Online19.09.2005

Trots blijven op je vak, maar wel meer sjeu


1127068012jole.jpg
1127068012jole.jpg

Dat de papieren krant verdwijnen zal, dat staat buiten kijf. Maar vrees niet; voor de prevutters, maar ook voor de spaarzame jongeren op de redactie is het goede nieuws dat ons werk tot minstens – pak ‘m beet – 2045 ook nog op papier verspreid zal worden. Aldus Francisco van Jole, die bij ons op de krant de redactiechefs ruim anderhalf uur toesprak over de effecten van het web op hun werk en hun toekomst.

We hoeven derhalve niet al te somber te zijn, maar dat mag geen reden zijn om rustig door te gaan met wat we nu doen.

Van Jole schetste om te beginnen nog maar eens de problemen die we kennen; oplagedaling vanwege ontlezing en het – beter gezegd het niet – arriveren van jongeren als nieuwe lezers. Die jongeren hebben één ding gemeen: internet is de gemene deler; ze doen iets op internet .

Ze delen nog een eigenschap; ze zijn niet geïnteresseerd in nieuws, althans niet in het tot zich nemen van nieuws op de klassieke manier.

“Probeer het maar”, aldus Van Jole, “maar er is geen ontkomen aan nieuws, ook niet als je jezelf er een week lang van probeert te onthouden. Zelfs zonder internet, telefoon, krant en televisie hoor je het binnen vijf minuten als er ergens op de wereld iets gebeurd is. Mensen gebruiken alle mogelijkheden en het wordt je vanzelf verteld, of je wil of niet”.

We zullen op de een of andere manier tussen die jongeren moeten zien te komen, willen we ver voor 2045 nog een publiek over hebben, in een wereld waarin Google het orakel van de parate kennis is. Wat het kan zijn, aldus Van Jole, “omdat iedere manager al voor internet wist dat je beter een besluit kunt nemen op basis van slechte informatie dan goede informatie krijgen waar je niks aan hebt”.

Van Jole, die halverwege de jaren negentig 30.000 abonnees op zijn mailinglist had, las vanaf die tijd tot het begin van het lopende millennium geen kranten meer. Daar is hij van teruggekomen, vanwege het meestgebruikte argument van de voorstanders van het papier: het gevoel van de krant bij de koffie en het ontbijt.

Nog een geruststelling: de televisie heeft meer te vrezen van internet dan de krant. De klassieke televisie dan, waarin de hele familie op gezette tijden een programma deelt. Dat beeld was al aangepast, met meerdere televisietoestellen in huis, en intussen komt de televisie in de hand, overal en altijd beschikbaar, en in rap tempo aan.

Na afloop van de bijeenkomst demonstreert Van Jole aan enkele belangstellenden zijn nieuwe Sony Playstation. Een ding dat alles kan; games, mailen, webben, draadloos internet, televisie. Net zo groot als een doosje sigaren, haarscherp beeld, razendsnel. In die boeiende, veranderende wereld kunnen we ons bestaansrecht blijven ontlenen aan onze betrouwbaarheid. Zelf een fervent gebruikers van RSS heeft ook Van Jole behoefte aan een betrouwbaar filter dat uit het overweldigende aanbod de dingen pikt die de moeite waard zijn.

Voor niet RSS’ers: RSS is niets meer en niets minder dan een abonnement op een website of blog. Op het moment dat er een nieuw artikel op zo’n site geplaatst wordt, krijg je automatisch een seintje. Via een RSS reader, maar het kan ook via een mailtje, of de gsm, of op de televisie in je hand. Nieuwe op RSS gebaseerde toepassingen zullen de komende tijd in rap tempo opduiken.

Ook BN/DeStem biedt al enkele maanden niet alleen RSS aan, maar ook alerts via SMS, en een nieuwsbrief die geabonneerden naar de site probeert te lokken. Waarschuwing van Van Jole: als je alert aanbiedt, dan moet je wel alert zijn, want anders is de interesse snel verdwenen, zeker als ervoor betaald moet worden. Bij ‘user generated news’ en ‘user generated content’ heeft hij ambivalente gevoelens. Aan de ene kant ziet hij kranten graag nog steeds als de betrouwbare partner die het nieuws selecteert en duidt, maar aan de andere kant is daar de niet te stuiten behoefte aan het gepubliceerd zien van eigen content in de vorm van reacties, tekst en/of foto’s.

