Online02.05.2013

De kroon op een dag vol sentiment


de-kroon-op-een-dag-vol-sentiment.jpg
de-kroon-op-een-dag-vol-sentiment.jpg

Het zal je vast niet ontgaan zijn maar afgelopen dinsdag, op 30 april, heeft Nederland de overstap van koningin naar koning gemaakt. Het sentiment op social media op deze heugelijke dag is door O2mc Community nauwkeurig in kaart gebracht voor de NOS. Aangezien we toch al een scherp oog op de social media hielden, leek het ons een leuke stap om gedurende dag een populariteitswedstrijdje te houden onder de drie hoofdrolspelers: prinses Beatrix, koningin Máxima en kersverse koning Willem-Alexander. Wat blijkt? Onze nieuwe koning is het minst populaire koninklijk lid onder deze drie.

Gedurende de hele dag hebben wij het sentiment rondom allerlei koninklijke sleutelwoorden in de gaten gehouden. Onder deze sleutelwoorden bevinden zich ook de namen van drie leden van het Koninklijk Huis: Willem-Alexander, Máxima en Beatrix. Rondom deze drie namen hebben wij gedurende de dag van de troonwisseling alle berichten op Twitter gescoord als zijnde positief, negatief of neutraal en dit vertaald naar een rapportcijfer tussen de 1.0 (zeer slecht) en 10 (uitmuntend). Op basis van dit rapportcijfer hebben wij de dag in kaart gebracht om zo de drie koninklijke zwaargewichten tegen elkaar af te zetten. We bespreken drie opmerkelijke meetmomenten.

10.30 uur
In de ochtend, zo rond half elf, hebben wij een eerste meting gedaan. Direct zien we dat koningin Máxima het populairst is, gevolgd door prinses Beatrix en onderaan Willem-Alexander. Wel is opmerkelijk dat er over Beatrix veel meer gesproken wordt dan over Máxima en Willem-Alexander. De inhoud van deze berichten gaat voornamelijk over de ondertekening van de troonsafstand.

screen-shot-2013-05-02-at-9-27-56-am.jpg
screen-shot-2013-05-02-at-9-27-56-am.jpg

Figuur 1 – Het sentiment rond half elf

14.00 uur
Het tweede meetmoment, zo rond de klok van twee uur, was een opmerkelijke uitzondering tijdens de dag voor wat betreft de social media. Het aantal tweets dat verstuurd werd ondervond een kleine dip. Het resultaat was dat Beatrix licht beter scoorde dan Máxima maar Willem-Alexander scoorde nog steeds het minst van de drie. De berichten op Twitter lijken tijdens deze periode vooral af te dwalen naar randzaken die niet met de dag zelf of de uitzendingen op televisie hier omheen te maken hebben.

screen-shot-2013-05-02-at-9-28-15-am.jpg
screen-shot-2013-05-02-at-9-28-15-am.jpg

Figuur 2 – Het sentiment rond twee uur

19.15 uur
Tot slot hebben wij een derde meetmoment in de avond genomen, rond kwart over zeven. We zien dat de algehele stemming op de social media nog positiever wordt, terwijl tegelijkertijd het volume vooral afneemt. Men spreekt vooral lof uit over de jurken van koningin Máxima die wederom populairder blijkt dan Beatrix en Willem-Alexander.

screen-shot-2013-05-02-at-9-29-53-am.jpg
screen-shot-2013-05-02-at-9-29-53-am.jpg

Figuur 3 – Het sentiment rond kwart over zeven

Over de dag genomen is koningin Máxima het populairst gebleken, op de voet gevolgd door prinses Beatrix. Beiden steken zij onze nieuwe koning naar de kroon. Men sprak vooral dank uit naar prinses Beatrix en was onder de indruk van de mooie jurken van koningin Máxima.

In totaal hebben we op de dag van de troonwisseling ruim 150 duizend tweets geanalyseerd.


Deze blogpost is geschreven door Erik Tromp, Data Scientist bij O2mc.