Online20.12.2011

JUX introduceert bloggen 3.0


jux-introduceert-bloggen-3-0.jpg
jux-introduceert-bloggen-3-0.jpg

Bloggen is dood en ingehaald door de Twitters en Facebooks van deze wereld. Zo’n typische kreet die vorig jaar geregeld over het internet vloog. Ondanks dat ‘ouderwets’ bloggen misschien aan populariteit verliest, hebben we nog wel behoefte aan een eigen webstek om gedachten, ideeën en andere zaken met de wereld te delen. En zie daar: microbloggen.

Dankzij simpele interfaces en slimme manieren om content te kunnen plaatsen, zijn microblogservices als Tumblr en Posterous groot geworden. Zo groot zelfs, dat Tumblr vorige maand het tot dan toe heersende blogplatform WordPress voorbij schoot in aantal blogs. Hoewel beide vormen van bloggen in essentie misschien niet veel van elkaar verschillen, ook op een microblog kun je stevige lappen tekst kwijt, meldt zich een nieuwe microblogservice op de markt die het wél anders aanpakt. Visueler dan de concurrentie, volledig gebaseerd op HTML5 en strakker ogend dan ooit: JUX. Of noem het Tumblr on steroids.

Een showcase voor content

JUX is een start-up uit New York dat gebruikers de mogelijkheid wil bieden hun content op de mooist mogelijke manier te presenteren. Daartoe bieden ze zes manieren om content te posten: blockquotes, foto’s, video’s, slideshows, lijstjes en – voor de ‘ouderwetse’ bloggers – artikelen. Niets nieuws onder de zon, want dit is de basis van microbloggen. 

JUX gaat alleen verder en biedt gebruikers vervolgens de mogelijkheid om per content-item alles naar eigen smaak te tweaken. Van het stramien van de pagina tot aan kleuren en (web)fonts, JUX wil dat je van elke pagina een eyecatcher maakt. Fullscreen video’s met teksten in overlays of flitsende fullscreen slideshows, dankzij een handig CMS waarmee je op veel plekken realtime ín je blog content kunt aanpassen is dat geen probleem. 

Natuurlijk kent ook JUX een aantal beperkingen, maar juist dat zorgt ervoor dat een JUX er altijd goed, gelikt en designtechnisch verantwoord uitziet. Wil je tóch meer vrijheid, dan kun je ze (nu nog) gewoon een mail of tweet sturen om een eigen CSS aan jouw blog te laten koppelen.

juxipad.jpg
juxipad.jpg

Multidevice toegankelijk

Zoals gezegd is JUX volledig gebaseerd op HTML5, waardoor elk blog ook op een iPad goed uit de verf komt. Niet alleen qua lay-out, maar ook inclusief swipe bewegingen. Van links naar rechts en pinch to zoom. Dat maakt een JUX blog intuïtiever dan de statische mobiele interfaces van Tumblr en WordPress blogs en geeft een blog het wow-effect, kortweg: oogsnoep. 

Ondanks dat op dít moment een goede iPhone interface ontbreekt, daar zijn ze hard mee bezig en verwachten ze begin 2012 uit te kunnen rollen, hebben ze een waanzinnig platform neergezet met veel potentie. Updates worden geregeld doorgevoerd, waardoor je steeds verder kunt customizen. Zo werd onlangs het koppelen van een eigen domeinnaam mogelijk gemaakt en het naar eigen smaak aanpassen van de homepage staat op hun lijstje. 

Update: ontwikkelingen bij JUX gaan zo rap, dat een iPhone interface inmiddels is uitgerold.