Online05.04.2016

De 7 belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een EFSS systeem


Een “Dropbox” voor de organisatie

2016 lijkt het jaar te worden van “consumerization of IT”. Dit wil zoveel zeggen dat werknemers in organisaties steeds meer software gebruiken op het werk, die ze ook al thuis gebruiken. Dit is natuurlijk ingegeven door de grote vlucht die Cloud toepassingen hebben genomen zoals DropBox, WeTransfer, Google Drive, OneDrive en iCloud.

De mogelijkheden die dit soort toepassing biedt voor werknemers die eenvoudig willen samenwerken op verschillende locaties, met verschillende teams op verschillende projecten, zijn enorm. Helaas zijn de gevaren ook navenant. Eind 2014 is er een onderzoek verschenen van Osterman Research(1) waarin werd gesteld dat maar liefst 68% van alle werknemers werk gerelateerde informatie had opgeslagen in FSS (File Sync & Share) systemen die zij zelf onderhielden. Er was ook een belangrijke voetnoot aan dit onderzoek gekoppeld: “Bijna al deze FSS oplossingen waren geïmplementeerd, of werden gebruikt zonder dat de IT afdeling daar hun goedkeuring aan hadden verleend, of dat zij überhaupt ervan op de hoogte waren.”

De gevaren van het verliezen of lekken van belangrijke data zijn natuurlijk gigantisch als de IT afdelingen niet betrokken of gekend zijn bij het bewaken en beveiligen van data op zogenaamde “end point” apparaten zoals Smartphones en Tablets. Een studie van eind 2015, uitgevoerd door Techtarget(2) laat zien dat de meeste IT afdelingen zich niet verantwoordelijk voelen, of verantwoordelijk zijn voor het back-uppen of restoren van dit soort apparaten.

Op de vraag of IT verantwoordelijk is voor het back-uppen en restoren van data op non-PC endpoints gaf 64% aan niet verantwoordelijk te zijn, 27% gaf aan wel verantwoordelijk te zijn, en 9% wist het eigenlijk niet.

it
it

Uit de enquête bleek verder dat bij 65% van de ondervraagde bedrijven men gebruik maakte van algemene Cloud-based FSS systemen. Hiermee is natuurlijk direct duidelijk dat de kwetsbaarheid van dataverlies hand in hand gaat met het gebruik van “Cloud based”, “consumer grade” FSS systemen. Het is natuurlijk niet echt gek dat “consumer grade” FSS systemen zo populair zijn bij werknemers. Ze gebruiken deze tools dagelijks om foto’s, muziek en filmpjes uit te wisselen. Maar het risico van het verlies dit soort bestanden is natuurlijk veel lager dan het verlies van corporate data.

Je kan als organisatie er natuurlijk voor kiezen om het gebruik van dit soort tools te verbieden, maar het handhaven van zo’n verbod zal zeer lastig zijn. Gebruikers vinden het veel te gemakkelijk, ze kunnen hun werk veel eenvoudiger uitvoeren, dus zullen zij altijd proberen om ze te blijven gebruiken.

Je kan daarom veel beter op zoek gaan naar een EFSS (Enterprise File Sync & Share) systeem, oftewel een FSS dat gemaakt is voor gebruik in corporate omgevingen. Er zijn verschillende van dit soort oplossingen in de markt, maar er zijn bepaalde zaken waar zo’n dergelijk systeem aan moet voldoen.

De volgende 7 punten zijn een perfecte leidraad hoe je deze systemen moet beoordelen:

  • 1: Gebruiksgemak. Zoals aangegeven gebruiken veel werknemers al FSS systemen, en die zijn allen heel eenvoudig in het gebruik. Als je een systeem implementeert wat lastig te gebruiken is, zal men het nooit accepteren, en blijft het probleem bestaan.
  • 2: Maak een lijst van bestaande wet- en regelgeving waar je eigen organisatie al aan moet voldoen als het gaat om data beveiliging. Zorg ervoor dat je deze lijst met regels handhaaft, en niet gaat aanpassen aan de functionaliteit van de FSS oplossing.
  • 3: Het beveiligen van data op Endpoint apparaten is een verantwoordelijkheid van de IT afdeling. Het maakt niet uit of dit een smartphone, een laptop of een tablet is. Zodra er geen supervisie is van een IT afdeling, loopt elke organisatie risico.
  • 4: Beveiliging van data is het belangrijkste wat er is. Doe nooit concessies, en ga niet af op mooie woorden en geweldige beloften. Als je een EFSS systeem implementeert moet je er zeker van zijn dat je te allen tijde data kunt terugvinden om te voldoen aan wet- en regelgeving zoals bijvoorbeeld ediscovery regelgeving.
  • 5: Zorg ervoor dat het EFSS systeem wat je kiest flexibel is, en kan meegroeien. Moet het gekoppeld worden aan een Cloud storage oplossing? Moet het kunnen samenwerken met AWS van Amazon of Alicloud van Alibaba? Moet het gekoppeld kunnen worden aan een Active Directory? Geven alle clients dezelfde functionaliteit op de verschillende endpoints?
  • 6: Bekijk hoe de leverancier aankijkt tegen zaken als Randsomware en Cryptolockers. Dit soort virussen encrypten data op een end-point, maar de EFSS kan dit virus doorsturen naar de server, waarna het leed niet te overzien is.(3)
  • 7: Laat je niet verleiden door “name dropping” en populaire terminologie. Als een EFSS leverancier zegt dat hij encryptie ondersteund, vraag dan door. Vaak bedoelt men alleen SSL ondersteuning, en dat is natuurlijk veel te mager. Je moet doorvragen op Endpoint encryptie, wat als een apparaat wordt gestolen, kan men dan eenvoudig bij de data? Neem de tijd om te testen, en onthoudt: Goedkoop is vaak duurkoop!

Referenties:

1: “Improving the security of Your File Sync and Share Capabilities” Osterman Research, oktober 2014

2:“Changing Face of Mobility Raises the Stakes for Endpoint Data Protection” CommVault, februari 2015

3: Whitepaper StorGrid http://www.storgrid.com/technical-white-paper/ maart 2016

[Afbeelding © powderblue65 – Fotolia]

Herman Vissia

Dr. Herman Vissia is DGA van het software ontwikkelbedrijf Byelex en doet al jaren onderzoek naar geautomatiseerde beslissingsondersteunings-systemen en kunstmatige intelligentie in nauwe samenwerking met de Staatsuniversiteit in Minsk. Verder staat hij bekend als een gepassioneerd spreker die thuis is op grote internationale conferenties en hij publiceert regelmatig wetenschappelijke artikelen over onderwerpen die gelieerd zijn aan Big Data.

...

Verder lezen over Cloud Computing

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

Wat kunnen bedrijven in 2025 verwachten op het gebied van technologie en innovatie? Volgens SAP staat het komende jaar in het teken van de doorbraak van AI, cloud-first-strategieën en datatransparantie als drijvende krachten achter succesvolle bedrijfsvoering.

Technology13.12.2024

10 voorspellingen voor 2025 van SAP: 
het is vooral AI dat de klok slaat

Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst

Het Amerikaanse IT-bedrijf Microsoft zou er praktijken op nahouden die bepaald geen eerlijke handel zijn, denkt de FTC.

Online18.11.2024

Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is het beheren van bedrijfsdocumenten efficiënter en veiliger geworden dankzij Document Management Systemen (DMS). Maar wat is een DMS precies?

Technology15.04.2024

Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers

Voorafgaand aan NRF 2024, wereldwijd een van de grootste evenementen als het gaat om retail, onthulde Google Cloud alvast een aantal nieuwe AI- en generatieve AI-technologieën. Ontwikkeld om retailers te ondersteunen bi...

Online19.01.2024

Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

SAP SE kondigt vandaag een meerjarige samenwerking aan met het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. Als officiële partner werkt SAP vanaf 2024 samen met het Formule 1-team om de operationele efficiëntie te verhogen en nieuwe...

Technology22.11.2023

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Streven naar efficiëntie op en naast het circuit
PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest

We horen al jaren dat cloud gaming het helemaal wordt, maar tegelijkertijd hebben we ook gezien dat bijvoorbeeld Google Stadia heeft gefaald. Sony gaat zich er nu ook meer mee bemoeien, namelijk door een test te beginnen...

Gaming15.06.2023

PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest