Online11.05.2009

Murdoch wil geld zien voor online nieuws


murdoch-wil-geld-zien-voor-online-nieuws.jpg
murdoch-wil-geld-zien-voor-online-nieuws.jpg

Rupert Murdoch wil binnen een jaar bezoekers laten betalen voor de online kranten van News Corporation. Daar vallen ondermeer The Times, The Sun, New York Post en The Wall Street Journal onder.

Het verdienmodel van die sites is nu nog vooral gebaseerd op advertentie-inkomsten. Maar onder de huidige omstandigheden functioneert een dergelijk model slecht, aldus de mediamagnaat.

Op basis van de ervaringen met The Wall Street Journal, waar al voor artikelen betaald moet worden, trekt Murdoch de conclusie dat geld vragen voor content lezers nauwelijks wegjaagt.

Maar uit onderzoek van The Guardian blijkt weer dat 90% van de lezers niet wil betalen voor online nieuws. Terwijl PricewaterhouseCoopers en de World Association of Newspapers uit onderzoek concluderen dat lezers maar 65% van de prijs van de papieren krant willen besteden aan digitaal nieuws.

In Nederland heeft Jacques Kuyf, algemeen directeur van de FD Mediagroep, bij collega’s al een pleidooi gehouden voor het laten betalen voor de nieuwssites. TMG heeft daar ook wel interesse in, maar houdt zich bij het huidige model uit angst voor vertrekkende lezers.

Via: FD, Express & MD Weekly