Online04.12.2017

Blockchain-katten enorm populair: duurste al voor ton verkocht


Cryptokitties

Blockchain, de onderliggende technologie van onder andere Bitcoin, is een van de belangrijkste innovaties die de techsector heeft gehad in de laatste jaren. Het principe van een gedeelde historie die niet door één partij wordt bijgehouden zodat er niet mee gerommeld kan worden zou allerlei sectoren gaan revolutioneren.

Misschien dat dit ook gaat gebeuren op termijn, maar voor nu is de technologie ingezet voor een veel belangrijker doel: het kweken van virtuele katten.

Katten, ja. CryptoKitties is een spel waarin je virtuele katten kunt verzamelen en ruilen. Elke kat is honderd procent uniek en door de Blockchain kan niemand ‘m van je afpakken en is ruilen ook veilig, want elke transactie wordt opgeslagen.

Ponzi cat

Het lijkt zo op het eerste gezicht allemaal onschuldig, maar het ‘spel’ is best ingewikkeld in de zin dat je de katten niet zomaar kunt krijgen, maar moet kopen met Ethereum, de cryptomunt die op dit moment na Bitcoin de populairste is.

Erger nog, er zijn geen pakjes met katten die je kunt kopen: je moet je Cryptokitty kopen van iemand die er al eentje heeft. Verder wordt er door het systeem ook elk kwartier een nieuw katje te koop aangeboden, voor de gemiddelde prijs waar de laatste vijf katjes voor verkocht zijn…plus 50 procent.

Er wordt al flink geboden op de digitale katten, want doordat de redelijk ingewikkelde regels over het maken van nageslacht voorkomen dat er veel nieuwe katten bij komen moet je gewoon betalen. Het record staat op dit moment op 246 Ether, wat neerkomt op 100.000 euro. Een ton. Voor een virtuele kat. Cryptokitties is dusdanig populair dat het inmiddels de grootste bron van Ethereum-handel ter wereld is.

Verdienmodel

De ontwikkelaars van de katten krijgen een percentage (3,75%) van elke transactie die gedaan wordt rondom de katten, en natuurlijk de verkoopprijs van de katten die tot november volgend jaar elk kwartier worden afgeleverd. Daarna zijn de katten op, worden er geen nieuwe ‘geboren’ en moeten mensen gaan broeden om nieuwe katten te krijgen.

Maar ook daar zit een angel: de katten hebben steeds langer nodig om nageslacht te verwekken, waardoor het steeds lastiger wordt om een nieuwe te krijgen. Dat verhoogt de waarde van de katten natuurlijk steeds, waardoor er ook meer geld naar de ontwikkelaars gaat. Je moet namelijk betalen om te broeden met je eigen katten en om je kat door iemand anders te laten bezwangeren.

Dat is hardstikke leuk voor de early access gebruikers, die allemaal een gratis Kitty hebben gekregen, maar de mensen die nu als een malle aan het investeren zijn moeten er maar van uit gaan dat dit een ding blijft, en dat een plaatje van een kat op het internet ook echt een ton waard blijft. Een gemiddelde kat kost ongeveer 100 dollar op dit moment.

En die ontwikkelaars zitten helemaal lekker: die zorgen niet alleen voor een door- en oplopende inkomstenbron, maar maken Ethereum als munt ook sterker en – vermoedelijk – waardevoller, waardoor hun inkomsten groeien zelfs als ze niks binnenkrijgen. Clever.

[Afbeeldingen © Cryptokitties]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Blockchain

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

De interesse in cryptocurrencies groeit de laatste jaren gestaag, vooral onder jongeren. Een recent onderzoek van DirectResearch, uitgevoerd in opdracht van de Belastingdienst en gebaseerd op bevindingen onder 822 jongeren tussen de 15 en 25 jaar, onthult dat bijna één op de vijf jongeren actief investeert in crypto.

Online26.09.2024

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

2021 en 2022 waren de NFT-jaren. Of het coronavirus een grote rol heeft gespeeld bij het populair worden van deze virtuele bezittingen is onbekend, maar de laatste tijd is het wat stil rondom NFT’s (behalve in de Netfl...

Online17.01.2024

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

Bitcoin beleefde een recente stijging na het nieuws over een mogelijke goedkeuring van de ETF spot Bitcoin, wat meer vertrouwen in de markt bracht en suggereerde dat de volgende bull run nabij is. Naar mijn mening zijn e...

Online23.11.2023

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

De introductie van crypto in de gaming sector zorgt voor een echt debat binnen de community. Sommigen zijn er helemaal tegen en zien crypto als een verhoogd risico op oplichting of hacks, terwijl anderen er juist dol op...

Gaming11.10.2023

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

Historisch gezien is Bitcoin altijd apart geweest van de andere cryptovaluta. Daarom worden andere coins dan Bitcoin "altcoins" genoemd (als in "alternatieve coins"). Hoewel de intrinsieke waarde niet meer aan te tonen i...

Technology02.08.2023

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

Meer dan 70 procent van de crypto investeerders gebruikt sociale media als belangrijkste informatiebron voor crypto-gerelateerde informatie. In de zoektocht naar de juiste informatie spelen ook influencers een grote rol....

Online23.06.2023

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Bitcoin (BTC) voegde onlangs het zogenaamde Taproot protocol toe. Dit is de grootste verandering in cryptocurrency in de afgelopen vier jaar en maakt het mogelijk de blockchain zelf als opslag te gebruiken, door unieke d...

Online08.05.2023

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse

Metaverse Fashion Week. Vorig jaar was het een veelbesproken evenement. We hadden er zin in: veel mensen namen een kijkje in het metaverse Decentraland, om te kijken welke topmerken er zoal met nieuwe dingen kwamen. Het...

Metaverse14.04.2023

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse