtig piramidespel, waarin we – zonder het te beseffen – dansten naar de pijpen van de financiële autoriteiten. Waarom we binnen niet al te lange tijd zo hard zullen lachen?

Omdat het probleem dat geld ooit oploste – het schenken van vertrouwen over lange afstanden en tussen onbekende personen – dan opgelost zal zijn door de rekenkracht van alle computers die in ons bezit zijn.

Blockchain

Via blockchain zullen we niet alleen in staat zijn om volkomen eerlijk en zonder complexe bankregels met elkaar af te rekenen. Nooit meer zullen we ook achterna gezeten worden door onvoorspelbare ‘bubbels’ in de economie. Immers, als de wet van vraag en aanbod, en daarmee de prijsvorming, niet meer (politiek) gestuurd wordt vanuit hoge etages in reusachtige kantoren, maar, real time, op de grond, tot stand komt door de hoeveelheid verifieerbare interesse in een object of levend wezen, zal er nooit meer een ‘bubbel’ kunnen ontstaan. En is de waarde van iets volkomen transparant vast te stellen, zij het dat die waarde voortdurend, van seconde tot seconde, verandert.

Als blokchain is doorgebroken zal elk soort bezitting en betaling ‘vloeibaar’ zijn. En zal de opdeling van het betalingsverkeer in kunstmatige rekeneenheden, wat we nu nog ‘valuta’ noemen, vervallen.

Eigen valuta

Iedereen zal dan ‘zijn eigen’ valuta hebben, zijnde de hoeveelheid tokens annex aandelen waarin hij of zij het eigen bezit heeft opgedeeld. En daarmee zijn we dan terug bij de ruileconomie van een paar eeuwen terug, waarin geen enkele noodzaak bestond voor een derde partij.

Met de smartphone in de hand zal meneer A, zonder met zijn ogen te knipperen, één-duizendste van zijn auto verhandelen aan ondernemer B, die er een heerlijke Chinese maaltijd voor teruggeeft.

Tegen die tijd ‘ben’ je niet alleen ‘wat je eet’, maar ook ‘wat je betaalt’.

[Afbeelding © enzozo – Adobe Stock]

Herman Vissia

Dr. Herman Vissia is DGA van het software ontwikkelbedrijf Byelex en doet al jaren onderzoek naar geautomatiseerde beslissingsondersteunings-systemen en kunstmatige intelligentie in nauwe samenwerking met de Staatsuniversiteit in Minsk. Verder staat hij bekend als een gepassioneerd spreker die thuis is op grote internationale conferenties en hij publiceert regelmatig wetenschappelijke artikelen over onderwerpen die gelieerd zijn aan Big Data.

Verder lezen over Blockchain

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

De interesse in cryptocurrencies groeit de laatste jaren gestaag, vooral onder jongeren. Een recent onderzoek van DirectResearch, uitgevoerd in opdracht van de Belastingdienst en gebaseerd op bevindingen onder 822 jongeren tussen de 15 en 25 jaar, onthult dat bijna één op de vijf jongeren actief investeert in crypto.

Online26.09.2024

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

2021 en 2022 waren de NFT-jaren. Of het coronavirus een grote rol heeft gespeeld bij het populair worden van deze virtuele bezittingen is onbekend, maar de laatste tijd is het wat stil rondom NFT’s (behalve in de Netfl...

Online17.01.2024

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

Bitcoin beleefde een recente stijging na het nieuws over een mogelijke goedkeuring van de ETF spot Bitcoin, wat meer vertrouwen in de markt bracht en suggereerde dat de volgende bull run nabij is. Naar mijn mening zijn e...

Online23.11.2023

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

De introductie van crypto in de gaming sector zorgt voor een echt debat binnen de community. Sommigen zijn er helemaal tegen en zien crypto als een verhoogd risico op oplichting of hacks, terwijl anderen er juist dol op...

Gaming11.10.2023

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

Historisch gezien is Bitcoin altijd apart geweest van de andere cryptovaluta. Daarom worden andere coins dan Bitcoin "altcoins" genoemd (als in "alternatieve coins"). Hoewel de intrinsieke waarde niet meer aan te tonen i...

Technology02.08.2023

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

Meer dan 70 procent van de crypto investeerders gebruikt sociale media als belangrijkste informatiebron voor crypto-gerelateerde informatie. In de zoektocht naar de juiste informatie spelen ook influencers een grote rol....

Online23.06.2023

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Bitcoin (BTC) voegde onlangs het zogenaamde Taproot protocol toe. Dit is de grootste verandering in cryptocurrency in de afgelopen vier jaar en maakt het mogelijk de blockchain zelf als opslag te gebruiken, door unieke d...

Online08.05.2023

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse

Metaverse Fashion Week. Vorig jaar was het een veelbesproken evenement. We hadden er zin in: veel mensen namen een kijkje in het metaverse Decentraland, om te kijken welke topmerken er zoal met nieuwe dingen kwamen. Het...

Metaverse14.04.2023

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag