Online01.02.2012

Bestuurders vrezen tekort aan toekomstige leiders


bestuurders-vrezen-tekort-aan-toekomstig.jpg
bestuurders-vrezen-tekort-aan-toekomstig.jpg

Een groot aantal bestuurders van grote ondernemingen houden de komende jaren rekening met een wereldwijd tekort aan leiderschap. Programma’s die ontwikkeling van talent versnellen, nemen hand over hand toe. Dit blijkt uit de ‘Talent Edge 2020‘. Dit onderzoek signaleert een aantal belangrijke trends binnen de arbeidsmarktstrategieën van ondernemingen, en hoe deze reageren op de veranderende economische realiteit.

Uit het onderzoek komt enerzijds naar voren dat er nagenoeg overal groeiende tekorten zijn aan leiders, anderzijds zijn er wereldwijd forse regionale verschillen in de vraag naar talent,” aldus Ardie van Berkel, partner bij Deloitte Human Capital. Een belangrijke conclusie uit het ‘Talent Edge 2020‘-rapport is dat vrijwel alle bestuurders de toekomstige leiderschapsproblematiek herkennen. Ongeveer een derde (30%) van de ondervraagde bestuurders geeft aan het ontwikkelen van leiders en het organiseren van opvolging als een van de belangrijkste prioriteiten op het gebied van talent te zien. Daarnaast voorspelt 29% dat dit onderwerp de komende drie jaar het belangrijkste aandachtspunt op het gebied van talentontwikkeling zal zijn.

Omdat de vraag naar talent wereldwijd toeneemt, wordt de druk steeds groter om arbeidsmarktstrategieën te ontwikkelen die schaalbaar zijn (in omvang en efficiency), en die op regionale markten gericht kunnen worden. De vraag naar talent verschilt per regio wereldwijd, blijkt uit het onderzoek. Zo zullen de  bestuurders in de regio Asia Pacific (APAC) naar verwachting kampen met forse tekorten op het gebied van research & development (68%), operations (64%) en strategie & planning (62%). De respondenten uit Noord- en Zuid-Amerika voorspellen de grootste hiaten in talent op het  gebied van bestuurlijk leiderschap en operations (beide 56%), terwijl topmanagers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika – de EMEA-regio – veel minder bezorgd zijn over een gebrek aan talent.

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de talentprogramma’s van ondernemingen ontoereikend zijn, zowel qua resultaten als qua investeringen. Slechts 17% van de ondervraagde bestuurders vinden hun programma’s over de hele linie van topniveau. Maar liefst 83% van de bestuurders erkent dat significante verbeteringen in de opzet van deze programma’s nodig zijn. De bestuurders die de inspanningen op het gebied van talent de hoogste beoordeling toekenden, gaven in eerdere onderzoeken aan dat hun ondernemingen veel en op het juiste niveau in de trajecten investeren.

Ten slotte blijkt dat de bestuurders de komende twaalf maanden met name inzetten op de  ontwikkeling en aantrekken van high-potentials. Maar liefst 71% geeft aan dat hieraan de hoogste prioriteit wordt gegeven.

Verder lezen over Onderzoek

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf