Online15.05.2009

Downloaders slaan terug


downloaders-slaan-terug.jpg
downloaders-slaan-terug.jpg

FTD, een community van Usenet-gebruikers, heeft Stichting Brein gedagvaard vanwege haar uitlatingen dat FTD illegaal zou zijn.

Via het FTD-platform informeren gebruikers van Usenet elkaar over de nieuwste films, muziek, games en computerprogramma’s die ze op het downloadnetwerk zien. Brein beschuldigt FTD van het “faciliteren van illegaal uploaden” en noemt FTD’s activiteiten zelfs “zonder meer strafbaar“.

Uitbaters zoals FTD blijven proberen zich achter hun gebruikers te verschuilen ook al heeft de Nederlandse rechter BREIN al zeven keer gelijk gegeven dat dat verweer niet opgaat“, aldus Brein directeur Tim Kuik.

In anticipatie van het Kort Geding dat door Brein tegen FTD zal worden aangespannen, heeft FTD nu zelf een dagvaarding aan BREIN uitgebracht om in een bodemprocedure een verklaring voor recht te krijgen dat wat FTD doet legaal is. “De zaak is duidelijk en de dagvaarding van FTD is een vertragingstaktiek“, zegt Kuik. “Dat mag maar wij willen wel eerst een verbod zodat ze niet maar door blijven gaan met hun illegale en schadelijke activiteiten“.

Volgens FTD informeren de gebruikers van Usenet elkaar over de nieuwste films en muziek die ze op het downloadnetwerk zien, en is daar niks strafbaars aan.

Het uploaden van met copyright beschermde muziek en films mag in Nederland niet, maar het materiaal downloaden is wel gewoon toegestaan. Dat FTD-gebruikers elkaar tippen over waar je die downloads kunt vinden, kan dus nooit strafbaar zijn, redeneert de community.