Online22.03.2012

Het volledige archief van Albert Einstein staat straks online


het-volledige-archief-van-albert-einstei.jpg
het-volledige-archief-van-albert-einstei.jpg

Dankzij de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem en met de financiële steun van de Polonsky Foundation in de UK is het hele archief van Albert Einstein online beschikbaar, aldus The Guardian.

De 80.000 items in de Einstein-collectie -van liefdesbrieven tot kladschriften die hij volschreef voor zijn baanbrekend onderzoek- werden een voor een uit hun beveiligde omgeving gehaald en in hoge resolutie gefotografeerd, zodat iedereen met een internetverbinding het archief kan raadplegen.

De collectie is te vinden zijn op alberteinstein.info en biedt de mogelijkheid om op sleutelwoorden of datum te zoeken. Er staan nu al een 2.000-tal documenten (7.000 bladzijden) online, en de komende jaren zal het archief volledig worden vrijgegeven.

De collectie bevat naast 14 boeken met notities over Einsteins onderzoek, correspondentie met andere beroemde fysici en een handgeschreven samenvatting van zijn relativiteitstheorie, ook liefdesbrieven en fanmail. Zo staat er bijvoorbeeld in een brief van een zesjarig meisje te lezen: “Ik zag je foto in de krant. Volgens mij moet je naar de kapper.

Verder zou er binnenkort ook een kopie worden gepubliceerd van Einsteins schoolrapporten, in de hoop daarmee de populaire fabel dat hij een slechte student zou zijn geweest definitief uit de wereld te helpen.

Hanoch Gutfreund, die de intellectuele rechten op Einsteins archief bezit, wil met zijn project vooral ‘aantonen dat Einsten meer dan wie ook over alles een mening had.’ (Foto: Wikipedia) Via