Nieuws04.06.2018

WWDC 2018: Mac OS Mojave, iOS 12, maar geen nieuwe hardware


Wel: multiplayer Facetime, notificaties gegroepeerd en donkere modus voor Mac OS

Apple opende ontwikkelaarsconferentie WWDC 2018 zoals altijd met een keynote, of Apple Special Event zoals ze het zelf noemen. Daarin geen hardware-nieuws, maar des te meer nieuwe software-aankondigingen. Er was ondanks de focus op verbeteringen in iOS 12 toch wel wat te vertellen en zeker de nieuwe Mac OS versie genaamd Mojave brengt wat leuke productiviteits-verbeteringen voor gebruikers. Het was niet de spannendste WWDC ooit, maar dat wisten we al voordat het begon. Gelukkig was de openingsvideo – ingesproken door Stephen Fry alsof het een natuurdocumentaire is – geweldig.

iOS 12

Apple had het al gezegd: er zitten weinig echt nieuwe features in iOS 12, want de performance is wat telt, zo zei Craig Federighi op het podium. Apps zouden 40 tot 50 procent sneller moeten opstarten, het toetsenbord treuzelt niet meer en op oudere apparaten zou de camera tot wel 70 procent sneller paraat moeten zijn ten opzichte van nu. Dat zijn fijne cijfers, zeker omdat Apple er bij zegt dat het vooral werkt aan snelheid als er veel tegelijk gebeurt. Het zou dus niet alleen maar beter moeten zijn als je alleen dat ene ding aan het doen bent.

Screen Time is een quality of life-functie die er voor moet zorgen dat je een beter idee hebt van hoe lang je met je telefoon bezig bent, maar ook specifiek hoe veel tijd je aan bepaalde apps hebt gespendeerd. Zo kun je meteen zien hoe veel social media of games je tijd opvreten, maar bijvoorbeeld ook van welke app je de meeste notificaties krijgt. Dat zou moeten helpen om meer rust in je hoofd te brengen, omdat je de grootste boosdoeners kunt herkennen.

Je kunt ook een tijdslimiet op bepaalde apps zetten, wat handig is als je als ouder limieten wilt stellen voor je kinderen, maar ook om je eigen gebruik op een vriendelijke wijze wilt temperen. Je kunt gewoon om meer tijd met een app vragen als het er op zit, maar dan ben je in elk geval gewaarschuwd.

Notificaties en Facetime-groepen

Een nieuwe en meest welkome functie is het groeperen van notificaties op je startscherm. Zo hoef je geen minuten te scrollen als de Slack op kantoor geëxplodeerd is met een gesprek dat maar niet eindigt, of je duizend notificaties van Twitter als een van je posts viral is gegaan. Je krijgt nu een ‘stack, die laat zien hoeveel er onder de laatste notificatie zit.

De Animoji worden uitgebreid met een aantal nieuwe beeste, waaronder een T-Rex en tijger, maar leuker zijn de Memoji: dat zijn een soort Mii’s zoals je die van Nintendo kent en die je zelf kunt aanpassen totdat ze op je lijken. Of niet, natuurlijk. De foto-app krijgt effecten die je als suggestie krijgt, zoals Google Photo’s dat ook heeft. Facetime wordt een groeps-app: je kunt nu met 32 mensen tegelijk Facetimen, als je dat zou willen. Dat zou je niet moeten willen, maar het kan. Maar zelfs met meerdere mensen is het duidelijk wie er aan het praten is, want diens beeld wordt dan groter dan de rest, zodat je altijd door hebt wie er aan het woord is.

