Online29.11.2011

Kerstman verslaat Sinterklaas in populariteitsstrijd


Met de cadeaumaand in aantocht is de strijd tussen Sint en Santa losgebarsten. De populariteit van de boegbeelden van cadeaumomenten – Sint en Santa – is daarom door PanelWizard onderzocht onder 535 Nederlanders in opdracht van de Nationale Tijdschriftenbon. De Kerstman wint de populariteitsstrijd van Sinterklaas, zo toont het onderzoek aan. Op 9 van de 14 onderscheidende elementen tussen de twee gulle gevers scoort Santa hoger dan de Sint.

Op de man af gevraagd is Santa populairder onder Nederlanders dan de Sint. Hij verslaat zijn concurrent in rapportcijfer, al is het nipt. De twee gulle, bebaarde, in het rood geklede mannen mogen op elkaar lijken in vele opzichten, toch heeft Nederland een overtuigende voorkeur. Kerstmis verslaat het Sinterklaasfeest in populariteit met 35%. Nederlanders maken liever iets moois van hun kerstcadeau dan geknutsel aan een surprise (41% / 24%). Kerstkransjes verslaan pepernoten met 11% verschil. Persoonlijke surprises verliezen het van cadeaus onder een versierde boom (28% /50%). Bovendien zeggen we liever iets aardigs met een kerstkaart dan met een grap in een plagerig gedicht (47% / 30%). Toch is Sinterklaas niet kansloos. Zijn Pieten zijn populairder dan Santa’s elfjes en trouwe Amerigo is favoriet boven Rudolph.

kerstman-verslaat-sinterklaas-in-popular.jpg
kerstman-verslaat-sinterklaas-in-popular.jpg

In ruim een kwart van de families wordt het vieren van kerst of Sinterklaas bepaald door de aanwezigheid van kleine kinderen. In een op de vijf gevallen verschilt binnen het gezin de voorkeur voor het vieren van Kerstmis of Sinterklaas. Zelfs 10% voert jaarlijks de discussie over dit verschil in voorkeur. 13% berust zich in de gezinsvoorkeur, zij hebben geen inspraak in de keuze voor het feestmoment. Hoewel het samenzijn voorop staat (69%), vindt de helft van Nederland cadeaus de echte sfeermakers van de feestdagen.

[Image via]