Online23.01.2011

Rusland heeft eigen versie van Wikileaks


rusland-heeft-eigen-versie-van-wikileaks.jpg
rusland-heeft-eigen-versie-van-wikileaks.jpg

Rusland heeft met de nieuwe website RuLeaks.net zijn eigen versie van de klokkenluidersite Wikileaks. De website debuteerde met foto’s van een luxe buitenverblijf dat wordt gelinkt aan de Russische eerste minister Vladimir Poetin.

Het buitenverblijf aan de Zwarte Zee zou een investering van 1 miljard dollar hebben gekost en zou uitsluitend bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik. Het lanceren van de foto’s leidde al onmiddellijk tot 80.000 bezoekers per dag. Dat betekende een vertienvoudiging van de traffic naar de website.

De website is een initiatief van de Pirate Party of Russia, een groep die zich verzet tegen auteursrechten,” merkt de krant The Moscow Times op. “De website heeft aangekondigd dat de foto’s nog maar het begin zijn.” De website was oorspronkelijk gelanceerd om de publicaties van het originele Wikileaks te vertalen, maar schakelde al snel over op eigen content. De namen van de initiatiefnemers worden angstvallig geheim gehouden, maar de domeinnaam staat geregistreerd op naam van Gregory Engels, die in Duitsland verblijft en medevoorzitter is van de beweging Pirate Parties International.

Rusland heeft al een aantal klokkenluidersites, zoals ?ompromat.ru and Anti?ompromat.org. Ook een aantal Russische bloggers werpen zich op als corruptie-bestrijders, zoals advocaat Alexei Navalny, die vorig jaar een rapport uitbracht over de betrokkenheid van het Russische bedrijf Transneft bij een fraudezaak van 4 miljard dollar. Pavel Rassudov, voorzitter van de Pirate Party of Russia, voorspelt dat het aantal schandalen een grote opstoot zal kennen met de komende verkiezingen in maart en december. Dan begint volgens hem iedereen met modder naar elkaar te gooien. [Bron]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.