Siri gaat een grotere rol spelen doordat het nu ook apps van andere ontwikkelaars kan aanspreken. Je kunt ook acties aan elkaar gaan knopen met de nieuwe Shortcuts-app. Daarin kun je een aparte Siri-vraag koppelen aan een aantal acties, zoals Google en Amazon dat ook met hun slimme assistenten aan het doen zijn.

ios-12-notificaties
ios-12-notificaties

Apple Watch en Apple TV

We zitten inmiddels al weer op Watch OS 5, en ook daar wordt het langzaam maar zeker beter. Veruit het leukste dat Apple introduceerde was Walkie-talkie. Dat is een simpele app waarmee je met mensen kunt praten alsof je een walkie-talkie in je handen hebt. Na één authenticatie kun je daarna met een druk op de knop praten tegen mensen. Het werkt op WiFi en 4G, dus nu kan je vriend doen alsof ‘ie Kit is en terugpraten.

Ook fijn: de Apple Podcast app komt eindelijk naar Apple Watch, en je kunt meer informatie op je wijzerplaat krijgen. Voor sporters is er goed nieuws, want er zit nu een automatische workout detection op het horloge, zodat je zelfs als je vergeten bent aan te geven dat je iets ging doen de vraag krijg of je aan het sporten bent en zo nodig achteraf nog de ‘credit’ krijgt van wat je gedaan hebt.

Voor Apple’s kastje onder de tv was er weinig nieuws. TV OS gaat HDR en Dolby Atmos ondersteunen voor de Apple TV 4K, maar dat zat er wel in. Daarnaast komt er een nieuw systeem om automatisch in te loggen op alle apps van je tv-provider, maar dat wordt nu alleen nog maar bij één aanbieder in de VS aangeboden. Verder komt er een nieuwe aerial, geschoten door astronauten vanuit het International Space Station.

Mac OS Mojave

Mac OS Mojave is een forse vernieuwing van het besturingssysteem van de Mac. De presentatie begon met het onthullen van Dark Mode. Daarin zijn zoals je zou verwachten alle vensters en achtergronden donker in plaats van licht. Dat is perfect als je veel met foto’s en video werkt, maar zoals meer mensen de laatste jaren hebben ontdekt is het ook wat rustiger op de ogen. Zeker de ontwikkelaars ter plaatse waren erg blij met Apple’s XCode in de donkere modus.

Stacks is een andere vernieuwing die mensen met overvolle desktops zal helpen. Je kunt de bestanden op die desktop in stacks laten sorteren, zij het op type bestand, op wanneer het op de desktop gezet is en je kunt binnen de stacks makkelijk selecteren en er zelfs doorheen scrollen. Ook krijg je nu snelle acties die je kunt uitvoeren als je één of meerdere bestanden selecteert. Als je iets vaak doet (bijvoorbeeld een watermerk toevoegen of dingen samenvoegen) dan zul je die actie meteen zien en uitvoeren met één klik.

Quicklook is ook uitgebreid: je kunt nu naast het snel bekijken van bestanden ook makkelijk acties uitvoeren vanuit dat venster. Hetzelfde geldt voor het nemen van screenshots, waar je nu zelfs video mee kunt capturen vanuit een website of waar dan ook op het scherm. Handig! De Home app komt ook naar de Mac, zodat je makkelijk je apparaten die je met HomeKit bestuurt kunt besturen vanaf je desktop.

Privacy en App Store

Privacy is ook een groot goed voor Apple, en het bedrijf kondigde dan ook aan dat Mac OS vanaf Mojave de toegang tot zo’n beetje alle sensitieve informatie op je computer automatisch blokkeert, inclusief de toegang tot je camera en microfoon. Safari gaat een einde maken aan tracking cookies door je altijd te laten zien als iemand die probeert te droppen, zodat je ze kunt uitschakelen. Zelfs fingerprinting gaat gedwarsboomd worden doordat Apple vanuit Safari de configuratie van elke Mac als hetzelfde gaat laten zien aan databedrijven, zodat elke Mac met Mojave er precies hetzelfde uitziet als elke andere Mac met Mojave. Nice.

De Mac App Store krijgt ook wat extra aandacht dit jaar. De Store wordt helemaal vernieuwd qua interface en apps worden in categorieën als create, work, play en develop. Het lijkt heel erg op wat je in de iOS App store ook ziet, maar dan voor desktop. Er komt een aparte API voor het beoordelen van apps, zodat dit makkelijker wordt voor gebruikers.

Mac OS en iOS samen?

De vraag of Apple van plan is om iOS en Mac OS samen te gaan voegen is veel gesteld in de laatste paar jaar. Craig Federighi gaf daar een duidelijk antwoord op: nee. Dat gaat niet gebeuren. Apple is wel bezig om het makkelijker te maken om iOS apps op de Mac te laten werken zonder al het handmatige werk dat er nu nog mee gemoeid is. Ze hebben als test eerst zelf een aantal apps omgezet, maar in de komende jaren zal het alleen maar makkelijker worden om een toffe iOS app ook op de Mac te krijgen.

Wanneer dat af is horen we wel, maar voor nu zijn er toch weer een aantal fijne verbeteringen die naar de verschillende versies van Apple’s besturingssystemen komen. De grootste teleurstelling is wat mij betreft niet het ontbreken van nieuwe hardware, maar vooral dat Apple niets gezegd heeft over het openstellen van de NFC chip in de iPhones. Misschien komt het in de loop van de week nog…

[Afbeeldingen © Apple]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Apple

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eén van die concurrenten is Apple en dat zegt nu ook: “Waar anderen met audioboeken en podcasts aan de slag gaan, zijn wij gericht op muziek met Apple Music.”

Online19.07.2024

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Verder lezen over Apple Watch

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten

Apple Watch blijkt er bij sommige mensen een eigen leven op na te houden. Er zit een glitch in de software waardoor het lijkt alsof jij het slimme horloge aanraakt, maar je dit helemaal niet doet. Kortom, alsof er een ge...

Gadgets13.02.2024

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten

​Hoe Apple zorgt dat Apple Watch weer overal verkocht kan worden

Apple Watch kan in Europa nog gewoon verkocht worden, maar in de Verenigde Staten sinds kort niet meer. Dat heeft alles te maken met een patent dat een ander bedrijf heeft op het gebruik van een bloedzuurstofmeter in een...

Gadgets16.01.2024

​Hoe Apple zorgt dat Apple Watch weer overal verkocht kan worden

​Apple verkoopt de nieuwste Apple Watch 9 niet meer in de VS

Apple haalt deze week de gloednieuweApple Watch 9 en de Apple Watch Ultra 2 uit de winkels. Het geldt voor zowel de fysieke winkels als de online winkels. De reden is een ruzie rondom patenten die Apple onterecht zou geb...

Gadgets19.12.2023

​Apple verkoopt de nieuwste Apple Watch 9 niet meer in de VS

Vodafone heeft nu ook een eSIM abonnement voor Apple Watch

Vodafone heeft vandaag, als laatste van de drie grote providers, ook een eSIM abonnement gelanceerd, speciaal voor de Apple Watch. Met Vodafone OneNumber kunnen klanten met een Apple Watch vanaf Series 4, uiteraard in de...

Gadgets31.10.2023

Vodafone heeft nu ook een eSIM abonnement voor Apple Watch

Als laatste van de drie Nederlandse mobiele providers
​RIP Apple Watch: Apple verklaart zijn eerste wearable verouderd

Het is klaar met Apple Watch. Niet als categorie gadgets in het algemeen, maar de allereerste Apple Watch wordt officieel niet meer ondersteund. Je Apple Watch is bij dezen een museumstuk geworden. Ooit noemden we het de...

Gadgets05.10.2023

​RIP Apple Watch: Apple verklaart zijn eerste wearable verouderd

Verder lezen over iOS

Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden

Aan de upgrade van het besturingssysteem van Apple wordt een mogelijkheid toegevoegd waarmee je foto’s kunt redden waarvan je dacht dat die verdwenen waren.

Mobile17.07.2024

Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker

Apple brengt een flinke update uit voor iPhone en iPad. Het gaat om een update waarin de apparaten vooral moeilijker worden om op in te breken. Het heet dan ook ‘Stolen Device Protection’.

Mobile18.01.2024

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker

Verder lezen over Mac

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?