Online21.07.2020

7 tips om je energieniveau hoog te houden op je werk


Als je mobieltje leeg is, laad je hem op. Als je eigen energievoorraad is uitgeput, weet je uiteraard ook dat het tijd is om de batterij weer op te laden. Toch zijn er maar weinig mensen die ook daadwerkelijk actie ondernemen en hun energieniveau op peil brengen. Terwijl het managen van je energieniveau helemaal niet zo moeilijk is. Dit zijn zeven tips om meer energie te krijgen op je werk:

1. Check op energieslurpers

Om je energie beter te behouden, ga je het beste na welke dingen je energie kosten op een dag. Sla je je ontbijt over en haast je je naar je werk? Of grijp je te snel naar cafeïne of snelle suikers en voel je daarom later op de dag je energie zakken?

Uit onderzoek van de universiteit van Sussex bleek dat werknemers die in het park of aan het strand lunchten in plaats van achter hun bureau of in de kantine, daarna veel beter in hun vel zaten en ook beter presteerden. Dit duidt erop dat de lunch buiten het kantoor hen nieuwe energie gaf.

2. Plan pauzes in

Waarom zetten we wel werkzaamheden in onze agenda, maar vergeten we pauzes te noteren? Hoewel we floreren bij een afwisseling tussen inspanning en ontspanning, rust er bijna een taboe op het nemen van een pauze.

Doorbreek dat patroon en plan pauzes in vakanties in. Voel je daar vooral niet schuldig over, want je bent veel productiever als je goed bent uitgerust. Regelmatig even vijf minuten niets doen of voor je uit staren kan al helpen om je batterij te helpen opladen.

3. Zorg voor voldoende slaap

Het klinkt logisch en toch vergeten we het vaak. Een nacht goed slapen geeft energie voor de hele dag. Word je ’s nachts wakker of voel je je de volgende ochtend niet uitgerust? Probeer dan de middagkoffie over te slaan, vermijd alcohol in de avond en ga elke dag op hetzelfde moment naar bed. Zoek je bed op tijd op, zodat je acht uur kunt slapen.

4. Zorg dat je er met je hoofd bij bent

Ken je dat? Je werkt aan een taak, maar met je hoofd ben je met hele andere dingen bezig. Dat kost veel energie. Zorg dus dat je met je hoofd bent bij datgene wat je op dat moment aan het doen bent. Als je bijvoorbeeld een rapport schrijft, ben je alleen daar mee bezig. Elke keer als je gedachten naar andere dingen afdwalen, breng je je aandacht terug naar het schrijven van het rapport.

5. Maak je niet druk

Het klinkt gemakkelijk en het is één van de moeilijkste dingen. Want hoe vaak pieker jij niet over dingen die allemaal op je werk zouden kunnen gebeuren of die al gebeurd zijn en waar je niets meer aan kunt doen?

Toch is piekeren één van de manieren om je energie snel te verspillen. Aan het einde van de werkdag voel je je uitgeput. Wat helpt, is je zorgelijke gedachten te vervangen door prettige herinneringen. Ook ’s avonds je gedachten van je afschrijven kan helpen.

6. Neem een kop thee en eet gezond

Misschien drink jij graag koffie om jezelf op te peppen. Te veel koffie kan je echter onrustig maken. Groene thee heeft dat effect niet. Deze theesoort geeft je een milde energieboost als je dat even nodig hebt. Ook een glas water kan al helpen om je weer wakker te voelen.

Ook voeding kan bijdragen aan een hoger energiepeil. Eet veel groente en fruit, neem regelmatig een handje noten, zaden en pitten en zet onbewerkt vlees, verse vis, eieren en volle zuivel op het menu. Je kunt eventueel een supplement nemen bij vermoeidheid en om tekorten tegen te gaan. Denk aan vitamine C, vitamine B12, ijzer en magnesium.

7. Zet je adem in

We verliezen veel energie door oppervlakkig en snel te ademen. Probeer daarom ook achter je bureau langzaam en diep adem te halen. Hierbij gaat je buik omhoog en omlaag. Vind je het lastig om te voelen dat je buik beweegt? Leg er dan een hand op.

Oefen dagelijks met de buikademhaling tijdens een korte pauze op je werk. Bijvoorbeeld als je bij de koffieautomaat staat of op het toilet. Gebruik deze ademhaling ook als je een energieboost nodig hebt of om jezelf te kalmeren voor een spannend gesprek of een presentatie. Zo verlies je geen kostbare energie en blijf je je de hele dag energiek voelen.

Dit artikel is geschreven door Annemiek van Nutribites.nl

[Fotocredits © UncleFredDesign – Adobe Stock]

Verder lezen over Bedrijven

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop we liever in bed zouden blijven liggen dan naar het werk te gaan. Het kan ook anders, af en toe pauze nemen op een plek waar je je comfortabel voelt en waar je geïnspireerd kunt werken is veel fijner. Hieronder lees je 5 tips om te werken in een chille omgeving, waardoor je kunt relaxen én productief kunt werken.

DC Business21.06.2024

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Verder lezen over eHealth

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Je kunt vaak horen dat je je gehoor moet beschermen, maar wat als je het niet zozeer wil beschermen, maar juist wil verbeteren? Dat kan gewoon. Er zijn meerdere manieren om je gehoor te verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld muziek of de stem van je geliefde kunt horen zoals het bedoeld is. We geven je 4 tips om je gehoor te verbeteren.

Lifestyle03.07.2024

Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Een van de eerste stappen bij het kiezen van het juiste matras is het overwegen van je dominante slaaphouding. De slaaphouding speelt een cruciale rol in de soort ondersteuning die je lichaam nodig heeft om een goede nachtrust te garanderen en om wakker te worden zonder pijn of stijfheid.

Lifestyle13.06.2024

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

Lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties