Online18.01.2011

Een op de drie Nederlanders is multiscreen-gebruiker


een-op-de-drie-nederlanders-is-multiscre.jpg
een-op-de-drie-nederlanders-is-multiscre.jpg

Een op de drie Nederlanders (34%) is een zogenaamde Multiscreen User. Dit betekent dat deze groep regelmatig gebruik maakt van zowel televisie, internet via de pc/laptop en internet via de mobiele telefoon. En van deze groep gebruikt bijna de helft ook een gameconsole. De pc/laptop kan van deze schermen het minst gemist worden. Zo blijkt uit onderzoek van Microsoft Advertising en twist uitgevoerd door MeMo2 onder ruim 1500 respondenten.

Het profiel van de zogenaamde multiscreen-gebruiker is meer divers dan wordt gedacht. Ze zijn verdeeld over meerdere leeftijden. De 25-34 jarigen lopen wel voorop in het gebruik van meerdere ‘schermen’. Ook blijkt dat de multiscreen-gebruiker significant vaker man is en hoog opgeleid. Voor de hele groep geldt dat het actieve mediagebruikers zijn. Zij benutten de mogelijkheden van de verschillende schermen meer en beter dan de gemiddelde Nederlander.

Behalve de ingeburgerde taken als e-mailen en zoeken, wordt er door deze groep meer getwitterd, online gekocht, gemiste televisieprogramma’s bekeken en op blogs gereageerd. De tijd die aan het internet op de mobiele telefoon, pc/laptop of gameconsole wordt besteed gaat vooral ten koste van het kijken naar televisie.

De mobiele telefoon en laptop hebben voornamelijk een functionele rol (respectievelijk 82% en 91%). De televisie en gameconsole worden meer geassocieerd met ontspanning en vermaak; respectievelijk 86% en 92%.

De dagelijkse activiteit per apparaat verschilt nogal. De mobiele telefoon wordt primair gebruikt om snel informatie op te zoeken, zoals openingstijden van winkels en reisinformatie. Voor deze taken vervangt de mobiele telefoon in veel gevallen de computer. Dit geldt voor meer dan driekwart van de Nederlanders (78%). De pc/laptop wordt van alle schermen op dit moment voor het grootste aantal verschillende activiteiten gebruikt. Het bekijken van video’s blijkt het minst gebonden aan een scherm. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) gebruikt daar de pc/laptop voor. Ook op de mobiele telefoon worden uitzendingen teruggekeken: dit geldt voor 19% van de jongeren en 15% van de ouderen.

Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat de pc/laptop het scherm is dat het minst gemist kan worden door de consument. Voor de jongere doelgroep is de mobiele telefoon onmisbaar en deze groep blijkt totaal niet gehecht aan televisie. Voor maar liefst 96% van de jongeren (16-24 jaar) kan de televisie de deur uit. Voor die groep zijn er genoeg alternatieven. Zij kijken dan ook het meest uitgesteld via andere schermen.

De multiscreen-consument is dus een feit. Uit het onderzoek blijkt echter dat er nog een behoorlijk gat is tussen de behoefte van de consument en de realiteit.

Rachel Parratt, Manager Marketing bij Microsoft Advertising: “Multiscreen-consumenten vinden het vanzelfsprekend dat alles op elk moment via elk kanaal beschikbaar is; via het scherm dat op dat moment het meest geschikt is voor hun doel. Ruim een derde van de respondenten geeft zelfs aan dat hij of zij een positiever indruk krijgt van de afzender wanneer deze content via verschillende schermen beschikbaar stelt. In de praktijk komt dit echter nauwelijks voor vindt de multiscreen-consument. Dit biedt dus volop kansen voor adverteerders.

Voor de onderzoekers is duidelijk geworden dat adverteerders rekening moeten houden met meerdere ‘schermen’ voor het voeren van succesvolle campagnes. Daarbij geldt nadrukkelijk dat elk ‘scherm’ zijn eigen karakter heeft.

Jeroen van Hove, Strategy Director bij twist: “We hebben met dit onderzoek vastgesteld dat het hart van iedere strategie ligt bij de pc/laptop. We weten nu welke schermen welke behoeften invullen voor de verschillende doelgroepen. Dit is onmisbare informatie. Ik kan niet wachten om de volgende stap in dit onderzoek te nemen en uit te breiden met een praktijk case om de toegevoegde waarde van de verschillende schermen onderling te zien“.

Verder lezen over Microsoft

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik