Online11.09.2009

Duif sneller dan breedband


duif-sneller-dan-breedband.jpg
duif-sneller-dan-breedband.jpg

Het wordt wel eens geroepen in bedrijven als het netwerk weer eens niet vooruit wil: ‘we kunnen verdorie net zo goed een postduif sturen’.  Het blijkt nog waar te zijn ook, blijkt uit een vermakelijke test die deze week in Zuid Afrika werd uitgevoerd.

Bij een IT bedrijf in Durban hadden ze het gevoel dat ze niet serieus werden genomen door Telkom, de leverancier van de ADSL verbinding. Kevin Rolfe besloot daarop om te bewijzen dat een postduif sneller was. 

Op het dak van de helpdesk in Howick, bijna 100 kilometer van Durban, werd postduif Winston los gelaten, met een USB stick aan een poot, met daarop 4 gigabyte aan gegevens.

Winston vloog vervolgens in een uur en acht minuten naar het hoofdkwartier in Durban. Tegen de tijd dat de gegevens op de USB naar een computer waren gekopieerd, stond de teller via de internetverbinding, aangetrapt op hetzelfde moment, pas op 4 procent. 

Het antwoord van Telkom, die voor het hele land in zijn hemd stond, is overigens ook een klassieker: ‘Ligt aan de gebruiker; heeft onze aanbevelingen niet opgevolgd’.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com