Albert Heijn online nu groter dan Coolblue

Albert Heijn online nu groter dan Coolblue

Vorig artikel Volgend artikel

Al jarenlang zijn Bol.com en Coolblue de grootste online winkels. Tot vandaag. Voor het eerst in vijf jaar is er een nieuwe nummer twee. Albert Heijn heeft Coolblue van die troon gestoten. Bol.com blijft overigens onbetwist de grootste online winkel. Dat is al tien jaar niet anders en gezien het verschil met de rest van de top 3 zal daar ook niet snel verandering in komen.

Albert Heijn passeert Coolblue

De Top 100 van online winkels wordt elk jaar door Twinkle samengesteld. Dat doen ze op basis van de omzet. Vandaag werd de nieuwste lijst onthuld. Bol.com is zoals gezegd al tien jaar met afstand de nummer 1. Dit jaar was de webwinkel goed voor 4,1 miljard euro omzet. Zo’n 2,5 miljard meer dan de nummer 2. Dat is nu dus Albert Heijn, dat met 1,6 miljard de ‘oude’ nummer 2, Coolblue, met zo’n 30 miljoen passeerde.

Dat lukte Albert Heijn vooral dankzij een omzetstijging van meer dan 30 procent, ofwel +375 miljoen, vergeleken met een jaar eerder. Ook bol.com boekte met +800 miljoen een flinke omzetstijging. De Top 10, die je hieronder kunt zien, wordt gecompleteerd door Amazon, Zalando, wehkamp, Jumbo, Picnic, Apple en Ikea.

Twinkle100-Top10
De tien best 'lopende' online winkels van Nederland. Bron: Twinkle.

Twee flitsbezorgers in Top 100

Flitsbezorgers waren, en zijn, dit jaar volop in het nieuws. Partijen als Gorillas, Flink, Getir en Zapp strijden allemaal om de gunst van de online shopper die effe snel wat levensmiddelen nodig heeft. Hun successen, of het uitblijven daarvan, zijn ook terug te zien in de lijst van Twinkle.

Twee flitsbezorgers hebben het al tot de top 100 geschopt. Gorillas stat met ene omzet van 73 miljoen op plek 67 en Flink komt met 53 miljoen tot plek 85. De twee andere flitsbezorgers, Zapp en Getir, blijven nog wat achter, al zijn omzetten van respectievelijk 15 en 23 miljoen ook weer niet heel erg slecht te noemen natuurlijk.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...