Corona zorgt voor een eenzame kerst

Corona zorgt voor een eenzame kerst

André Hazes kan weer uit de platenkast

Vorig artikel Volgend artikel

'Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren'. Dat zong André Hazes al in 1977. Dit jaar is de tekst van het liedje actueler dan ooit. Want zo'n 63% van de Nederlanders verwacht dit jaar de feestdagen met minder mensen te gaan vieren. Dat blijkt uit een onderzoek van DVJ Insight.

Allemaal niet heel opmerkelijk natuurlijk want ja, die verdomde corona. En toch is het aardig om te zien hoe wij de kerst door gaan brengen.

Coronamaatregelen gooien roet in het kerst eten

Zo'n 45% van de Nederlanders verwacht kerst en nieuwjaar met twee tot drie mensen te vieren. In andere landen is de verwachting dat kerst met meer mensen wordt gevierd. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde vorige maand al om met maximaal zes mensen bij elkaar tegelijk de kerst door te brengen.

Slechts 28% verwacht dat de aankomende feestdagen er hetzelfde uit zullen zien als andere jaren, terwijl dat in Duitsland bijvoorbeeld 37% is.

Daarnaast geeft 69% van de Nederlanders aan zoveel mogelijk thuis te blijven dit jaar omwille van corona, 61% heeft nog helemaal geen plannen gemaakt, en 34% ziet zelfs op tegen de aankomende feestdagen. Nederlanders zijn daarmee een stuk somberder dan onze Oosterburen waar deze percentages een stuk lager liggen.

Bezorgdheid om corona en maatregelen

De algemene bezorgdheid rondom het corona virus is met 80% hoog en weer toegenomen, zeker ten opzichte van de laatste meting in juni, toen maakten 65% van de Nederlanders zich zorgen om het virus.

Met de nieuwe intelligente lockdown geeft 33% aan dat de zorgen in de afgelopen twee weken zijn toegenomen, 12% is minder bezorgd dan de eerste week van november, en 55% maakt zich evenveel zorgen.

Ook hier valt het op dat de Duitsers aanmerkelijk positiever zijn en zich minder zorgen maken dan Nederlanders. Wel ziet DVJ Insights dat Nederlanders trots zijn op hoe we met z'n allen de coronacrisis aanpakken.

Dinsdag 8 december is er weer een persconferentie van minister-president Rutte. Dan zal hij meer vertellen over de maatregelen met kerstmis. Echt rooskleurig ziet het er niet uit...

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...