Online05.11.2009

Murdoch zet betalende nieuwssites


murdoch-zet-betalende-nieuwssites.jpg
murdoch-zet-betalende-nieuwssites.jpg

Komt van uitstel ook afstel? De kans lijkt groot dat Rupert Murdoch zijn plannen om al zijn nieuwssites betalend te maken reeds heeft begraven.

De oorspronkelijke streeftdatum van juni 2010 wordt sowieso niet gehaald, zei Murdoch gisteren tijdens een conference call waarbij de kwartaalcijfers toelichtte. Murdoch gaf geen reden voor het uitstel; hij zei alleen dat zijn bedrijf News Corp. “hard werkt om de betaaloplossing klaar te krijgen en dat het werk nog altijd aan de gang is.” 

De kwartaalresultaten waren trouwens niet best. Advertentie-inkomsten donderden naar beneden en ook de oplages krimpen gestaag. Zelfs Murdochs paradepaardje Wall Street Journal blijft naar Murdochs zeggen ‘amper winstgevend‘. Ook  de inkomsten uit televisie-activiteiten kwamen een pak lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

De tijd van gratis nieuws op internet is voorbij,” zei Rupert Murdoch nog in augustus. Hij wil dat lezers voor al zijn nieuwssites gaan betalen. Hij voegde daar aan toe dat tegen juni 2010 al de sites van zijn uitgeversconcern betalend zouden zijn. News Corp. is de eigenaar van o.a. de Wall Street Journal, The Sun en The Times. Via