Zie het succes van de fotodiensten op het web, Flickr voorop. Miljoenen foto’s zijn er op die site geplaatst, voorzien van tags, omdat mensen nu eenmaal apetrots blijken als ze zelf iets mogen publiceren. Wat zou Van Jole ons aan willen raden? “Vooral meer sjeu. Je moet de mensen proberen te raken. Wat je vooral niet moet doen, is ze alleen maar problemen voor blijven schotelen. Mensen houden niet van problemen zonder oplossingen. Vroeger stelde het vak van journalist niet zoveel voor, maar om de een of andere reden is het de afgelopen decennia in aanzien gestegen. Dat heeft het vak geen goed gedaan, het is er allemaal wat smakeloos door geworden, maar gelukkig gaan we nu weer iets omlaag”. Intussen moeten we wel trots blijven op ons vak onder het motto: “Ik ben journalist en als jij iets wil weten dan zoek ik het voor je uit”.

Francisco van Jole (1960) verdiept zich sinds 1993 in de maatschappelijke gevolgen van internet. Hij is columnist van de Volkskrant en radiopresentator bij Tros Online, en sinds kort ook bij de nieuwe omroep Llink op Radio 1 met De Geitenwolensokkenshow. Tussen 1995 en 1998 publiceerde hij The Daily Planet, het populairste Nederlandstalige e-zine. Van Jole onderhoudt onder meer zijn persoonlijke website 2525.com. Eerder verscheen het zeer succesvolle De Internet-Sensatie. Een reisverslag uit cyberspace (1994).

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Google

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Er zijn nieuwe emoji voor dit jaar gepresenteerd. Eén van de sterren van de show is… een dorre boom met kale takken.

Online17.07.2024

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Op Android doet de app dit al jaren, maar nu krijgt Apple die mogelijkheid eindelijk ook. 

Mobile12.07.2024

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Laten we het even hebben over ons zoekgedrag in Google en de effecten daarvan als we de zoekmachine minder gaan gebruiken. In een tijdperk van AI lijkt dat misschien vanzelfsprekend al is daar nog niet echt bruikbare data over beschikbaar.

Advertising25.06.2024

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

Verder lezen over RSS

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

RSS-feeds zijn een beetje zoals X/Twitter. Soms zijn ze weer even in trek, soms niet, maar journalisten en nieuwsjunkies gebruiken ze altijd. Echter kan het best nu weer aantrekken, want YouTube heeft besloten om podcast...

Online10.01.2024

​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

Netvibes als vervanger iGoogle en Google Reader

Als dagelijks fanatiek gebruiker van Google (RSS) Reader moet ik toch wat, nu Google aangekondigd heeft om na iGoogle (eind september) ook Google Reader (eind juni al) op termijn uit de lucht te zullen halen. Ik gebruikt...

Media29.03.2013

Netvibes als vervanger iGoogle en Google Reader

Feedly profiteert van het verdwijnen van Google Reader

Nadat bekend werd gemaakt dat Google Reader gaat stoppen, zag alternatief Feedly het aantal leden fors stijgen. Binnen 48 uur steeg het aantal nieuwe gebruikers met maar liefst 500.000. De beslissing van Google om de ste...

Online17.03.2013

Feedly profiteert van het verdwijnen van Google Reader

Ook Google’s RSS Subscription Browser extensie verdwijnt

Gisteren schreven wij over het feit dat Google de stekker trekt uit Google Reader en dat er alternatieven in opkomst zijn. Het lijkt er nu op dat Google het gehele rss-formaat beu is, nu ontdekt is dat ook Google's RSS S...

Technology16.03.2013

Ook Google’s RSS Subscription Browser extensie verdwijnt

Alternatieven voor Google Reader

Vanochtend berichtten wij dat per 1 juli Google Reader niet meer te gebruiken is. Dit is onderdeel van een grote schoonmaak die Google onder Larry Page aan het doen is. Veel mensen gebruiken nog steeds RSS-feeds om hun d...

Technology14.03.2013

Alternatieven voor Google Reader

Google stopt met Google Reader

Als gevolg van een derde opruimronde stopt Google op 1 juli 2013 met het aanbieden van Google Reader. Deze dienst die in 2005 het daglicht zag heeft een trouwe groep gebruikers maar het aantal gebruikers is sterk afgenom...

Technology14.03.2013

Google stopt met Google Reader

De website van Aaron Swartz leeft nog

Interessant voorstel van de code hackers op scripting.com: We should retire Aaron's number. Als honkballer dacht ik even dat het om Hank Aaron ging toen ik de kop op zag duiken in mijn RSS reader, maar diens nummer (44)...

Media16.01.2013

De website van Aaron Swartz leeft nog

Twitterfeed of toch Dlvr.it ?

Twitterfeed is inmiddels een veelgebruikte dienst. Ideaal om de berichten van jouw weblog / website automatisch in je Twitter te laten lopen. Maar zoals de meeste gebruikers van de dienst wel weten hebben ze ook regelmat...

Online27.03.2010

Twitterfeed of toch Dlvr.it ?

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!