Online31.10.2012

Inkomensafhankelijke zorgpremie domper voor vergelijkingssites


inkomensafhankelijke-zorgpremie-domper-v.jpg
inkomensafhankelijke-zorgpremie-domper-v.jpg

De aangekondigde plannen van Rutte en Samsom zijn een finke domper voor vergelijkingssites in de zorg. In het gisteren vrijgegeven regeerakkoord wordt aangekondigd dat zowel de zorgpremie en het eigen risico inkomensafhankelijk worden. Daarnaast wordt de zorgtoeslag afgeschaft. In de nieuwe situatie wordt over al het bruto inkomen boven het minimumloon (19.400 euro) 11% zorgpremie betaald.

Het nieuws komt vlak voordat het zorgseizoen losbarst – traditioneel rond begin november, de periode dat alle zorgverzekeraars hun premie bekend maken. Naast de enorme taak om alles administratief goed te regelen wordt vergelijken een stuk minder transparant. Laura Hendricks van www.qlick.nl ‘Doordat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt, worden de prijzen van zorgverzekeringen een stuk minder inzichtelijk, daarom zullen waarschijnlijk minder mensen vergelijken en overstappen’.

Ook mogen geen restitutiepolissen voor de basisverzekering worden aangeboden. Restitutie oftewel vrije zorgkeuze zal beperkt blijven tot aanvullende verzekeringen, dit maakt het verschil tussen basisverzekeringen kleiner waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor de consument om te vergelijken.

Wanneer de plannen exact in zullen gaan is nog onduidelijk, waarschijnlijk zal dit pas in 2014 gebeuren.

Derek Visser

Met zijn bureau Uncharted Digital helpt Derek bedrijven met hun online branding en performance.