Online18.01.2012

Uitleg PROTECT IP / SOPA


Vandaag is een zwarte dag voor het internet. Amerikaanse websites waaronder de Engelstalige Wikipedia staan op zwart om te protesteren tegen twee omstreden Amerikaanse wetsvoorstellen (antipiraterij-wetsvoorstel (SOPA) en PIPA (Protect IP Act)) die volgens ons allen de vrijheid op het internet ernstig schade doen.

Hoewel het hier om een Amerikaans wetsvoorstel is gaan ook in andere landen internetsites uit protest op zwart. In Nederland heeft als enige politieke partij GroenLinks gereageerd en haar website omgedoopt in ZwartLinks. Judith Sargentini, Europarlementariër GroenLinks: “Het internet is een motor van de economie en van maatschappelijke vernieuwing. Dat moet je koesteren. Maar deze wetten zouden het internet zwaar beschadigen – en dat voor de winstmarges van de grote entertainment- en nieuwsbedrijven. Voor kunstenaars en journalisten zal er tegelijk vrijwel niets verbeteren, behalve dat ze nog meer afhankelijk worden van deze bedrijven.” 

Wie niet bekend is met het fenomeen SOPA en de Protect IP Act moet onderstaande video zeker even bekijken. 

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.