Wereldwaterdag 2021: 'Wat betekent water voor jou?'

Wereldwaterdag 2021: 'Wat betekent water voor jou?'

Vorig artikel Volgend artikel

Water. Het is van levensbelang voor ons bestaan. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Onze planeet bestaat voor 70% uit water. Het is een essentieel deel van ons overlevingsproces. Niet heel vreemd dat er een internationale dag van het water is. Het thema voor de Wereldwaterdag is dit jaar ‘Water2me’. Tijdens deze editie staat centraal wat water voor mensen persoonlijk betekent.

WWD-GENERIQ-CMJN_square_Dutch
Foto: Silvia Bezos (UN Water).

Wereldwaterdag

De jaarlijkse Wereldwaterdag is een internationale dag in het teken van water. In 1992 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot Wereldwaterdag uit te roepen. De lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken, dit middels het organiseren van evenementen en het verspreiden van informatie over water.

Doelstelling Wereldwaterdag

Het doel van de activiteiten op Wereldwaterdag is het bevorderen van het voorbereid zijn op rampen, het delen van kennis op regionaal niveau en het vergroten van het publieke bewustzijn over de diverse elementen van rampen die met water te maken hebben. Het is eveneens de bedoeling wereldwijd politieke en gemeenschapsacties ter voorkoming en verminderingen van water gerelateerde rampen te inspireren, opdat levens en bezittingen gered zouden kunnen worden. Daarnaast moeten de acties die vanuit Wereldwaterdag georganiseerd worden, bijdragen aan de Millennium Ontwikkelingsdoelstelling met betrekking tot het verminderen van armoede en het bouwen aan duurzame ontwikkeling.

Digitale initiatieven Wereldwaterdag

Via de website Worldwaterday zijn ook allerlei initiatieven beschikbaar. Zo is er een Italiaanse fotowedstrijd over de waarde van water. De VN-rapporteur voor veilig drinkwater en sanitatie Pedro Arrojo-Agudo gaat in een korte film dieper in op de waarde van water. Hij vraagt zich af of het water om een zwembad te vullen dezelfde waarde heeft als het water dat is vastgelegd als mensenrecht.

Alle informatie over World Water Day is te vinden op deze website.

[foto: Erda Estremera on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...