Online16.07.2012

‘Not Invented Here’-syndroom in IT nog altijd springlevend


not-invented-here-syndroom-in-it-nog-alt.jpg
not-invented-here-syndroom-in-it-nog-alt.jpg

Nieuwe technologieën en strategieën worden door de meeste Nederlandse bedrijven uiterst langzaam en moeizaam geadopteerd. Terwijl ze juist in tijden van crisis nieuwe kansen kunnen scheppen. De oorzaak moet niet gezocht worden in conservatief bestuur of gebrek aan budget. Het zijn de IT-afdelingen die vaak nog in de jaren 80 leven en gebukt gaan onder het ‘Not Invented Here’-syndroom. Zij zijn het, die een ijzeren gordijn optrekken om nieuwe ontwikkelingen te weren. Daarmee ontnemen ze bedrijven veel nieuwe mogelijkheden in de strijd om voortbestaan.

Protectionisme

Veel IT-omgevingen van Nederlandse bedrijven hebben zo aan het eind van de vorige eeuw hun definitieve vorm gekregen. Er is een architectuur ontworpen waarbinnen alle componenten een plek gekregen hebben. Het lijkt erop dat een flink aantal IT-afdelingen deze omgeving heilig verklaard hebben en dat de medewerkers die met hun leven bewaken. Vervolgens verschansten ze zich achter deuren met cijfersloten en sloten zich als kluizenaars af van de boze buitenwereld.

Nu, zo’n 15 jaar later, heeft de oude garde op een groot aantal IT-afdelingen nog steeds de macht. “Vroeger was alles beter“, houden de mastodonten hun jonge iPaddende en smartphonende collega’s voortdurend voor.

Vrijwel geen enkele nieuwe technologie of methodiek voldoet aan hun criteria. “Past niet in de architectuur.” Dat argument geeft meestal aan dat ze geen idee hebben waar het over gaat. “Geen bewezen technologie” betekent dat het een andere interface heeft dan Windows. “Is onveilig” is een veelgehoord argument als de andere twee net al gebruikt zijn.

Dat is geen eiland, silo of stovepipe meer, dat is puur protectionisme. En dat is nooit goed, voor niemand.

Nieuwe technologie

Inmiddels wordt elders in de wereld volop geëxperimenteerd met nieuwe typen servers, databases, appliances, integratieplatforms, apps, open source, mobility en cloud – en ervaring opgedaan met de voor- en nadelen.

Zelfs mobiel werken blijkt bij veel bedrijven vooral een agendapunt: er wordt heel veel over gepraat. Uit recent onderzoek blijkt echter dat bijna driekwart van de Nederlandse IT-afdelingen helemaal nog niet klaar is voor mobility – laat staan voor een fenomeen zoals Bring Your Own Device. De securityproblematiek is daarbij een veelgehoord argument – een argument dat overigens tegelijk suggereert het dat het met de veiligheid van de overige IT-gerelateerde zaken wel goed zit. Helaas blijkt dit laatste in de praktijk niet het geval.

Conclusie

Het gevolg van het Not Invented Here-syndroom laat zich raden: de kosten rijzen de pan uit, de hoeveelheid legacy groeit, en de businessmedewerkers gaan zelf op zoek naar oplossingen die wél voor ze werken. En die ze buiten het zicht van de IT-architecten houden – alsof dat veilig is. Denk daarbij aan medewerkers die interne stukken naar huis mailen of in Dropbox zetten. Maar het ergste is, dat andere bedrijven wél profiteren van de nieuwste technologische en conceptuele oplossingen. Ze zien de kosten omlaag gaan en tevreden klanten en medewerkers. En een tevreden service provider. Maar een bedrijf waar de mastondonten van de IT-afdeling de dienst uitmaken zal naarmate de tijd voortschrijdt teveel kosten maken en op achterstand komen van de concurrentie.

Als er écht de wil is om te vernieuwen om te onderscheiden, dan lukt dat niet door te blijven voortborduren op oude technieken en concepten. Soms moet er opnieuw worden begonnen. Bij het vasthouden aan de bestaande omgeving kan alleen geprobeerd worden incrementeel mee te groeien – maar dat is compenseren en niet innoveren. Het zal nooit leiden tot de best mogelijke oplossing voor de veeleisende consument van vandaag.

Deze blogpost is geschreven door Arno Jellema, Algemeen Directeur van The Consultancy Firm.

...

Verder lezen over Bedrijven

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Post is door e-mail iets minder belangrijk geworden voor privépersonen, maar voor bedrijven is het nog steeds belangrijk. Nu is dat al een reden om te kiezen voor een zakelijk postadres, maar er zijn meer voordelen die kleven aan zo’n adres.

DC Business11.10.2024

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Logisch dat bedrijven die snel willen groeien naar bots of mensen stappen die nepreviews bieden, maar die kunnen daarmee beter stoppen.

Search26.09.2024

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

Flintfox, een specialist in intelligent prijs- en kortingsbeheer, heeft onlangs de lancering van Flintfox voor SAP aangekondigd. Deze nieuwe applicatie vereenvoudigt en versnelt complex prijsbeheer voor SAP-gebruikers met een snelle real-time pricing engine.

DC Business23.09.2024

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zomervakantie loopt op zijn einde en dat betekent dat het werkleven weer begint. Voor sommige mensen betekent dit dat er haastig moet worden gekeken naar allerlei feestdagen die eraan komen: wat doen we met Sinterklaas, organiseren we een kerstontbijt, een nieuwjaarsborrel? En: wat doen we dit jaar in het kerstpakket? Met deze cadeaus zit je nooit verkeerd.

Lifestyle04.09.2024

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Te veel en te hard geluid op de werkvloer kan het gehoor van je werknemers beschadigen. Als werkgever ben je verplicht om gehoorbeschadiging bij je werknemers te voorkomen. Als werkgever ben je verantwoordelijk om te onderzoeken op welke plekken te hard en te veel geluid is voor de werknemers.

DC Business30.08.2024

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Zit sta bureaus zijn steeds populairder op de werkvloer. En terecht, want ze bieden een eenvoudige manier om meer beweging in je dag te brengen. Maar wist je dat je met een paar handige tips nog meer kunt profiteren van de voordelen van een zit sta bureau? In deze blog delen we graag onze beste tips om je te helpen je zit sta bureau optimaal te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag gefocust, energiek en gezond blijft!

Lifestyle05.08.2024

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?

De toekomst van het kantoor was lange tijd onzeker. Door de pandemie werden veel bedrijven genoodzaakt om hun faciliteiten in te richten op thuiswerken. Ook na de pandemie is deze trend gebleven. Maar wat betekent dit voor de huurders van kantoorruimtes in ons land? Zal dit een blijvend iets zijn of stappen we ooit geheel over op thuiswerken. In dit artikel verdiepen we ons in de laatste trends en onderzoeken we de toekomst van kantoorruimte.

DC Business29.07.2024

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?

Verder lezen over Technology

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland