10 Google Maps-tips die je nog niet kende

10 Google Maps-tips die je nog niet kende

Maps als een pro

Vorig artikel Volgend artikel

Google Maps, iedereen gebruikt het, maar niet iedereen gebruikt het goed. Of nou ja: het beste. Er zijn binnen deze apps veel meer dingen te doen dan navigeren alleen. Ben je nieuwsgierig hoe je Google Maps nog beter kunt inzetten? Met deze 10 tips kom je al heel ver.

1. Gebruik ze offline

Als je op reis bent, of gewoon in Nederland bent maar geen data wil gebruiken, dan kun je Google Maps ook offline downloaden. Kies de stad waarvan je de kaart wil downloaden en doe dat terwijl je nog op de wifi zit. Vervolgens kun je die kaart gewoon offline gebruiken wanneer je maar wil: handig om jezelf naar je hotel te navigeren, of simpelweg te kijken hoe ver je verblijfplaats is van de venue waar je moet zijn. Ga hiervoor naar je avatar -> offline maps en je kunt zelf kiezen hoe groot je landkaart moet zijn.

2. Tijdreizen

Street View is een geweldige tool. Wil je weten hoe je huis er ook alweer bij stond toen je het kocht, of wil je gewoon een paar jaar geleden terugkijken om je oude autootje weer geparkeerd te zien op je oprit? Je kunt heel tof tijdreizen met Google Maps, door foto’s van Street View van verschillende jaren te bekijken. Je kunt dat overigens ook doen met de hele aarde, maar daarvoor heb je Google Earth nodig. Wil je tijdreizen in Maps, klik dan op het stopwatch-icoon.

3. Via stem gebruiken

Je kunt als je in de auto zit via bijvoorbeeld Android Auto heel goed Maps gebruiken, maar dat kan ook anders. Als je niet in de auto zit en toch met Google wil praten, dan kun je in Google Maps bijvoorbeeld inschakelen dat je ‘OK Google’ zegt en dan een vraag kunt stellen die door de app wordt beantwoord. Stel je rijdt en je wil weten waar een dichtstbijzijnde laadpaal is, of tankstation: dan hoef je alleen ‘OK Google, zoek tankstations in de buurt’ te zeggen en je krijgt je opties.

4. Meten is weten

Wil je weten hoe ver het lopen is van je hotel naar het restaurant, of van je huis naar dat sollicitatiegesprek? Weinig mensen kennen deze lifehack, maar je kunt afstanden meten in Google Maps. Niet alleen door op te zoeken hoe lang iets lopen is, maar ook hemelsbreed. Je kunt Measure Distance kiezen en er wordt een wit puntje neergezet op de kaart. Die kun je bewegen en vervolgens tik je ergens anders op de kaart en kun je de afstand tussen de twee meten. Je kunt ook meerdere punten toevoegen, mocht je wat specifieker willen meten in plaats van hemelsbreed.

5. Tolwegen mijden

Wil je lekker op vakantie vrij kunnen rijden zonder zorgen? Misschien wil je dan graag tolwegen vermijden: die brengen immers weer meer kosten met zich mee. Je kunt dat in Google Maps aanzetten: ga daarvoor naar Route > Auto > Drie puntjes > Route opties en dan kun je kiezen om tolwegen of zelfs snelwegen te vermijden, naast veerdiensten.

6. Augmented reality

Wil je in Londen een stukje wandelen naar een locatie maar weet je niet goed waar je precies bent? Je kunt in sommige steden augmented reality aanzetten, waarbij je je omgeving met je camera laat zien en Google daarop dan een pijl projecteert. Zeker als je niet zeker weet hoe je moet beginnen met lopen (dat synchroniseren kost soms even tijd), dan is dit een handige methode om snel te snappen waar je moet stappen: scheelt ook weer een gênant momentje.

7. Parkeerplaats vinden

Weet je vaak totaal niet meer waar je je auto hebt geparkeerd? Dat is ongemakkelijk. Gelukkig kun je in Google Maps je parkeerplaats vastleggen, zodat je je auto weer snel vindt waar je hem hebt achtergelaten. Ga hiervoor in Google Maps naar de blauwe locatie-stip en tik dan op Parkeerplek opslaan. Je kunt er zelfs nog opmerkingen bijzetten, zoals op welke verdieping je staat: handig voor parkeergarageparkeerders.


8. Indoor navigeren

Het kan zeker niet overal (gelukkig..), maar in sommige openbare gebouwen kun je ook binnen navigeren. Denk aan grote malls of bijvoorbeeld vliegvelden. Zo zie je eerder waar je moet zijn en wordt er zelfs via AR precies getoond waar je naar toe moet lopen. Zeker als je gestressd bent omdat je een vlucht moet halen is dat een grote plus.

9. Een ander autootje

Je krijgt in Google Maps vaak een saaie pijl of zelfs niks toegewezen als je gaat rijden, terwijl er heel leuke autopictogrammen zijn. Tik als je navigeert op de blauwe pijl die jij moet voorstellen, kies een van de drie voertuigen en je Maps ziet er ineens een stuk leuker uit, zeker omdat het autootje geanimeerd stuiterend en wel door je beeld gaat.

10. Leer Peg Man kennen

Google Maps heeft zijn bekende gele mannetje om je te helpen bij de navigatie. Hij heet Peg Man, of The Pegman, en je kunt hem oppakken. Zet hem vervolgens op een gewenste plek op de kaart en je zal zien dat je dan meteen naar de Street View van die locatie gaat. Heel handig, want zo ben je als je bijna op je bestemming bent goed op de hoogte van de omgeving.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...