Online20.05.2005

Schapelle Corby en de kamelenkop


schapelle-corby-en-de-kamelenkop.jpg
schapelle-corby-en-de-kamelenkop.jpg

In Australië gaat het bijna nergens anders meer over: Schapelle Corby. De schoonheidsspecialiste die qua kop én borsten een zusje van Georgina Verbaan zou kunnen zijn en die door een boogie bag in een body bag dreigt te belanden.

Toen ik haar naam voor het eerst hoorde, dacht ik wat u nu denkt: Schapelle? Op Google is niet na te gaan waar die opvallende naam vandaan komt, want tik hem in en het gaat alleen maar over Corby: ‘Don’t shoot Schapelle’. Schapelle – 27 jaar oud – kan volgende week vrijdag, live op de televisie in Australië, door een Balinese rechter tot het vuurpeloton veroordeeld worden of tot levenslang in de bajes van Denpasar.

Corby arriveerde daar in oktober voor een weekje Kuta, het Torremolinos van Australië, toen de douane vier kilo marihuana aantrof in de zak waarin haar boogy board verpakt was . Een merkwaardig gegeven in een zaak die met de dag gekker zou worden; waarom zou iemand hasj smokkelen van Australië naar Indonesië, waar de marktwaarde een kwart is van wat er Down Under op straat voor betaald moet worden?

De rechtszaak werd een maand geleden een dramatische vertoning. Met een door gevangenisdiarree vermagerde Corby, net zo hysterisch als haar huilende en krijsende familieleden de onschuld bepleitend, over elkaar struikelende cameraploegen, er op los timmerende politieagenten en een rechter die op de laatste dag van het proces, notabene tijden het pleidooi van de verdediging, doodgemoedereerd een boek zat te lezen met de titel Final Justice.

Omdat hij zich in de achtergronden en gevolgen van de doodstraf aan het verdiepen was, zo expliceerde de magistraat zijn merkwaardige gedrag een dag later tijdens een persconferentie. De affaire begon toen Schapelle bij aankomst ongevraagd lachend haar boogie board bag openritste om te laten zien wat er in zat – een boogie board – , en er tot haar stomme verassing ook een plastic zak in aantrof. Aldus haar verklaring en die van haar advocaten, tot volle overtuiging van heel Australië.

In een uitzending, qua kijkcijfers te vergelijken met de finale van het WK voetbal elders in de wereld, werd woensdag de mening van het land gepeild. De response: 92% van de bevolking bleek overtuigd van de onschuld van Schapelle Corby; de smokkelwaar is door iemand anders in de zak met het surfboardje gestopt.

Vader Corby, aan kanker lijdend, is in alle talk-shows, in alle nieuwsprogramma’s, in alle kranten, in tranen komen vertellen dat hij het boogie board heeft ingepakt, dat hij het bij het inchecken op de lopende band gelegd heeft en dat er op dat moment alleen een boogie board in zat.

Voor het fundament van de verdediging werden de afgelopen twee maanden vanuit twee onverwachte hoeken ongevraagd extra hoekstenen aangedragen. Om te beginnen was daar de kamelenkop op Kingsford Smith, oftewel Sydney Airport. Iets minder druk dan onze nationale trots Schiphol, maar wel met vergelijkbare problemen qua beveiliging. Diamanten zijn er nog niet verdwenen, wel vaak waardevolle bagage, nooit alleen maar sokken en onderbroeken.

Begin april maakte een marketing manager een overstap op Sydney Aiport. In zijn bagage twee kostuums zoals tijdens voetbalwedstrijden gedragen door mascottes: een krokodil en een kameel. Toen David Cox al in het vliegtuig zat voor zijn volgende vlucht naar Darwin, zag hij tot zijn verbijstering hoe een van de bagageafhandelaars, tot hilariteit van zijn collega’s, met dé kamelenkop op zijn kop over het platform rondwandelde.

De man die de parafernalia uit de bagage van Cox had geleend, werd op staande voet ontslagen. Terwijl de kameel zelfs CNN en de voorpagina’s van de meeste Amerikaanse kranten haalde, werd hij in Denpasar een nieuw argument van de verdediging: ‘Zie je wel dat er op Sydney Aiport met de bagage gerommeld werd?’

Twee weken later werd Schapelle opnieuw geholpen, toen op Bali zeven Australiërs gearresteerd werden met kilo’s heroïne op hun lichaam geplakt. Zij, drie van hen van Aziatische afkomst, hadden geen smoesjes voorhanden en reageerden laconiek op de wetenschap dat het vuurpeloton voor hen zo goed als zeker is. Zij zijn wisselgeld geworden voor Corby, omdat ze in de maanden voor hun arrestatie meerdere malen vanuit Sydney en Brisbane op en neer zijn geweest naar Bali.

Daarnaast zijn er bewijzen dat ze op de vliegvelden handlangers onder beveiligingsbeambten en bagagesjouwers moeten hebben gehad. Waarschijnlijk hebben ze ook meermalen misbruik gemaakt van de bagage van onschuldigen, zodat de kansen voor Corby met de dag beter lijken te zijn geworden. Dat maandag pardoes een Japanner opdook met wie ze zes jaar geleden drie maanden getrouwd blijkt te zijn geweest, terwijl vrijwel niemand dat wist, heeft er verder niets mee te maken. Niet dan?

Niet aan te slepen de afgelopen maand Down Under, gedownload, verhuurd, verkocht: Bangkok Hilton, met Australië’s icoon Nicole Kidman in de hoofdrol als Kat Stanton. Zij wordt er in de film door haar vriend levenslang ingeluisd als heroïnesmokkelaar, om later te ontsnappen uit de bajes in de Thaïse hoofdstad, beter bekend als Bangkok Hilton.

De zaak van Schapelle Corby toont maar weer eens aan hoe internet de verspreiding van nieuws veranderd heeft. Tien jaar geleden had ik alles achteraf moeten lezen of horen, tegenwoordig haast ik me ’s morgens naar de Sydney Morning Herald of ABC Australia.

Vraag ‘Schapelle Corby’ aan Google, kijk ook even op ‘camel head Corby’ en u heeft voor uren leesplezier. En wees vrijdag op tijd op internet, samen met gans Australië. Het tijdsverschil met Bali is acht uur, dus wie de uitspraak via internet live wil volgen – seven.com.au – moet vroeg zijn bed uit.

Navrant detail op het moment van schrijven: de knipperende banner van een reisbureau op de voorpagina van Channel Seven: ‘Beach yourself in Bali’.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Google

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Verder lezen over Televisie

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

We weten waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt: in Oman. En ook met wie: of nou ja, juist niet. Onbekende Nederlanders.

Entertainment14.05.2024

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

Ben je kandidaat in een televisieprogramma? Erg leuk! Probeer te ontspannen, denk goed na over wat je zegt en bedenk je dat de camera er altijd 4 kilo bijdoet en vooral dat je zelf weinig invloed hebt over hoe je in beel...

Entertainment28.03.2024

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

Je hebt net een televisie gekocht of wilt er eentje gaan kopen. Er zijn dan veel vragen die op je afkomen, naast de keuze welk toestel en merk je wenst, plus het schermtype, zijn er nog heel veel praktische overwegingen....

Gadgets15.03.2024

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led