Online16.07.2012

‘Not Invented Here’-syndroom in IT nog altijd springlevend


not-invented-here-syndroom-in-it-nog-alt.jpg
not-invented-here-syndroom-in-it-nog-alt.jpg

Nieuwe technologieën en strategieën worden door de meeste Nederlandse bedrijven uiterst langzaam en moeizaam geadopteerd. Terwijl ze juist in tijden van crisis nieuwe kansen kunnen scheppen. De oorzaak moet niet gezocht worden in conservatief bestuur of gebrek aan budget. Het zijn de IT-afdelingen die vaak nog in de jaren 80 leven en gebukt gaan onder het ‘Not Invented Here’-syndroom. Zij zijn het, die een ijzeren gordijn optrekken om nieuwe ontwikkelingen te weren. Daarmee ontnemen ze bedrijven veel nieuwe mogelijkheden in de strijd om voortbestaan.

Protectionisme

Veel IT-omgevingen van Nederlandse bedrijven hebben zo aan het eind van de vorige eeuw hun definitieve vorm gekregen. Er is een architectuur ontworpen waarbinnen alle componenten een plek gekregen hebben. Het lijkt erop dat een flink aantal IT-afdelingen deze omgeving heilig verklaard hebben en dat de medewerkers die met hun leven bewaken. Vervolgens verschansten ze zich achter deuren met cijfersloten en sloten zich als kluizenaars af van de boze buitenwereld.

Nu, zo’n 15 jaar later, heeft de oude garde op een groot aantal IT-afdelingen nog steeds de macht. “Vroeger was alles beter“, houden de mastodonten hun jonge iPaddende en smartphonende collega’s voortdurend voor.

Vrijwel geen enkele nieuwe technologie of methodiek voldoet aan hun criteria. “Past niet in de architectuur.” Dat argument geeft meestal aan dat ze geen idee hebben waar het over gaat. “Geen bewezen technologie” betekent dat het een andere interface heeft dan Windows. “Is onveilig” is een veelgehoord argument als de andere twee net al gebruikt zijn.

Dat is geen eiland, silo of stovepipe meer, dat is puur protectionisme. En dat is nooit goed, voor niemand.

Nieuwe technologie

Inmiddels wordt elders in de wereld volop geëxperimenteerd met nieuwe typen servers, databases, appliances, integratieplatforms, apps, open source, mobility en cloud – en ervaring opgedaan met de voor- en nadelen.

Zelfs mobiel werken blijkt bij veel bedrijven vooral een agendapunt: er wordt heel veel over gepraat. Uit recent onderzoek blijkt echter dat bijna driekwart van de Nederlandse IT-afdelingen helemaal nog niet klaar is voor mobility – laat staan voor een fenomeen zoals Bring Your Own Device. De securityproblematiek is daarbij een veelgehoord argument – een argument dat overigens tegelijk suggereert het dat het met de veiligheid van de overige IT-gerelateerde zaken wel goed zit. Helaas blijkt dit laatste in de praktijk niet het geval.

Conclusie

Het gevolg van het Not Invented Here-syndroom laat zich raden: de kosten rijzen de pan uit, de hoeveelheid legacy groeit, en de businessmedewerkers gaan zelf op zoek naar oplossingen die wél voor ze werken. En die ze buiten het zicht van de IT-architecten houden – alsof dat veilig is. Denk daarbij aan medewerkers die interne stukken naar huis mailen of in Dropbox zetten. Maar het ergste is, dat andere bedrijven wél profiteren van de nieuwste technologische en conceptuele oplossingen. Ze zien de kosten omlaag gaan en tevreden klanten en medewerkers. En een tevreden service provider. Maar een bedrijf waar de mastondonten van de IT-afdeling de dienst uitmaken zal naarmate de tijd voortschrijdt teveel kosten maken en op achterstand komen van de concurrentie.

Als er écht de wil is om te vernieuwen om te onderscheiden, dan lukt dat niet door te blijven voortborduren op oude technieken en concepten. Soms moet er opnieuw worden begonnen. Bij het vasthouden aan de bestaande omgeving kan alleen geprobeerd worden incrementeel mee te groeien – maar dat is compenseren en niet innoveren. Het zal nooit leiden tot de best mogelijke oplossing voor de veeleisende consument van vandaag.

Deze blogpost is geschreven door Arno Jellema, Algemeen Directeur van The Consultancy Firm.

Verder lezen over Bedrijven

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop we liever in bed zouden blijven liggen dan naar het werk te gaan. Het kan ook anders, af en toe pauze nemen op een plek waar je je comfortabel voelt en waar je geïnspireerd kunt werken is veel fijner. Hieronder lees je 5 tips om te werken in een chille omgeving, waardoor je kunt relaxen én productief kunt werken.

DC Business21.06.2024

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Verder lezen over Technology

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden